INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  CLUJ

EXCLUSIV // VIDEO Reverența de 1 Decembrie a unui italian aflat de un deceniu în România: „Viața e mai ieftină, am putut să strâng bănuți să fac o căsuță. Aici, încă poți să faci copii!”

Roberto Romeo face distincția între românii plecați în Italia +13   FOTO
Roberto Romeo face distincția între românii plecați în Italia

Articol de - Publicat vineri, 01 decembrie 2023 10:22 / Actualizat vineri, 01 decembrie 2023 10:22

Italianul Roberto Romeo, 33 de ani, s-a stabilit în România, este căsătorit cu o româncă, olteancă, are doi copii și își face casă la Cluj Napoca. ”Peisajele sunt frumoase, am întâlnit și români buni, și dintre cei ce nu s-au ținut de cuvânt, iar prețurile de aici sunt mai mici decât în Italia. Eu mulțumesc României că mi-am făcut aici o familie!”, a transmis calabrezul

"Copile, unde te duci tu? În România? Doamne! Păi, ce cauți acolo? Ăia vin la noi să muncească pentru o viață mai bună și tu vrei să te duci acolo?!". Acestea au fost reacțiile părinților lui Roberto Romeo, fotbalist italian, în urmă cu un deceniu, când fundașul lateral a decis să-și lase țara natală în urmă și să vină în România.

Adrian Porumboiu ironizează fotbalistul de la FCSB: „Eu cred că ăsta prima oară a fost balerin”
FCSB
Adrian Porumboiu ironizează fotbalistul de la FCSB: „Eu cred că ăsta prima oară a fost balerin”

VIDEO. Roberto Romeo face distincția între românii plecați în Italia

"Da, așa este, așa mi-au zis părinții, la plecare. Și ei, și mătușa, și verișorii. "Ai grijă că te fură! Nu sunt oameni buni", au mai zis. M-am hotărât să fac pasul cel mare, în ciuda a tot ceea ce mi s-a zis. În Italia sunt români care vă strică imaginea, care fură, care fac impresie urâtă. Bine, nu toți. 

Din păcate, chiar dacă sunt mai puțini decât mulți români care muncesc cinstit în afară, cei care fac rău dau linia. Uite, la noi, în sud, vin să muncească, în nord se duc cei care fac nebunii, mai ales că acolo sunt mai mulți bani", și-a început povestirea Roberto.

Am cunoscut oameni altfel decât mi s-a spus... Românii sunt OK ca și persoane, nu sunt nesimțiți, au educație. În mare parte sunt corecți. Și în Italia, și oriunde, sunt oameni buni și oameni răi
Roberto Romeo, fundaș Chindia

Italianul a pus bani deoparte în zece ani în România: "E ca în Italia când a fost boom în anii '60"

A jucat cu Mediașul în Liga 1, apoi s-a transferat la U Cluj, unde a contribuit la promovarea formației. Acum, este la Chindia Târgoviște, unde are drept obiectiv readucerea echipei în primul eșalon. A trecut mai bine de un deceniu din momentul în care a pășit în premieră în România. Între timp, are o soție româncă, Elena, de loc din Oltenia, și doi copii, Chloe și Francesco. 

4echipe a adunat Romeo în România: Gaz Metan Mediaș, U Cluj, Csikszereda și Chindia

Familia stă acum alături de fotbalist la Târgoviște, unde s-a și fotografiat special pentru reportajul Gazetei Sporturilor, în fața statuii lui Mihai Viteazul, alături de steagul tricolor, fiindcă de 1 Decembrie vor sărbători italiano-românește.

"Nu prea mă omor eu cu mâncare tradițională românească. Nu e foarte wow, dar merge! Ce apreciez eu în România? Peisajele sunt frumoase, iar viața e mai ieftină decât în Italia! Acest ultim detaliu m-a ajutat să construiesc ceva aici, să strâng niște bănuți. Vrem să ne facem o casă la Cluj Napoca, acolo ne vom stabili. Nu putem compara infrastructura din Italia cu cea din România, dar începe să se dezvolte bine și țara voastră.

Cu autostrăzile aveți probleme, cu lipsa lor. În orașele mari se construiește mult. E ca în Italia în anii \'60, când a fost boom în construcții. În Italia nu se mai construiește de multă vreme.

Noi am luat teren la Cluj, vrem să ridicăm o casă, acolo investim", a mărturisit italianul care este de loc din Catanzaro, din Calabria.

136de meciuri a adunat în Liga 1 pentru Gaz Metan Mediaș (cu care a jucat în play-off) și pentru U Cluj

Roberto Romeo explică de ce a ales Cluj Napoca: „Milano al României”

Cu soția, Elena, de lângă Râmnicu Vâlcea, Roberto a explicat de ce a ales capitala Transilvaniei ca loc pentru căminul familiei.

+9 FOTO

"Când jucam la Mediaș, am vrut să ne stabilim la Sibiu. Apoi, am ajuns la Cluj. Ne-a plăcut, mai ales soției și fetiței. Am foarte mulți prieteni în Cluj, mulți români, inclusiv Răzvan Pleșca, și el e acolo, venit de la Mediaș. Am tot felul de relații acolo.

