INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  INVESTIȚIE

ANALIZĂ GSP România, trezește-te! Suma astronomică investită de Ungaria în fotbal și performanțele incredibile care încep să se arate

Articol de - Publicat joi, 12 noiembrie 2020 09:59 / Actualizat joi, 12 noiembrie 2020 11:32

2 miliarde de euro reprezintă investiția realizată în fotbalul din Ungaria din 2011 până în prezent. Banii au venit din fonduri publice sau dinspre companii în virtutea unui proiect fiscal activ de 10 ani, prin care firmele private obțin facilități dacă direcționează către sport parte din profit. 

Cu prețul unor mari controverse interne și suspiciuni politico-financiare direct spre premierul Viktor Orban, Ungaria a ajuns astfel aproape de al doilea EURO consecutiv, cu echipă în Champions League și aproape să doboare recordul de transfer al unui jucător maghiar. În schimb, noi privim de acasă ascensiunea scumpă a vecinilor!

În timp ce România disputa aseară un amical insipid cu Belarus și-și mușca în continuare buzele pentru dezastrul de la Reykjavik din urmă cu o lună, Budapesta fierbea la temperatura finalei barajului pentru Euro 2020, Ungaria – Islanda. Nu vor fi spectatori la partida de azi, căci al doilea val al pandemiei a lovit sever și țara vecină, obligând autoritățile să închidă din nou porțile la evenimentele sportive.

Dar în presă și în mediile virtuale meciul e main-event-ul ultimilor ani, revărsare de emoție și tensiune de la distanță, iar ambele tabere visează la al doilea turneu continental consecutiv, după Franța 2016. Explozia Islandei am simțit-o pe propria piele. I-am disecat resorturile adânci cu ocazia întâlnirii din urmă cu o lună și rămânem cu regretul că, acum, am ratat o mare confruntare cu Ungaria, care ar fi repus pe tapet veșnicul mix istoric – sportiv – politic - social prezent la orice confruntare cu maghiarii.

Performanțele Ungariei: Euro, Champions League, record la transfer

Unde se află acum ungurii, pentru care ultimele luni au însemnat semnele unei renașteri demult așteptate la Budapesta, Szolnok sau Pecs, la Szekesfehervar, Gyor sau Szeged?

  • Naționala Ungariei e la ultimul pas spre CE 2020, cu capitala pe lista orașelor-gazdă; 
  • Parcurs grozav în Liga Națiunilor într-o grupă complicată cu Rusia, Serbia și Turcia; 
  • Ferencvaros e în grupele Champions League (11 ani după precedentul maghiar – Debrecen, un sfert de secol după propria participare anterioară); 
  • Copilul-minune Dominik Szoboszlai (20 ani) e gata să devină cel mai scump transfer din istoria Ungariei, căci Arsenal pregătește o ofertă de 25 de milioane euro pentru mijlocașul lui RB Salzburg, cu 6 milioane de euro peste recordul deținut în prezent de Dzsudszak (19 mil. E, în 2012, de la Anji la Dinamo Moscova).

Cifrele neverosimile răsturnate în sport

Cum au ajuns ungurii aici? Să începem cu o înșiruire de cifre abracadabrante, care ne dau fiori pe șira spinării! Sunt versuni valabile pentru perioada 2011-2019. Așadar:

  • peste 2 miliarde de euro pompați în fotbal; 
  • 500 de milioane de euro orientați către Academii; 
  • 400 de milioane de euro pentru federația de fotbal, plus federațiile de handbal, baschet, volei, polo și hochei, considerate sporturi-etalon. Comparativ, aceeași sumă vine dinspre Guvern drept ajutor pentru realizarea fabricii BMW de la Debrecen! Fotbalul și-a luat partea leului: circa 230 de milioane euro. 
  • 30 de milioane de euro investiți pentru construirea a 650 de terenuri de fotbal în toate colțurile țării; 
  • buget al federației care a ajuns să depășească 150 de milioane de euro, după ce, în 2010-2011, atingeau circa 35 de milioane de euro; 
  • 630 de milioane de euro pentru ridicarea noului stadion "Ferenc Puskas", 67.000 locuri, inagurat în noiembrie 2019. Costul inițial prognozat în 2011: 115 milioane euro! 
  • în 2017, potrivit unui raport UEFA, bugetele cluburilor din prima ligă maghiară ajungeau la 89 de milioane de euro, adică o medie de 7,4 milioane de euro pe echipă. Suma plasa Ungaria pe locul 20 în topul celor mai bogate campionate din Europa. De altfel, în intervalul 2008-2017, liga maghiară a avut cel mai spectaculos salt financiar la nivelul întregului continent! Iar cluburile importante puteau gestiona deja în 2017 de cinci-șase ori mai mulți bani decât în 2008! Între timp, cifrele au rămas pe un trend ascendent. 

