INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  OLANDA

Un atacant pentru un secol de istorie » Rodion Cămătaru, ales cel mai bun „vârf” al lui Heerenveen: „A fost extrem de iubit - uriașul prietenos!”

Rodion Cămătaru (dreapta) în perioada Heerenveen +14   FOTO
Rodion Cămătaru (dreapta) în perioada Heerenveen

Articol de - Publicat joi, 11 iunie 2020 18:09

Rodion Cămătaru (61 de ani) a fost ales cel mai bun vârf al lui Heerenveen, care împlinește 100 de ani pe 20 iulie. A jucat 3 ani pe „Abe Lenstra” și i-a depășit pe Van Nistelrooy, Tomasson și Huntelaar.

„Cami, uriașul prietenos. Și ce fotbalist!". Arjen de Boer vibrează când află despre cine vreau să vorbim. „Cami", așa îi spune. „Așa îl alintau toți aici". Dintr-odată, devine foarte volubil. Jurnalistul olandez e reporter și prezentator la Omroep Fryslân, un post de televiziune din Friesland, o regiune liniștită în nordul Olandei unde Rodion Cămătaru și-a încheiat cariera, în 1993, la 35 de ani.

Cămătaru a ieșit primul în două sondaje

Pe 20 iulie, Heerenveen împlinește 100 de ani și, pentru centenar, Omroep și cotidianul local Leeuwarder Courant au făcut două sondaje paralele având aceeași țintă. Să aleagă echipa ideală. Au fost întrebați foști jucători, antrenori, președinți și fani alb-albaștri. Și, surpriză! 

Cel mai bun vârf din istoria clubului a ieșit în ambele sondaje Cami. Înaintea lui Ruud van Nistelrooy, Jon Dahl Tomasson, Georgios Samaras, Klaas-Jan Huntelaar și Afonso Alves. Ultimul, de exemplu, a fost ca o bombă pe „Abe Lenstra Stadion", marcând 45 de goluri în 39 de meciuri de campionat între 2006 și 2008. Brazilianul a fost și el depășit. Care e secretul?

Cămătaru „a fost extrem de popular. Iubit”

„El a fost primul mare atacant al lui Heerenveen" e convins ziaristul batav. „Când a sosit, în 1990, oamenii se mirau de ce vine un asemenea fotbalist la o formație mică precum Heerenveen. Știau că fusese golgeterul Europei. Văzându-l, s-au entuziasmat, începând să spere că Heerenveen va începe să crească. Și Cămătaru nu i-a dezamăgit. S-a dedicat total echipei, a jucat foarte bine. A mai avut ceva în plus”. 

Ce? „A fost extrem de popular. Iubit. Și datorită jocului, și datorită felului său de a fi. Prietenos. Exact așa era, uriașul prietenos". La fel crede și Joop Gall, ex-jucător alb-albastru. I-a fost coleg în sezonul 1990-1991. „Era atât de iubit pentru că voia să-i ajute pe toți din jurul lui. O persoană extraordinară", și-a amintit Gall. „A fost primit cu căldură și de echipă, și de suporteri. De aceea a și păstrat legătura cu Heerenveen. Cu clubul. Cu orașul".

Trei ani pentru finalul carierei

Cămătaru, care va împlini 62 de ani pe 22 iunie, a fost la fel de surprins. L-au sunat jurnaliștii olandezi să-l anunțe. A vorbit și cu Riemer van der Velde, 23 de ani președintele grupării (1983-2006). „Inițial, am crezut că e o glumă. Știam că eram iubit la Heerenveen, dar și iubirea trece, nu credeam că oamenii se vor mai gândi la mine

Și nu doar atât, m-au ales cel mai bun atacant din istoria clubului". Nu regretă că și-a încheiat cariera în Friesland. „Eram la Charleroi. În 1990, nici nu știam de Heerenveen. Am vizitat întâi orașul, apoi clubul. Mi-au plăcut. Legătura care s-a creat a fost atât de puternică încât la final, în 1993, după trei ani, nu mai voiam să ne despărțim. Ei mi-au propus încă un sezon, dar aveam deja 35 de ani și am renunțat".

GALERIE FOTO. Imagini de colecție cu Rodion Cămătaru

+10 FOTO

Un autocar primit cadou

Își amintește că „la ultimul meu meci de campionat, era ceva scris la mijlocul terenului. Numele meu era acolo, dar nu am înțeles despre ce e vorba. Mi-a zis un coleg: «Orice s-ar întâmpla astăzi, să fim alături de Cami miercuri». Nici nu știam că îmi pregătiseră o surpriză. Un joc de retragere între Heerenveen și o selecționată regională. Stadionul a fost plin. Ceva special. După meci, petrecerea a ținut până dimineață".

S-a întors plin de cadouri. „Dar ce n-am primit atunci. În primul rând, toate încasările de la acea partidă mi-au revenit mie. Un sponsor al echipei mi-a dăruit un autocar. Alt sponsor, biciclete. Altul, o mulțime de produse electronice. Un camion plin!".

