FOTBAL  »  Superliga  »  ANALIZĂ

EXCLUSIV. Puneți-vă centurile de siguranță! Liga 1 se pregătește de turbulențe majore, toate cluburile au tăiat deja sau pregătesc tăieri salariale

Articol de , , - Publicat luni, 06 aprilie 2020 01:00

Becali, Hagi și Dioszegi au făcut primele mișcări, au redus plățile la jumătate. Celelalte formații din prima ligă sunt gata să urmeze modelul pe care l-a indicat FCSB, doar că patronilor încă nu le e clar cât de tare ar trebui strânsă cureaua. Drepturile TV sunt în pericol, iar sponsorii se retrag din cauza lipsei meciurilor

FCSB, Viitorul și Sepsi au scăzut aproape toate salariile, Dinamo, Gaz Metan, Chindia, Poli Iași și Hermannstadt au suspendat contractele jucătorilor și pe ale altor angajați. Acestea sunt însă doar primele semne ale recesiunii din fotbal. Vor urma mai multe și mai grave pentru fotbaliști și pentru cluburi!

Suspendarea contractelor este o măsură disponibilă doar cât durează starea de urgență. Stare care ar putea fi prelungită până pe 15 mai, conform unei declarații recente a lui Raed Arafat. Ce se va petrece mai departe?

Sponsorii se retrag, drepturile TV devin datorii

Problemele economice nu vor dispărea brusc. Cluburile au primit deja notificări din partea sponsorilor, care refuză să mai plătească sumele din contracte, întrucât acordurile deja nu mai sunt respectate. Clienții plăteau pentru o publicitate imposibil de livrat în condițiile în care nu mai există meciuri, nici conferințe de presă sau altfel de evenimente care le asigurau firmelor expunere la TV și în media, în general.

EXCLUSIV. Puneți-vă centurile de siguranță! Liga 1 se pregătește de turbulențe majore, toate cluburile au tăiat deja sau pregătesc tăieri salariale

Drepturile TV constituie o grijă și mai mare. Formațiile din prima ligă au încasat în avans o tranșă și ar mai urma să primească niște sume, în jurul a 300.000 de euro pentru fiecare. Cum nu e clar nici când, nici dacă va putea fi continuat campionatul, există riscul ca drepturile să se transforme în datorii, de fapt!

Cluburile ar trebui să returneze cumva banii pe care i-au încasat pentru partide inexistente. Modalitatea cea mai simplă ar fi ca sumele plătite în plus să fie scăzute din valoarea drepturilor TV pentru campionatul următor. Asta ar însemna ca fiecare echipă să încaseze, în medie, cu o jumătate de milion de euro mai puțin. Sunt bani mulți, pentru niște societăți care oricum abia se descurcau, cele mai multe se aflau la limita supraviețuirii.

Soluția: salarii mai mici sau faliment!

Patronii și conducătorii executivi ai cluburilor fac deja toate calculele acestea și pregătesc măsurile de după starea de urgență. Suspendarea contractelor nu va fi fi o opțiune atunci, dar nici funcționarea lor ca în trecut nu mai e posibilă, din moment ce societățile nu vor mai dispune de aceiași bani.

Soluția: tuturor fotbaliștilor le va fi propusă micșorarea salariilor sau rezilierea contractelor. Jucătorii nu sunt obligați să accepte, însă refuzul colectiv ar conduce la faliment. Există deja un astfel de exemplu din Slovacia. Zilina, fostă adversară a lui Dinamo în Champions League, a propus scăderea salariilor. Lotul a refuzat și patronul a anunțat că urmează lichidarea societății și punerea tuturor jucătorilor pe liber.

Patronii nu vor să dea din buzunar

În România au scăzut salarii, până acum, doar FCSB și Viitorul. S-a ajuns astfel la niște anomalii. Fabbrini, aflat în play-out cu Dinamo, câștigă de două ori mai mulți bani decât Florin Tănase, cel mai bine plătit din clubul lui Becali! Contractul italianului e suspendat acum, dar va fi reactivat imediat cum va trece starea de urgență. Iar Alibec și Budescu au la Astra câte 20.000 de euro lunar.