Sunt oameni frumoși la Cluj. Eu văd orașul ca un fel de Milano al României! S-a dezvoltat foarte mult. Nu se compară cu alte orașe, cu tot respectul.

Bucureștiul este altceva, mai mare, mai opulent, dar nu-mi plac agitația și aglomerația. Am promovat cu U Cluj, mi-a rămas orașul în suflet. E mare, dar nu e mare, e cosmopolit, ajungi destul de repede dintr-o parte în alta", a explicat italianul.

8partide a adunat pentru Chindia Târgoviște, actuala sa formație, antrenată de câteva zile de un conațional de-ai săi, Diogo Longo

Ce nu-mi place la România: lipsa autostrăzilor. Ce nu-mi place la români: din păcate, unii nu se țin de cuvânt, nu sunt așa serioși. Eu sunt din zona unde cuvântul contează mai mult decât o semnătură pe o hârtie albă. Poate am avut eu ghinion, am întâlnit români nu prea corecți. Nu am avut mari probleme, dar am avut, uneori, din păcate. Și la fotbal, și-n afara lui
Roberto Romeo, fundaș Chindia

Un detaliu surprins de Roberto Romeo: "În Italia e viața mai scumpă, nu se mai fac copii! Au ajuns copiii să plece din căminul familiei abia la 30 de ani"

Calabrezul a ajuns să meargă în locurile natala de două ori pe an, iarna, respectiv vara, în vacanțe. "Când mă duc acolo, e altceva, de la climă la soare, la plajă, la peisaje. Am trăit acolo zi de zi până la 23 de ani, iar Italia va fi mereu patria mea. Este cea mai frumoasă țară, se mănâncă bine, nu se compară cu niciuna.

Din punct de vedere economic, Italia este mai scumpă. A ajuns să coste mult să trăiești în Italia. De aceea nici nu se mai fac copii, pentru că nu e ușor să întreții o familie. Și s-a ajuns la situația în care copiii părăsesc căminul familiei la 30 de ani. Nu mai merită să pleci să iei viața în piept, chiria e mai scumpă, nu e rentabil să fii autonom, să plătești tu, mai ales dacă ai o casă a familiei.

Românii am văzut că sunt mai aventurieri, pleacă devreme de acasă, încearcă tot felul de experiențe", a conchis Roberto Romeo.

Citește și alte știri:

De la „Așa sunt zilele mele” la „Noi suntem peluza Șepcile roșii!” » Experiența unui străin încă îndrăgostit de Cluj Napoca

Experiența unui englez în România » A impresionat în ultima etapă din Superliga: „Românii zâmbesc mult, trăiți ca în Anglia. Sunt însă două lucruri care nu îmi plac aici”

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (15)
tristan
tristan  •  02 Decembrie 2023, 20:58
Postat de Justoldbollocks pe 01 Decembrie 2023, 22:38

Calabria e un fel de Vaslui în Italia. Au o "autostrada" care e mai mult o superstrada cu zeci de restricții... Economia bazata pe "agricultura" (masline și portocale) și în mare parte veniturile sunt fraude pe fonduri europene. Cosenza, Catanzaro, Vibo, Reggio Calabria sunt cele mai importante orașe și fiefuri ale mafiei - Ndrangheta. Vine neica nimeni să ne explice noua de sărăcie, hoție, romi, ce i-a zis *** când a plecat de acasă!!! Really?!? Cel mai important ziar online din România facilitează un interviu unui neica nimeni care se da cu părerea despre romani... Suntem de toată jena!!! Dacă tu nu te respecți cum ai pretenția sa te respecte alții? Vorbește despre infrastructura României (Fair enough), dar Calabria e zeci de ani în urma multor regiuni din România. Și o spune unul care a văzut, trăit și a avut de-a face cu "calabresi". Un pic de autostima nu ne-ar strica... La mulți ani, ROMÂNIA

"Dacă tu nu te respecți cum ai pretenția sa te respecte alții?".Exact asta le spun si eu unora (romanasi de ai nostrii) care arunca cu noroi in propria tara.

tristan
tristan  •  02 Decembrie 2023, 19:01

Mda, romanii sunt oameni rai si italienii oameni buni...Vin toti agaricii aici sa ne judece, asta , Dawa sau alti pacaii...Astia nici nu au scoala multa dar ne explica prin ziare cum suntem noi si ce trebeuie sa facem sa o ducem mai bine

Eglwyswrw
Eglwyswrw  •  02 Decembrie 2023, 08:36

Peste doua milioane de italieni sunt la munca in Europa. Din astia, vreo 600000 doar in Germania. 60 % dintre italienii astia provin din sudul Italiei. De aici se poate trage concluzia ca familia oricarui fotbalist din vest va fi ingrozita auzind ca fiul lor doreste sa joace la vreun club din sudul Italiei. "Adica aia vin la noi sa munceasca si tu te duci acolo ?!? Pai tu stii cat de saraci sunt aia ?!?"

Vezi toate comentariile (15)
Comentează