INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  CORONAVIRUS

Românii din Polonia reiau campionatul cu reguli de carantină: teste, termometre și formulare pentru coronavirus

Sergiu Hanca, unul dintre cei mai buni jucători din Polonia +32   FOTO
Sergiu Hanca, unul dintre cei mai buni jucători din Polonia

Articol de - Publicat luni, 27 aprilie 2020 15:01

Sergiu Hanca (28 de ani), Cornel Râpă (30) și Bogdan Țâru (26) vor juca din nou meciuri oficiale de pe 30 mai. Ca să poată reporni campionatul în condiții sigure, polonezii îi monitorizează pe jucători ca pe niște pacienți, cu tehnologie și cu formulare de completat zilnic.

  • KS Cracovia, formația lui Hanca și a lui Râpă, e a treia după 26 de etape, cu un punct în spatele lui Piast Gliwice și la nouă puncte de liderul Legia Varșovia. Jagellonia lui Țâru e a opta.

Polonezii au creat un plan pentru repornirea campionatului. Ca și românii, se tem și ei că dacă nu duc până la capăt stagiunea pierd banii televiziunilor și pe ai sponsorilor. Antrenamentele vor fi reluate pe 10 mai, de pe 30 mai va continua competiția.

Testați încontinuu

Sergiu Hanca și Cornel Râpă, de la KS Cracovia, și Bogdan Țâru, de la Jagellonia Białystok, vor avea de respectat multe criterii în perioada următoare, fiindcă măsurile de siguranță impuse cluburilor și jucătorilor sunt extrem de stricte. Fotbaliștii au acasă cântar, termometru, aparat de măsurat tensiunea și o brățară pe care trebuie s-o poarte în permanență. Toate aparatele acestea sunt conectate la o tabletă, care înmagazinează datele măsurate. Temperatura le este verificată zilnic.

Fiecare jucător va trebui să completeze la sfârșitul zilei un formular în care să specifice dacă prezintă unele simptome: respirație dificilă, durere de cap, dureri musculare, oboseală, pierderea mirosului sau a gustului, perturbarea somnului.

Polonia ridică restricțiile

Hanca și Râpă s-au antrenat până acum de două ori pe zi, o ședință coordonată de staff prin aplicația Zoom și încă una cu alergare în parc. Restricțiile impuse în Polonia au fost, oricum, mai lejere decât cele care sunt aplicate în România, lumea a putut să circule mai ușor, așa că și fotbaliștii s-au putut mișca prin parcuri.

Statul a programat patru etape pentru revenirea la normalitate și deocamdată polonezii se află în prima fază din planul acesta. Purtarea măștilor este obligatorie, lumea are voie să meargă la supermarket, la biserică. E obligatoriu ca pe o suprafață de 15 metri păstrați să nu se afle mai mult de o persoană.

„M-am bucurat mult de tot când am aflat că reluăm fotbalul, abia aștept să mă antrenez cu colegii și să jucăm din nou meciuri oficiale!" 
Sergiu Hanca, mijlocaș KS Cracovia

Doi luptă pentru titlu, al treilea e la jumătate

Pregătirea organizată dinaintea meciurilor oficiale va porni pe 10 mai cu antrenamente efectuate în grupuri mici, nu cu tot lotul. Se va trece pe parcurs la exerciții efectuate cu întreg grupul. 

KS Cracovia, formația lui Hanca și a lui Râpă, e a treia după 26 de etape, cu un punct în spatele lui Piast Gliwice și la nouă puncte de liderul Legia Varșovia. Jagellonia lui Țâru e a opta. Primele opt clasate se califică în play-off, turneul pentru titlu și pentru calificarea în cupele europene, următoarele opt luptă pentru evitarea retrogradării.

Au scăzut și ei salarii

La fel ca românii, polonezii au trecut la reducerea salariilor înainte să le devină clar dacă vor putea continua campionatul și dacă vor exista pierderi economice concrete. Nu există șomaj tehnic pentru fotbaliști, așa cum e la noi, dar cluburile au negociat cu jucătorii scăderi de până la 50 la sută din salarii

Micșorarea e temporară, e valabilă doar până în iunie, și în unele cazuri e vorba, de fapt, despre o amânare a plăților, cluburile s-au obligat să suporte în viitor sumele pe care jucătorii le-au pierdut acum. Așa a procedat, din Liga 1, Universitatea Craiova. Fotbaliștii lui Papură au ales dintre două variante pe care le propusese clubul: fie au renunțat acum la salariile pentru două luni, fie au încasat doar 50 la sută în lunile acestea. În oricare variantă, banii îi vor recupera în aprilie 2021.

Sergiu Hanca, la cel mai bun sezon din carieră

Pe Sergiu Hanca l-a încurcat cu adevărat întreruperea cauzată de epidemia de coronavirus. El era într-o formă excelentă, se impusese ca unul dintre cei mai influenți jucători ai Cracoviei, cu 25 de prezențe și cu 8 goluri în campionat. Mai multe goluri a înscris doar în stagiunea 2016-2017, când a marcat de 10 ori pentru Dinamo. Atunci a bifat însă 33 de partide. 

Sergiu se afla și în lotul lărgit pe care-l anunțaseră Mirel Rădoi și Nicolae Dică în vederea barajului cu Islanda. Semifinala turneului pentru calificarea la Euro era programată în martie, dar a fost amânată pentru septembrie. Iar turneul final, pentru anul viitor.

FOTO. Imagini inedite din întreaga lume, în plină pandemie de COVID-19

+28 FOTO

VIDEO EMOȚIONANT. România e puternică și se va întoarce și mai puternică!

Citește mai multe știri din fotbalul internațional: 

Premier League nu va mai fi la fel! Schimbare MAJORĂ de regulament de joc pentru finalul sezonului

Antrenorul lui Tudor Băluță a refuzat prima de 100.000 de euro » Răspunsul ULUITOR al clubului

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează