INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  TRAGEDIE

S-a stins Biri Biri, legenda Gambiei. Ultrașii Sevillei și-au pus numele după el!

„Biri Biri”, la ultima vizită pe „Ra mon Sanchez Pisjuan
„Biri Biri”, la ultima vizită pe „Ra mon Sanchez Pisjuan

Articol de - Publicat duminica, 19 iulie 2020 20:25 / Actualizat duminica, 19 iulie 2020 20:48

Cel mai mare fotbalist din istoria țării sale a murit astăzi la 72 de ani după o lungă suferință provocată de o maladie incurabilă. A fost primul jucător gambian care a evoluat în Europa: 5 ani la Sevilla. În onoarea lui, ultrașii echipei andaluze s-au numit Biris Norte.

Alhaji Momodo Njie. Acesta era numele său, dar toți îl știau drept Biri Biri. O extremă dreapta de mare talent, un vitezist cu tehnică rafinată, jucătorul născut în capitala Banjul era prea valoros ca să rămână în Gambia.

Marele Clough l-a avut în probe

În 1970, a avut o șansă, a fost în Anglia pentru o probă la Derby County, dar marele Brian Clough l-a refuzat. L-a trimis acasă.

Doi ani mai târziu, antrenorul echipei daneze B1901 (actuala Nykøbing FC) l-a adus în Europa, devenind primul fotbalist al țării sale care ajunge pe Bătrânul Continent.

Printre cei mai buni 100 de jucători ai Sevillei

Nu a rămas mult printre scandinavi. În 1973, a semnat cu FC Sevilla, care a devenit clubul carierei sale. Cinci ani incredibil, cu 34 de goluri în 109 meciuri. I-a cucerit pe andaluzi.

A fost ales printre cei mai buni 100 de jucători din istoria Sevillei. În onoarea lui, ultrașii roș-albilor s-au numit Biris Norte.

"Legendele sunt eterne"

Astăzi, Biri Biri s-a stins din viață, după o lungă suferință, la 72 de ani. Ultrașii nu l-au uitat. "Oamenii pot muri. Legendele sunt eterne", a fost mesajul postat de Biris Norte pe rețelele de socializare.

Viceprimarul capitalei Banjul

Ales de președintele Gambiei, Yahya Jammeh, cel mai bun fotbalist din istoria țării, primind și Ordinul de Merit, Biri Biri a devenit viceprimar al capitalei Banjul în 2004. A rezistat însă doar un an pe acea funcție.

CITEȘTE ȘI: 

Marian Cisovsky, fostul jucător de la Poli Timișoara, a murit la doar 40 de ani. De 6 ani se chinuia cu o maladie teribilă

S-a stins o legendă a Ajaxului! Povestea uluitoare cu polițistul în miez de noapte

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează