INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPANIA

REAL MADRID. Secretele succesului lui Zinedine Zidane: „Am rupt toate tiparele de antrenament!”

Real Madrid a câștigat titlul 34 din istorie cu Zinedine Zidane pe bancă // Sursă foto: Getty +27   FOTO
Real Madrid a câștigat titlul 34 din istorie cu Zinedine Zidane pe bancă // Sursă foto: Getty

Articol de - Publicat duminica, 19 iulie 2020 13:18 / Actualizat duminica, 19 iulie 2020 13:38

David Bettoni secundul francez al lui Real Madrid, descrie tot ce a făcut Zinedine Zidane pentru ca echipa să cucerească titlul în La Liga pentru a 34-a oară.

Al 11-lea trofeu al lui Zinedine Zidane la Real, al doilea titlu în campionat, vin după un episod delicat trăit de francez la Madrid. Pe 18 octombrie, Madridul suferise prima înfrângere în LaLiga, 0-1 la Mallorca, într-un meci catastrofal, cel mai slab al sezonului. 

Dar, după un start înfiorător în Champions League, 0-3 la Paris cu PSG și 2-2 acasă în fața lui Bruges (0-2 la pauză), voci din club îi cereau președintelui Florentino Perez să-l dea afară pe ZZ. Nu s-a întâmplat pentru că jucătorii s-au strâns în jurul său, protejându-l. Au învins-o pe Galatasaray, 1-0 la Istanbul pe 22 octombrie (se spunea că un nou eșec atunci ar fi fost fatal), și albii sunt astăzi campioni.

Secretele succesului lui Zinedine Zidane: „Are o conexiune naturală cu jucătorii"

David Bettoni, secundul lui Zizou, fostul său coechipier de la juniorii lui Cannes, decodifică secretele antrenorului Zidane. Un stil care nu e bătut în cuie, adaptându-se permanent, o legătură excelentă cu vestiarul, echipă cu psihic solid și fizic aproape de perfecțiune. 

„E extraordinar în relația cu jucătorii. Nu e o metodă, așa este el, are o conexiune naturală cu ei. Îi respectă și e respectat", spune asistentul în interviul pentru L'Equipe. 

„Zinedine e chintesența antrenorului modern. Un om pasionat și adaptabil care muncește mult și care are un imens control asupra emoțiilor. La pregătire, cere concentrare, intensitate, însă întotdeauna pe un fond de plăcere. Vrea ca fotbalistului să-i placă ce face, chiar și în efort, și chiar și în suferință".

+23 FOTO

„Psihic mai presus de fizic"

Bettoni afirmă că, după luni de izolare acasă, „am rupt toate tiparele de antrenament. Trebuia să creăm. Nu să inventăm doar de dragul de a inventa, ci să gândim diferit. Știam că băieții au nevoie de prospețime mentală și pe acest aspect am pus accentul. Toți cred că am pariat pe fizic, dar nu. Psihicul a fost esențial". 

Nu înseamnă că pregătirea fizică a fost neglijată. Gregory Dupont, fostul preparator al naționalei Franței, campioană mondială în 2018, i-a transformat pe albi în niște „motoare".

„Nu e legat de un stil, de un sistem. Se adaptează"

Stilul de joc al lui ZZ? „O echipă de atac, ce respectă echilibrul dintre ofensivă și defensivă", îl descrie secundul. 

„Zidane nu este însă legat de un stil, de un sistem. Are o abilitate specială de a se adapta. Și dacă, la un moment dat, e convins că echipa trebuie să fie puternică în apărare, atunci asta face".

REAL MADRID. Secretele succesului lui Zinedine Zidane: „Am rupt toate tiparele de antrenament!”

Zinedine Zidane alături de David Bettoni. Ambii au 48 de ani

Știam că, dacă vom câștiga toate meciurile, adversarii vor fi copleșiți psihic și vor ceda. Acesta a fost unul dintre secrete

- David Bettoni, secundul lui Zidane la Real

Zidane lasă un semn de întrebare

La conferința ce a precedat meciul cu Leganes, din ultima etapă, Zidane a lăsat să planeze un strop de incertitudine asupra viitorului său. 

„Nimeni nu știe ce se va întâmpla sezonul viitor, anul viitor. Am contract, mă simt bine aici, dar niciodată cu ai siguranță totală în fotbal. Totul se poate schimba de la o zi la alta", a declarat antrenorul în vârstă de 48 de ani, care are un acord cu Real până în 2022.

Și Stoicikov cere demisia lui Quique Setien

După Rivaldo, care i-a atras atenția președintelui Barcelonei că trebuie să se gândească la demiterea imediată a lui Quique Setien, un nume și mai mare din istoria clubului blaugrana îl ceartă pe Bartomeu, cerându-i să-l dea afară pe antrenor. 

În direct, la televiziune, Hristo Stoicikov a declarat: „Nu l-a concediat pe Ernesto Valverde după 0-3 cu Roma, nici după 0-4 cu Liverpool sau după eșecul din finala Cupei Spaniei (n.r. 1-2 cu Valencia, în 2019), s-a trezit să se descotoroseacă de el în ianuarie. Și să aducă pe cine? Pe Quique Setién, un tehnician mediocru. Să ia o decizie acum".

Citește mai multe știri din fotbalul internațional:

De ce Zidane a mizat mai mult pe La Liga și nu pe Champions League » Editorial Andrei Niculescu: „Mulți i-au zis că se răsfață”

Tensiuni mari la AC Milan » Zlatan Ibrahimovic, amenințător la adresa propriului antrenor: „Data viitoare să nu mai faci asta!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează