INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FC ST. PAULI - HAMBURGER SV 2-2

CORESPONDENȚĂ DIN HAMBURG GSP a fost pe stadion la derby-ul incendiar din 2.Bundesliga » Cum s-a trăit din mijlocul suporterilor un meci nebun: revenire de la 0-2 + un autogol IREAL

Atmosferă incendiară la St. Pauli - Hamburg. Foto: Imago +24   FOTO
Atmosferă incendiară la St. Pauli - Hamburg. Foto: Imago

Articol de - Publicat vineri, 01 decembrie 2023 22:12 / Actualizat sambata, 02 decembrie 2023 00:09

Superjoc, superatmosferă pe „Millerntor” la St. Pauli - Hamburger SV (2-2), în Zweite Bundesliga. Vineri, 1 decembrie, am simțit ce înseamnă derbyul celui de-al doilea oraș al Germaniei. Primele două locuri din liga secundă au oferit un show extraordinar. Nici nu mai simți cele două grade cu minus, înghețul nu te mai afectează. Vezi doar ninsoarea frumoasă și te bucuri că ești aici. Minunată experiență!

Ce noroc să ajungi la Hamburg pentru tragerea la sorți a Europenelor și, chiar cu o zi înainte, vineri, 1 decembrie, să fie derbyul orașului hanseatic! Iar eu să fiu aici, în mijlocul freneziei, pe „Millerntor Stadion”, la acest FC Sankt Pauli - Hamburger SV, unul dintre meciurile care nasc pasiuni imense în Germania, la 99 de ani de la primul duel. Nu contează că ambele sunt în Zweite, liga a doua, totul se aprinde pe malul Elbei când e marea confruntare.

Reportaj din Hamburg. Cum s-a trăit de pe stadion derby-ul St. Pauli - Hamburg

St. Pauli și HSV sunt atât de diferite. Prima, apărută în 1924, e echipa mică, a activiștilor de stânga, a celor care luptă pentru drepturile omului. „Kein Mensch is illegal”, „Nicio persoană nu e ilegală”, iată motto-ul fanilor. 

Nu doar al lor, ci al întregului cartier Sankt Pauli, pentru că aici e tumultuoasa Reeperbahn, replica Red Light District din Amsterdam. Întotdeauna pornesc de aici demonstrațiile antirasism, antihomofobie, antidiscriminare.

St. Pauli - Hamburg. Foto: Imago
St. Pauli - Hamburg. Foto: Imago
St. Pauli - Hamburg. Foto: Imago
St. Pauli - Hamburg. Foto: Imago
St. Pauli - Hamburg. Foto: Imago
+20 FOTO

Unii joacă pentru fani. Alții pentru trofee și nu știu să piardă

HSV, creată în 1919, e echipa mare din Hamburg, puternică, vestită, cu 13 trofee, șase titluri de Bundesliga și un triumf în Cupa Campionilor Europeni, în 1983. Un an mai târziu, Dinamo a eliminat campioana continentală, o performanță extraordinară.

13 trofee, în timp ce St. Pauli nu are niciunul în istoria sa de aproape un secol. Și a evoluat numai de șapte ori în Bundesliga. Dar are suflet și e atât de iubită! St. Pauli joacă pentru fani, pentru frumusețea fotbalului, HSV a crescut cu gândul la trofee, la triumfuri, de aceea perioadele dificile sunt aproape o tragedie pentru club, pentru suporteri. Nimeni nu suportă înfrângerea la alb-albaștri.

HSV, echipa mare, trece de cinci ani printr-o asemenea perioadă dificilă, suferă teribil. Retrogradată în 2018, nu a mai putut reveni în elită. Și e acum pe locul 2 în Zweite. Prima e chiar St Pauli, care vrea să reziste acolo până la capăt. Dacă ar rămâne așa la finalul sezonului, St. Pauli 1, HSV 2, ar fi întâia oară în istoria de 60 de ani a Bundesligii când două formații din același oraș promovează simultan!