EXCLUSIV. Puneți-vă centurile de siguranță! Liga 1 se pregătește de turbulențe majore, toate cluburile au tăiat deja sau pregătesc tăieri salariale

20.000 de euro încasează împreună Lucian Filip, Panțâru, Moruțan și Olaru! Cheltuielile exagerate mai pot fi susținute doar cu "injecții" din partea patronilor. Cum Negoiță, Niculae și ceilalți proprietari din fotbal nu mai sunt dispuși să suporte pierderile, fotbaliștii vor avea de ales între a câștiga mai puțin, măcar pentru o vreme, și a-și căuta alte locuri de muncă.

2.340 de leiîncasează un fotbalist al cărui contract a fost suspendat. E un fel de șomaj tehnic, doar că sportivii, care nu au contribuit la asigurările sociale, încasează banii sub formă de ajutor social

Cluburi importante, abordări diferite

Viitorul: Hagi a redus totul până în iunie 2021

EXCLUSIV. Puneți-vă centurile de siguranță! Liga 1 se pregătește de turbulențe majore, toate cluburile au tăiat deja sau pregătesc tăieri salariale
Gică Hagi

FCSB, primul club care a tăiat salarii, a făcut-o liniar: minus 50% la toate contractele până la final de septembrie. La Viitorul, Hagi a operat modificarea pe un termen mai lung: toți angajații de la Viitorul au fost de acord să câștige mai puțin până în iunie 2021. 

Salariile au fost scăzute cu procente diferite, între 25 la sută și 50 la sută. Din salariile mari a fost tăiat mai mult. Spre deosebire de situația de la FCSB, unde fotbaliștii pierd din niște salarii mari, jucătorii Viitorului rămân cu bani puțini. Salariul maxim din lot nu a depășit niciodată 5.000 de euro lunar, de când a înființat Hagi clubul. Un fotbalist cu 2.500 de euro lunar e unul bine plătit, în contextul actual de la Ovidiu.

U CRAIOVA: Rotaru vrea să amâne plata

Patronul Mihai Rotaru le-a propus jucătorilor două soluții. Prima: în lunile iunie și noiembrie să nu încaseze salariile și să recupereze banii aceștia în aprilie 2021. A doua: pentru mai, iunie, iulie și august să fie plătite doar jumătate din salarii și fotbaliștii să capete diferența de bani tot în aprilie anul viitor. 

Rotaru evită să scadă salarii deocamdată, dar nu exclude nici el să ajungă în criză: "Vreo șapte luni de acum înainte ne putem descurca. Clubul are în cont 400.000 de euro și urmează să încaseze cinci milioane de euro, tranșe din transferul lui Mitriță la New York și din al lui Screciu la Genk", a explicat Rotaru la emisiunea "Fan România".

CFR: Clubul încă analizează cât și cum să taie

EXCLUSIV. Puneți-vă centurile de siguranță! Liga 1 se pregătește de turbulențe majore, toate cluburile au tăiat deja sau pregătesc tăieri salariale

Campioana încă nu a scăzut salarii, și nici nu le-a transmis jucătorilor vreo ofertă pentru amânarea plăților, ca la Craiova. Conducerea CFR-ului încă studiază situația, ca să evalueze pagubele pe care le cauzează pauza provocată de pandemie. 

La Cluj sunt salarii mari, până la 20.000 de euro lunar pentru un jucător, și sunt șanse minime ca societatea să-și permită să mai plătească atât de mult dacă întreruperea competițiilor va mai dura mult. Echipa a produs venituri mari de-a lungul acestui sezon, dar și cheltuielile au fost imense, doar primele însumează peste trei milioane de euro!

"Mi s-ar părea normal să ne scadă salariile, din moment ce toată lumea pierde bani. Bine, nu aș fi de acord cu un salariu redus timp de un an. Să câștigăm mai puțin pe durata pauzei"
Alex Chipciu, CFR Cluj

Harta colapsului

CFR Cluj

  • Încă nu a hotărât nimic în privința salariilor, dar există posibilitatea să scadă costurile ori măcar să amâne plăți, cât să treacă peste perioada cea mai grea
  • Patronul Varga a investit oricum mult, în jurul a 20 de milioane de euro, și nu ar fi de acord să mai acopere pierderea
  •  Clubul trebuie să se autofinanțeze și s-a descurcat chiar bine în acest sezon: a generat peste 15 milioane de euro din cupele europene

FCSB

  • A redus cu 50 la sută salariile, cu câteva excepții. Planici refuză să semneze, iar Becali plănuiște să suspende contractele altor câtorva jucători: Bălgrădean, Momcilovici, Alexandru Stan, Gnohere.
  • Și-a consumat deja faima de club bogat, Gigi a anunțat că nu mai poate să investească, din moment ce se află, chiar și acum, în pierdere cu șase milioane de euro. 
  • Soluțiile pentru funcționarea fără probleme a societății: calificarea în grupele europene în sezonul viitor sau vânzarea unuia dintre Man sau Coman.

U Craiova

  • Nu a scăzut salarii, deocamdată intenționează să amâne unele plăți până în aprilie 2021
  • Mihai Rotaru, proprietarul clubului, a explicat încă dinaintea crizei că n-avea de gând să mai injecteze alți bani. El are deja de recuperat 13,5 milioane de euro!

Astra

  • Nu există, momentan, nicio decizie despre salarii. Bugetul e printre cele mai mari din campionat, cu salarii de până la 20.000 de euro net lunar, cât câștigă vedetele Alibec și Budescu. 
  • Ioan Niculae a fost preocupat în perioada recentă să scoată bani din club, nu să investească. El achita, oricum, salariile cu întârziere mare, în criza post-coronavirus nu ar putea să mai păstreze nivelul cheltuielilor la fel de ridicat.

FC Botoșani

  • Președintele Iftime a insistat că nu le ia din bani jucătorilor, chiar dacă nu se mai joacă fotbal. Planul e valabil pe termen foarte scurt. Pentru un termen mai lung, Iftime anticipează o recesiune serioasă: "Se va schimba cu mult ideea despre finanțarea cluburilor. Poate că nici nu e rău că se întâmplă așa, prea o luaseră razna unele sume de transferuri!". 
  • Clubul a trăit în anii recenți mai ales din vânzarea jucătorilor. Criza tuturor îi afectează, implicit, și pe moldoveni, care nu vor mai putea să vândă la fel de scump. Becali oferise în iarnă 500.000 de euro pentru Chindriș, botoșănenii ceruseră dublu. Gigi nu ar mai păstra acum nici măcar oferta inițială, fiindcă și el e preocupat să scadă cheltuielile.

Gaz Metan

  • Stabil înainte să fie oprit campionatul, clubul a reacționat imediat în criză: le-au fost suspendate contractele tuturor jucătorilor.
  • Spre deosebire de alte formații din prima ligă, Gaz Metan are în buget, pe lângă drepturile TV, și un supliment de la Transgaz, o companie de stat. Nici ajutorul acesta nu e de ajuns ca să poată plăti fotbaliștii și pe durata pauzei.

Viitorul

  • Salariile fotbaliștilor și ale celorlalți angajați au fost scăzute în procente diferite, de la 25 la sută la 50 la sută. Jucătorii fuseseră avertizați că dacă nu semnau scăderile urmau să le fie suspendate contractele. 
  • Lui Hagi îi va fi mai greu în situația aceasta să mai găsească parteneri, acționari noi, așa cum plănuia. Va trebui să se descurce tot de unul singur pentru a păstra clubul la limita supraviețuirii.

Sepsi

  • Salariile au fost micșorate cu 50 la sută, o decizie valabilă trei luni. 
  • Deși apare des în media prezentat ca patron, Laszlo Dioszegi e, de fapt, președinte și sponsor. El contribuie cu numai 50.000 de euro anual, restul banilor vin din drepturi TV și de la sponsori, majoritatea societăți originare în Ungaria.

Hermannstadt

  • A suspendat toate contractele cât durează starea de urgență. 
  • Acționarii se descurcau oricum greu, acumulaseră datorii, acum le-a devenit și mai greu să suporte plățile obișnuite.

Dinamo

  • A suspendat contractele fotbaliștilor și pe ale celor mai mulți membri ai conducerii. 
  • Viitorul devine îngrozitor pentru "câini", care o duceau rău și înaintea crizei. Ei mai au de achitat 50.000 de euro, o datorie de anul trecut, ca să obțină licența pentru campionatul următor. 
  • Negoiță nu e dispus să mai dea vreun ban.

Poli Iași

  • A suspendat toate contractele. 
  • Se chinuie de câțiva ani să supraviețuiască, fiindcă primăria nu mai poate contribui la bugetul echipei ca pe vremuri, ci doar cu mici ajutoare.

Clinceni

  • Există discuții despre scăderea salariilor la jumătate. Ca să accepte, jucătorii ar trebui să încaseze două salarii din urmă, rămase restante. 
  • Dependent de primărie, clubul era deja cel mai sărac din competiție, cu titulari plătiți cu 2.000 sau cu 3.000 de euro lunar.

Chindia

  • A suspendat toate contractele.
  • Dacă nu va fi încheiată stagiunea curentă și ar pierde bani din drepturile TV, Târgoviștea ar trebui să scadă costurile cu mult.
  • Echipa se afla pe loc retrogradabil în clasamentul "înghețat" și ar supraviețui numai dacă ar rămâne racordată la banii televiziunilor și în sezonul viitor.

FC Voluntari

  • Azi sau mâine va fi clarificată situația salariilor jucătorilor, în urma unor negocieri. Conducerea intenționează să le micșoreze cât va ține întreruperea campionatului. 
  • Precum Chindia și Clinceni, și FC Voluntari depinde de primărie, dar nici instituția pe care o conduce Pandele n-ar putea să acopere pierderile nou-apărute, cu sponsorizări care dispar și cu drepturi TV rămase în dubiu.

Cât respectă România carantina de COVID-19? Google a publicat raportul: unde și cât se mișcă românii

CITEȘTE ȘI:

42 de ani de la debutul în națională al lui Aurel Rădulescu, cel ce trebuia să fie mai bun decât Hagi. Și care a sfârșit stupid, sub roțile trenului, după o șuetă cu o blondă

Stadionul „Steaua” întețește conflictul FCSB - CSA » Gheorghe Mustață, contre dure în direct cu ultrașii din „Sud”: „Să vă ferească Dumnezeu să nu mai aibă Armata bani după pandemie!”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (11)
189254898748309
Claude SH  •  07 Aprilie 2020, 09:22
Postat de dora pe 06 Aprilie 2020, 13:22

La CFR e ”groasa” rau, la ce salarii au băieții ăia. Să îl aduci pe Chipciu și să îl joci într-un singur meci pentru un sariu de 20.000 de euro lunar mi se pare o prostie !

N-are rost sa te gândești la CFR. Ei au bani, au patrón cu mulți bani și aici nu e vorba de Neluțu Varga. Dacă au dos în stare sa bugeteze clubul cu 20 de milioane, acum ca au adus bani din Europa e mai rău? Și încă ceva, sunt salarii mai mari de 20.000 la CFR, mai documentați-va!

dora
dora  •  06 Aprilie 2020, 13:22

La CFR e ”groasa” rau, la ce salarii au băieții ăia. Să îl aduci pe Chipciu și să îl joci într-un singur meci pentru un sariu de 20.000 de euro lunar mi se pare o prostie !

thebluestlion
thebluestlion  •  06 Aprilie 2020, 12:45

Vorbind la general despre toată Liga 1 mi se pare că băieții ăștia nu își merită banii, nivelul fotbalului nostru este amator-tacticizat și e chiar mai urât decât fotbalul amator. Putem reveni spre fotbal amator și așa nu-i ia nimeni pe 90% din "profesioniștii" ăștia.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează
Close