Un atacant pentru un secol de istorie » Rodion Cămătaru, ales cel mai bun „vârf” al lui Heerenveen: „A fost extrem de iubit - uriașul prietenos!”
Rodion Cămătaru la Heerenveen

Finală cu Ajax, la Rotterdam

Vârful perioadei petrecute la Heerenveen a fost finala Cupei Olandei. Chiar la plecare, pe 20 mai 1993. „Ajax avea o superechipă, între două trofee europene. Cupa UEFA în 1992 și Liga Campionilor în 1995. Bergkamp, Van der Sar, frații De Boer, Davids, Overmars... Iar noi jucaserăm în acel an în liga secundă. 

Am promovat din nou în elită și am jucat prima finală din istoria clubului. Mii de fani au venit cu autocarele la Rotterdam după noi. Mă simțeam ca la Craiova". Au pierdut atunci, 2-6 în fața „lăncierilor", dar ultimul gol l-a înscris Cămătaru. În prelungiri, cu capul. A fost modul său de a le mulțumi alb-albaștrilor.

„Rodion Cămătaru. Era un învingător, atât de bun, atât de puternic. Alături de el, am jucat cel mai bun sezon al carierei. Heerenveen a profitat de calitățile lui” - Joop Gall, fost fundaș Heerenveen

„Au fost trei ani frumoși. Fotbalul olandez se potrivea stilului meu. Un joc deschis, de atac. Ambele echipe încercau să înscrie pentru a atrage cât mai mulți spectatori” - Rodion Cămătaru, fost internațional român

23 de goluria marcat Rodion Cămătaru în 63 de meciuri de campionat jucate la Heerenveen

73 de selecțiia adunat Cămătaru la echipa națională, pentru care a înscris 21 de goluri

5 români la Heerenveen

În 1990, Cămătaru a fost primul român la micuțul club din nordul Olandei. Jocul său bun și legătura cu fanii i-au convins pe șefii lui Heerenveen să-l aducă în 1991 și pe Ioan Andone, care a plecat odată cu Cami, în 1993. Apoi, în 1997, alți trei români, dintr-odată: Dorin Mitriță, Florin Constantinovici și Radu Gușatu. Primii doi au rămas trei ani. Gușatu s-a despărțit de alb-albaștri în 1999.

VIDEO EMOȚIONANT. Nu există obstacol peste care să nu trecem! România va fi și mai puternică!

Citește mai multe știri:

Dezvăluiri la GSP Live. Momentul care putea da peste cap „Generația de Aur”: „Înainte de meciul decisiv, Hagi și Petrescu au fost dați afară din antrenament”

Paul Pârvulescu, motivație amuzantă în fața ANAD, după ce a spus la GSP Live că s-a dopat + Gafa de la Comisie care îi prelungește suspendarea încă 25 de zile

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (12)
gabri80el
gabri80el  •  12 Iunie 2020, 02:26

pai Van Nistelrooy, Tomasson și Huntelaar nu au fost asa mari atacanti sa reziste la echipe mari

persanu
persanu  •  12 Iunie 2020, 02:19

Si cand ma gandesc totusi ca oameni ca Rodion Camataru nu ajunge la TV sa ne povesteasca despre fotbal si ne sunt prezentati fel si fel de tahari , parca imi vine sa sparg TV. Nu l-am vazut jucand pe RC dar povesti despre el am auzit de la cei mai batrani. Dar sa fi atat de iubit intr-o tara civilizata iar la tine in tara sa apari odata pe an din greseala pe la TV... mi se pare ridicol , absurd dea dreptul. Pai daca Rodion Camataru ar avea 10 la suta din aparitiile lui Becali sau *** , pai cred ca copii ar avea ce sa invete de la omu asta. A facut si *** performanta si bravo lui , dar la varsta ta sa vi la TV sa negi LEGEA domne , negru pe alb , sa-ti zica JUDECATORU , ca gata sa terminat , FCSN nu e STEAUA iar tu sa te agati cu orice pret de gatul lui Becali ca Lutu si sa-i pupi manutele , ca DA PATROANE FCSB e STEAUA , chiar si atunci cand si Becali mai recunoaste ca nu mai e STEAUA la el , el are FCSB. Ce sa invete copii de la o *** ca asta ? De la Fratii si varu Becali , ce sa invete domnilor ? Stati si chemati tot felul de ciudati in emisiuni si ii sunati la TV fara sa insemne nimic pentru fotbalul romanesc , doar niste trepadusi care prin diferite conjucturi au ajuns sa joace si ei cateva sezoane in liga1 ..*** sa se uite lumea la ei si sa rada de ei , iar ei multumiti din cale afara de ce au facut , ei zic , i-am pacalit si azi , am luat onorariu de prezenta. Vai mama lor ...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

flintstone
flintstone  •  11 Iunie 2020, 22:23

Inseamna ca nu degeaba a luat ghetele alea de aur cum mananca unii nutella. Ca au schimbat aia de la UEFA regurile, cred ca a fost pentru ca era in interesul lor sa castige vesticii

Vezi toate comentariile (12)
Comentează
Close