TAO, inițialele unui rai financiar

Vehiculate frecvent în media din Ungaria, apropiată sau opozantă actualei puteri, sumele au un singur numitor comun: TAO. Este prescurtarea în limba maghiară a unui proiect fiscal instituit în 2011, după revenirea la butoane a premierului Viktor Orban, prin care companiile beneficiază de scăderea bazei de impozitare pe profit în funcție de sumele orientate cu titlu de sponsorizare către fotbal, handbal, baschet, volei, polo și hochei, plus în zona culturală.

Astfel, spre fotbal s-au revărsat munți de bani, robinetul continuă să curgă și începe să producă efectele scontate, în paralel, desigur, cu controversele majore iscate în jurul subiectului. Bunăoară, câmpul cel mai fierbinte vine dinspre Academia Puskas, la Felcsut, în orașul de baștină al lui Viktor Orban, 40 km distanță de Budapesta.

Presa maghiară scrie că, prin programul TAO, au fost direcționați către Academie circa 75 de milioane de euro în 8 ani, lider incontestabil al absorbțiilor de fonduri de la companii. Plus alte zeci de milioane vărsate ca donații de mari firme, inclusiv OTP și MOL. Dar și societăți de construcții, despre care jurnaliștii budapestani constată că sunt abonate pe alte căi la contracte uriașe de achiziții publice.

Academia Puskas lângă Real și peste Barcelona la profit

De altfel, în 2018, Academia Puskas apărea pe un incredibil loc 19 într-o ierarhie realizată de UEFA pe criteriul profitului anual, singurul club din estul Europei prezent în Top 20, unde lideri erau Man. United, Tottenham, Bayern, Liverpool și Schalke. Apoi, nu lipseau Real Madrid, Man. City, Inter sau PSG, printre care, cu un profit de 29 de milioane de euro în 2018 și 49 de milioane de euro în intervalul 2009-2018, și-a făcut loc și gruparea protejată de Viktor Orban. Chiar înaintea Barcelonei, absentă din clasamentul respectiv!

Inclusiv ridicarea stadionului din Felcsut a iscat valuri. O arenă cu 3.700 de locuri într-un sat cu 1.800 de locuitori a costat 11 milioane de euro din ambiția aceluiași Viktor Orban. El e omul care girează întreaga morișcă TAO, încă greu de descifrat în spațiul public la nivel de sume reale folosite, pentru că oficialitățile și companiile nu ezită să invoce secretul fiscal. Asta cu toate că justiția de la Budapesta a decis că e vorba de fonduri publice, destinate transparenței.

Puține sunt cluburile sancționate pentru că nu respectă regulile TAO, de obicei pești mici. Unii s-au încumetat să achite inclusiv salarii, cu toate că programul e dedicat exclusiv proiectelor de dezvoltare pe diferite segmente, de la investiții în baze sportive până la programe pentru atragerea fanilor.

„Prizonierul unui hobby al liderului Orban”

„Premierul consideră sportul o prioritate, un instrument perfect pentru a cultiva imaginea țării în străinătate”, puncta într-o recentă analiză Reuters directorul unui think-tank (grup de experți) apropiat de partidul lui Orban, Agoston Mroz.

„Banii statului urmează o logică a puterii, nu eficiență și profesionalism. Ungaria e azi prizonierul unui hobby al liderului său”, spunea pentru aceeași sursă Peter Kreko, analist politic.

Alte episoade care evocă interesele uriașe în jurul fabuloaselor sume vărsate prin TAO în bugetele cluburilor și ale federațiilor privilegiate completează jocul puterii pe tărâm sportivo-financiar. Bunăoară, președintele lui MOL Vidi, Istvan Garancsi, deține societatea de construcții Market Zrt, care apare frecvent pe lista beneficiarilor de contracte pe achiziții publice. "El îl conduce la meciuri pe Viktor Orban cu avionul privat", remarcă media maghiară.

Și la handbal lucrurile funcționează tot pe piste alunecoase. După ce, în 2015, șef al federației a devenit Mate Kocsis, șeful de comunicare al partidului de guvernământ, FIDESZ, bugetul entității a devenit în timp aproape triplu prin filtrul TAO!

Ținte ratate și un obiectiv aproape atins

Înapoi însă la federația de fotbal, prezidată din 2010 de Sandor Csanyi, vicepreședinte UEFA și FIFA, dar și capul suprem al gigantului bancar OTP. MLSZ, prescurtarea federală, a lansat din 2011 un program de dezvoltare cu scadența exact în 2020.

Obiectivele ratate sunt criticate azi la Budapesta pe mai multe planuri:

  • n-a crescut numărul de spectatori, cu excepția lui Ferencvaros, care, cu o medie de circa 8.000 de oameni pe etapă, trage în sus întreg campionatul
  • Ungaria n-a ajuns încă între primele 30 naționale din topul FIFA (e pe 47) sau între primele 20 UEFA (e pe 28)
  • cluburile maghiare nu sunt o prezență constantă în primăvara europeană. În schimb, naționala e aproape de al doilea turneu continental consecutiv, altă țintă asumată de MLSZ, care, printre suspiciunile constante de implicare în jocuri financiare și politice, e pe punctul de a-și trece pe listă atingerea țelului de la vârf: o echipă reprezentativă care să înceapă să conteze cu adevărat în fotbalul de sus.

Buget de 20 de milioane de euro

Ferencvaros e cea mai bogată echipă din Ungaria și beneficiază de un buget anual de circa 20 de milioane de euro, cu finanțare majoră de la stat. 

De altfel, clubul e conexat puternic la lumea politică de la Budapesta și prin intermediul președintelui Gabor Kubatov, 54 ani, membru al Parlamentului din partea partidului de guvernământ, Fidesz, condus de premierul Viktor Orban, un apropiat al fotbalului. Actualul antrenor, Serghei Rebrov, are la Ferencvaros un salariu de 1,5 milioane de euro pe sezon. Iar brazilianul Isael încasează circa 800.000 de euro net!

Paradis în Liga 2

Inclusiv liga secundă maghiară e un paradis pentru câțiva jucători, chiar dacă rezultatele nu sunt deloc pe măsura salariilor. De exemplu, căpitanul de până mai deunăzi al naționalei, Balasz Dzsudzsak (34 ani), câștigă 20.000 de euro pe lună la Debrecen, iar tripleta Otigba (16.100 E) - Patkai (12.300 E) – Feczesin (10.000 E) face din Vasas un rai financiar, chiar dacă echipa e abia pe locul 6 la mijlocul campionatului. În rest, media salariilor din L2 ajunge pe la circa 2.500 de euro pe lună.

75 de milioane de euro pentru Academiile din vecini

Din 2013 până în prezent, Guvernul maghiar a investit circa 75 de milioane de euro în cele 10 proiecte transfrontaliere, construite în zone cu etnici maghiari din România, Croația, Slovacia, Slovenia și Ucraina. Majoritatea banilor sunt plătiți prin federația de la Budapesta și prin fundația „Bethlen Gabor", unde numele lui Lorincz Meszaros, fost primar la Felcsut, apropiat al lui Viktor Orban și unul dintre cei mai bogați oameni din Ungaria, e omniprezent. 

Dintre vecini, doar Austria nu are, deocamdată, o Academie finanțată direct de Budapesta. În România, Csikszereda și Sepsi sunt capetele de pod ale proiectului, iar al treilea pilon se construiește acum la Satu Mare.

Ținta finală: Jocurile Olimpice la Budapesta!

Visul suprem al lui Viktor Orban e să aducă Olimpiada în capitala Ungariei! Budapesta a intrat în finala pentru JO 2024 și 2028, adjudecate finalmente de Paris și Los Angeles. A investit acum major în zona de infrastructură sportivă, se va mai construi încă un stadion special pentru atletism, căci Budapesta va găzdui Mondialele în 2023, zona de sporturi acvatice a fost deja utilizată la Mondialele din urmă cu câțiva ani. Iar Orban intenționează să păstreze Budapesta în cărțile pentru 2032 sau 2036!

55 de milioane de europentru cinci ani (2016-2021) e contractul pentru drepturi TV al ligii maghiare: banii reprezintă, de fapt, tot o infuzie de fonduri publice către cluburi, pentru că televiziunea națională e cea care deține exclusivitatea

+26 FOTO

Citește mai multe știri din fotbal:

FRF îl ajută pe Gigi Becali să oprească Steaua! Cum poate bloca FCSB 2 ascensiunea „militarilor” în Liga 2

CFR CLUJ. Gică Popescu, dezvăluiri despre planurile lui Dan Petrescu: „Asta știu de la el”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (116)
caoradea
caoradea  •  20 Noiembrie 2020, 00:40
Postat de vladutz13 pe 12 Noiembrie 2020, 17:11

Hai sa tragem niste concluzii: fiecare calificare i-a costat 1 miliard.... au scos intamplator si o calificare in CL, facuta cu o echipa de mercenari straini... Foarte bine daca isi permit, daca avem 2 miliarde de dat as prefera de exemplu sa facem cateva spitale sau autostrada Moldova!!!

Auzi desteptule, suma asta a fost furata in rominica noastra de 10 ori.... Gandestete doar la privatizarea Petrom, de restul sa nu mai vorbim. Faca nu a fost furata, atunci au fost aruncati pe fereastra, vezi Bechtel, vezi autostrazi nefinalizate unde am mai si platit daune, vezi Salini sau intirzieri la reluarra lucrarilor, vezi Alpine.... Asa ca, mucles fraiere, lasa-l pe Orban al lor sa-si vada de treaba, ai ocupa-te de demagogii si democratii nostrii sa nu mai ajinga la guvernare.....

viorelpreda
viorelpreda  •  14 Noiembrie 2020, 21:32
Postat de Tihamér Takó pe 13 Noiembrie 2020, 17:49

Presa ungara este atat de libera ca cea a noastra !! Propaganda europeana sorosista pune etichete manipulatorii ! Chiar daca nu ar fi libera,ce are comun cu sportul ? In Ungaria nu se cumpara avioane si rachete demodate,nu se fura banii publici ci se construiesc stadioane,arene si terenuri de sport multifunctionale pe nivel international,unde se organizeaza anual zeci de concursuri europene si mondiale din toate sporturile...si nu am vorbit de infrstructura care este invidiata chiar de tari din vest.

Lasa-l ca e prost.E gigist nu ar trebui sa ai asteptari prea mari.

1578362032478810
Tihamér Takó  •  13 Noiembrie 2020, 17:49
Postat de deusdat pe 12 Noiembrie 2020, 21:52

Alo, ziariștii, nu e Viktor ăla pe care Europa îl acuză de ani de zile că a lichidat presa liberă din Ungaria? De ce îl admirați chiar așa??

Presa ungara este atat de libera ca cea a noastra !! Propaganda europeana sorosista pune etichete manipulatorii ! Chiar daca nu ar fi libera,ce are comun cu sportul ? In Ungaria nu se cumpara avioane si rachete demodate,nu se fura banii publici ci se construiesc stadioane,arene si terenuri de sport multifunctionale pe nivel international,unde se organizeaza anual zeci de concursuri europene si mondiale din toate sporturile...si nu am vorbit de infrstructura care este invidiata chiar de tari din vest.

Vezi toate comentariile (116)
Comentează