„Millerntor” pulsează de viață la -2 grade Celsius

Din gara centrală, Hauptbahnhof, se ajunge repede la "Millerntor". Șase stații de metrou, linia U3, mai mult pe la suprafață decât în subteran, și în nici o jumătate de oră ești în St. Pauli.

Când cobori, primul lucru pe care îl vezi e un parc de distracții. Hamburger Dom e organizat de trei ori pe an. Iar acum, a prins și derbyul.

Ocolești Hamburger Dom și ești în fața arenei. „Millerntor” pulsează de viață, de energie, chiar dacă afară sunt minus două grade și îngheți instantaneu.

Fanii gazdelor se îndreaptă în grupuri mari spre țintă. Mulți beau bere și cântă, scandează. De-abia așteaptă meciul.

Craniul, simbolul „piraților”: „Aici trăiești cu adevărat”

Peste tot în fața arenei e „Totenkopf”, pe haine, pe steaguri, pe ziduri. Craniul, semnul, simbolul lor. În lupta antisistem, cei din St. Pauli s-au transformat în „pirați”. Revolta St. Pauli!

Tobias, un student în vârstă de 20 de ani, e nerăbdător. Exprimă ceea ce simte: „Aici, pe Millerntor, trăiești cu adevărat, la maximum. Un sentiment care nu mai există nicăieri în Germania”. Și mai spune, fericit, exaltat: „Acesta e MECIUL, cu litere mari, pe care-l așteptăm un an întreg”. Îmi dă și scorul: „Câștigăm cu 3-1”.

Poliția, peste tot pentru a evita repetarea „războiului”

E furios împotriva rivalilor. "Sezonul trecut, au venit aici și ne-au atacat, au provocat incidente, lupte de stradă. Sper să nu fie la fel și acum".

Poliția știa ce se poate întâmpla. În toamna lui 2022, "războiul" de gherilă s-a lăsat cu mulți răniți, inclusiv forțe de ordine. Și cu zeci de arestați.

Șeful poliției din Hamburg le-a cerut ultrașilor, tuturor, și de la St. Pauli, și de la HSV, să nu repete incidentele din trecut. Și-a luat toate măsurile. A trimis 1.500 de polițiști care sunt permanent printre oameni în jurul stadionului. Îi vezi, îi simți.

St. Pauli - Hamburg. Foto: Imago
St. Pauli - Hamburg. Foto: Imago
St. Pauli - Hamburg. Foto: Imago
St. Pauli - Hamburg. Foto: Imago
St. Pauli - Hamburg. Foto: Imago
+20 FOTO

Corabia aprinsă prin „hublouri”. Formidabil efect!

„Millerntor” e ca o veche arenă engleză. Tribunele sunt din cărămidă roșie și au spații între ele, trei nu sunt „legate”. La fel ca la britanici, acustica e perfectă.

Cu o oră și jumătate de oră înaintea partidei, ultrașii lui St. Pauli, în jur de 5.000, sunt masați în spatele porții. Și scandează, cântă de ai senzația că se cutremură stadionul, cu tobele încinse. În peluza opusă, fanii lui HSV, 2.500, reacționează puternic. Și ei au tobe de te lasă surd.

Începe să ningă, ușor, ușor, apoi tot mai tare. Timpul trece, "Millerntor" se umple, sunt 29.500 de oameni care vibrează.

Când jucătorii pătrund pe teren, la colțul dintre tribune, în ritmul faimosului Hells Bells al legendarei trupe AC/DC, ultrașii gazdelor pornesc scenografia. O corabie condusă de la timonă de șeful "piraților". Prin hublourile corabiei, ies fanii care aprind torțele. Formidabil efect! Cei ai lui HSV nu se lasă. Derulează un steg alb-negru-albastru pe care scrie mare Hamburg.

VIDEO. Autogol halucinant în St. Pauli - Hamburg 2-2! „Cel mai tâmpit autogol al deceniului!”

Așa pornește jocul. Ninge, gazonul e aproape alb, dar mingea portocalie se vede bine. St. Pauli forțează încă din start, după imaginea tânărului și curajosului său antrenor, Fabian Hurzeler, care are doar 30 de ani și e neînvins în acest sezon.

Agresivitate, dinamism, presing, pase în continuă mișcare și în viteză. Acesta e jocul lui St. Pauli. O slăbește pe HSV, o face fragilă, înfricoșată. După doar un sfert de oră, Irvine deschide scorul. 1-0 și peluza ultra St. Pauli devine roșie de la torțe. La difuzoarele arenei, explodează Blur cu Song 2. Stadion în flăcări. Rock! Pe tabelă apare "craniul". Și un mare TOR. GOL!

În minutul 27, teama oaspeților lasă urme și mai adânci. La o pasă neglijentă, riscantă, spre propria poartă, goalkeeperul Fernandes vrea să degajeze, dar lovește total greșit balonul, care aproape că-i rupe plasa. Autogol, 2-0 (27). Încă o dată, Blur cu Song 2.

Un prieten, Helmut Heimann, născut în România și stabilit de peste trei decenii în Germania, 25 de ani jurnalist la Bild, mă ajută, îmi trimite un mesaj cu ce a spus Hansi Kupper în comentariul său în direct la Sky Deutschland: "Cel mai tâmpit autogol al deceniului. Acest autogol va face înconjurul lumii".

Chiar pot promova împreună. Fotbal german 100%

Pauza e salvatoare pentru Hamburg. Antrenorul lui HSV, Tim Walter (48 de ani), își trezește jucătorii, le dă speranțe, îi revitalizează. Și, chiar dacă St. Pauli domină, oaspeții pândesc, gata să muște, ca niște animale de pradă. Lasă senzația că pot surprinde și înscrie.

Inevitabilul se produce. Două goluri în două minute, Glatzel (58) și Pherai (60), și e 2-2, ultrașii săi reacționând ca un tunet. Apoi, joacă sigur, fără riscuri. Pentru un egal final. După 2-2, primele două locuri rămân identice. St. Pauli 1, HSV 2. Chiar ar putea promova împreună.

Superjoc, superatmosferă în Zweite Bundesliga. Fotbal 100% german, 100% show pe "Millerntor". Nici nu mai simți cele două grade cu minus, înghețul nu te mai afectează. Vezi doar ninsoarea frumoasă și te bucuri că ești aici. Minunată experiență!

Citește mai multe știri din fotbalul internațional:

La un an după Mondial, Messi vine cu o dezvăluire-șoc: „Am fost foarte nervos! Da, îl driblam intenționat”
CONFLICT
La un an după Mondial, Messi vine cu o dezvăluire-șoc: „Am fost foarte nervos! Da, îl driblam intenționat”
„Sextape” în versiune asiatică » Jucător de națională, exclus din lot după ce s-a filmat făcând sex cu o fostă iubită, fără acordul acesteia!
COREEA DE SUD
„Sextape” în versiune asiatică » Jucător de națională, exclus din lot după ce s-a filmat făcând sex cu o fostă iubită, fără acordul acesteia!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (9)
Diaconu.
Diaconu.  •  02 Decembrie 2023, 14:01

"unii joaca pentru fani, altii pentru trofee" neinspirata descriere pentru o echipa care joaca de 5 ani in 2bundesliga dar are peste 40000 de fani la fiecare meci acasa, lipsa de succes a celor de la STP nu are legatura cu pasiunea pentru HSV care, apropo, sunt negru-alb-albastri nu alb-albastri.

Catalynn_8
Catalynn_8  •  02 Decembrie 2023, 11:57
Postat de Catalynn_12 pe 01 Decembrie 2023, 23:41

Ăștia or primi zeci de mii amendă de la Burleanu al lor cum a primit Steaua pt scenografia de la meciul cu Rapid!?

Ce ai fumat fratele meu?

dionysios
dionysios  •  02 Decembrie 2023, 08:03

În sfârșit un articol despre jocul de fotbal.Felicitări pentru izul de...Cosaș.Totul ar fi fost foarte frumos dacă nu citeam comentariul lui Catalyn.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează