INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANGLIA

EXCLUSIV Experiența unui român în fotbalul mare: „Am fost șocat când m-a sunat Chelsea, n-am știut cum să reacționez” + A refuzat un colos european: „Nu ar fi fost corect!”

Samuel Rociu, încercuit, a lucrat în Academia lui Chelsea
Samuel Rociu, încercuit, a lucrat în Academia lui Chelsea

Articol de - Publicat joi, 04 aprilie 2024 12:01 / Actualizat joi, 04 aprilie 2024 12:05

Samuel Rociu (30 de ani) a lucrat pentru mai bine de 2 ani, până de curând, în academia lui Chelsea, una dintre cele mai performante la nivel mondial. Samuel a explicat la Premier GSP cum a ajuns în fieful clubului londonez și ce planuri de viitor are.

Pasionat de managementul sportiv încă de la o vârstă fragedă, îndeosebi de modul în care academiile de succes își desfășoară activitatea, Samuel Rociu a aplicat pentru un post de antrenor în academia lui Chelsea, la scurt timp după ce se mutase în Anglia. Răspunsul a fost pozitiv, iar Samuel a ajuns să învețe meserie de la unii dintre cei mai performanți scouteri și antrenori din Insulă.

Patronul din Superligă, la negocieri cu Marius Șumudică: „Două cuvinte i-am spus. Chiar așa am formulat”
ANTRENOR
Patronul din Superligă, la negocieri cu Marius Șumudică: „Două cuvinte i-am spus. Chiar așa am formulat”

În ultimul deceniu, Chelsea a devenit un colos în această branșă. În februarie 2023, CIES, Centrul Internațional de Studii Sportive, plasa academia „albaștrilor” pe locul 2 într-un clasament mondial al celor mai performante academii de fotbal, doar sub Benfica.

În ianuarie 2024, institutul elvețian a întocmit și un clasament al celor mai profitabile academii în perioada 2014-2023, Chelsea regăsindu-se pe locul 5 în lume, cu „absolvenții” academiei fiind vânduți pentru 347 de milioane de euro.

VIDEO. Samuel Rociu, românul care a lucrat la Chelsea: „N-am știut cum să reacționez când m-au sunat, eram șocat!”

„Am ajuns în Anglia și am aplicat pentru un job pe site-ul lui Chelsea. Eram atât de pesimist încât uitasem că am aplicat. Eram fascinat de Chelsea încă din România, studiam totul despre cum dezvoltă ei jucătorii, eram fascinat de cum pot să producă atât de mulți jucători la nivel înalt.

Pentru mine a fost un vis devenit realitate când cei de acolo m-au sunat și mi-au spus că vor să mă invite la un interviu. Nu știam cum să reacționez, am fost șocat!

Am trecut prin cele două stadii ale interviului, unul teoretic, celălalt practic. În cel practic, primești o grupă, ți se spune tipul de antrenament. Te duci, conduci un antrenament, apoi te înștiințează dacă ai primit sau nu jobul. Și l-am primit!”, a explicat Rociu în cadrul emisiunii Premier GSP, difuzată în fiecare vineri, live la ora 14:00.

VIDEO. Samuel Rociu: „Aveam cursuri absolvite la Barcelona, noțiuni de bază. A fost atuul meu”

În cei peste 2 ani în care a fost sub contract cu Chelsea, Samuel a lucrat ca scouter și antrenor de dezvoltare, urmărind progresul unor fotbaliști extrem de valoroși, evaluați la zeci de milioane de euro.

„Prima dată am lucrat ca lead coach la Chelsea, cu diferite grupe de vârstă, până la U14. Am fost asistent sau lead coach, în funcție de grupa de vârstă. Apoi am avut două promovări, din lead coach în development coach, privind jucătorii mai mult individual, apoi am devenit scouter și development coach.

Am lucrat full time la Chelsea în 3 departamente: scouting, academie și fundație. Ca scouter am fost implicat în identificarea și recrutarea jucătorilor de până la 21 de ani.

În perioada petrecută acolo le-am făcut aproape pe toate, de la condus antrenamente colective la antrenamente individuale, rapoarte de progres ale jucătorilor, scouting pentru centrele de dezvoltare, pentru Academie, rapoarte de scouting, fișe de action points, prezentări, workshopuri. Cam orice, mai puțin partea de condiționare fizică și partea medicală.

Eram convins că nu am nicio șansă să ajung la Chelsea, dar au impresionat CV-ul și partea în care am detaliat cum percep eu modul de dezvoltare a jucătorilor. Deja aveam ceva cursuri la Barcelona, aveam noțiuni de bază din surse destul de credibile. Ăsta aș spune că a fost atuul meu. Pentru ei contează foarte mult personalitatea și caracterul individului, nu doar cunoștințele”, povestește Rociu.

În România petreceam zile, săptămâni încercând să obțin orice firimitură de informație despre cum funcționează academiile. Chelsea era favorita mea, am fost mereu fascinat să aflu ce fac cluburile care produc jucători.

Am și avut privilegiul să vizitez absolut toate academiile performante: Benfica, Ajax, Dinamo Zagreb, Anderlecht, PSV, Barcelona. Am avut vizite de studii la toate, am petrecut 5 zile sau o săptămână, depinde de la caz la caz.

- Samuel Rociu, fost scouter și antrenor în academia lui Chelsea

Samuel Rociu: „De asta am plecat de la Chelsea”

La începutul lui 2024, contractul dintre Samuel Rociu și Chelsea s-a încheiat la solicitarea românului, el dorind să se concentreze pe aspecte care țin de viața personală: studii, sănătate, socializare. Între timp, Samuel s-a stabilit în SUA, în Chicago, unde a început să lucreze în regim part time la o academie privată de fotbal. Samuel vrea să o ia pe cont propriu, să înființeze o companie de consultanță sportivă.

„Am plecat de la Chelsea pentru a-mi termina studiile administrative, apoi am vrut să mă concentrez mai mult pe viața personală, pentru că jobul de la Chelsea era destul de solicitant.

Erau zile în care mergeam la 8-9 dimineața și stăteam până la 9 seara. Într-un mediu atât de competitiv și profesionist este singura abordare pe care o poți avea dacă aspiri la a face diferența.

Am vrut să mă concentrez mai mult pe viața personală, am avut și mici probleme de sănătate. De asta am decis să plec de la Chelsea.

Am ales să locuiesc în SUA, sunt aici de mai puțin de două săptămâni, în Chicago. Am un job part time la o academie privată de fotbal, tocmai pentru a-mi permite să mă concentrez pe viața personală. În curând intenționez să pornesc propria compania de consultanță pentru dezvoltare în fotbal”, spune românul școlit în fotbalul mare.

Samuel Rociu: „Am avut ofertă de la Manchester City. Nu ar fi fost corect”

Înainte să părăsească Anglia, Rociu a fost ofertat de City Football Group, societatea care administrează mai multe cluburi europene, inclusiv pe Manchester City. El a dezvăluit ce l-a îndemnat să refuze propunerea:

Am avut șansa de a lucra la City Football Group în departamentul de scouting și de recrutare și în departamentul de dezvoltare, dar nu... Motivul principal pentru care am părăsit-o pe Chelsea este de a mă concentra pe anumite aspecte personale din viața mea și de a reușit să-mi înființez propria companie de consultanță sportivă.

Consider că nu ar fi fost corect față de Chelsea, sunt o persoană destul de loială și nu m-aș fi văzut lucrând pentru alt club în Anglia, cel puțin nu așa rapid. Abordarea celor de la City Football Group este de a atrage oameni care au know-how de la alte cluburi performante. Sunt scouteri mult mai importanți decât mine care au trecut în barca lui Manchester City.

Citește și:

A lucrat 2 ani la Chelsea și a vrut să ajute Rapidul, dar Șucu l-a ignorat: „Nu am cerut job, nu am vrut bani. Șocant!”
RAPID
A lucrat 2 ani la Chelsea și a vrut să ajute Rapidul, dar Șucu l-a ignorat: „Nu am cerut job, nu am vrut bani. Șocant!”
3 „cavaleri” încrucișează săbiile în Premier League! Pe cine avantajează programul și ce spune un jurnalist britanic: „Se vor încurca, lupta se dă, de fapt, în doi”
PREMIER LEAGUE
3 „cavaleri” încrucișează săbiile în Premier League! Pe cine avantajează programul și ce spune un jurnalist britanic: „Se vor încurca, lupta se dă, de fapt, în doi”

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (3)
atacama
atacama  •  04 Aprilie 2024, 16:04

Ce bine ca nu te-ai "pierdut" in romanica, pe la "cunoscuta" asa-zis academie.

steaua.libera
steaua.libera  •  04 Aprilie 2024, 13:42

Felicitări

Ubi_Mortus
Ubi_Mortus  •  04 Aprilie 2024, 13:19

Hotel?

Vezi toate comentariile (3)
Comentează