INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FC BARCELONA

Tito Vilanova, artizanul schimbării lui Lionel Messi: el a insistat la Pep Guardiola să-l joace ca fals 9

Articol de GSP - Publicat vineri, 10 ianuarie 2014 00:00 / Actualizat vineri, 10 ianuarie 2014 14:49

2008 a fost anul transformării pentru Lionel Messi, iar Tito Vilanova a fost cel care a gîndit un sistem în care argentinianul să evolueze ca fals număr 9.

Conform mundodeportivo.es, după o discuţie despre fotbal cu Carles Rexach, Tito a conturat sistemul cu Messi în noua poziţie şi i l-a propus principalului de atunci, Josep Guardiola, care a fost destul de reticent la început. După mai multe discuţii, cei doi au căzut de acord să pună în practică ideea chiar la un meci cu Real Madrid: Messi a fost trimis în centru, iar Eto'o în bandă. Planul a fost un real succes. 

Guardiola, care fusese destul de circumspect în privinţa reuşitei mutării s-a lăsat convins de Vilanova, remarcînd potenţialul lui Messi în noua postură. Strategia i-a surprins pe rivalii din Madrid, care nu au ştiut cum să reacţioneze. Fără un vîrf clasic pe care să-l marcheze, fundaşii madrileni au fost confuzi. Eto'o venea de unde nimeni nu se aştepta, alternînd poziţia din bandă cu pătrunderi în centru, avînd libertate de mişcare, Messi combina cu Xavi la mijloc şi surprindea prin calităţile sale: dribling, schimbare de ritm şi finalizare, ajungînd mult mai uşor la poartă. Scorul final? Real Madrid - FC Barcelona 2-6!

După ce a devenit principal la Barça, Tito Vilanova a continuat să-l responsabilizeze şi mai mult pe Messi. L-a retras cîţiva metri ca poziţionare în teren, unde argentinianul şi-a continuat atribuţiile ca fals număr 9, coborînd şi luîndu-şi baloane şi atrăgînd fundaşii adverşi după el. Mai mult decît atît, Messi din perioada Vilanova a participat mai mult la creaţie, poziţionîndu-se pe aceeaşi linie cu mijlocaşii gen Xavi şi Fabregas şi participînd decisiv la reuşitele colegilor săi, reuşind să rămînă, în acelaşi timp, un marcator desăvîrşit.

Tito Vilanova a reapărut în tribuna de pe Camp Nou, la meciul tur de Cupă cu Getafe, scor 4-0, după o lungă perioadă în care nu mai fusese prezent pe stadion. Fostul tehnician al Barcelonei continuă tratamentul împotriva cancerului, iar efectele şedinţelor de chimioterapie sînt extrem de vizibile. (foto alături de fiul său, Adria. sursa foto: lavanguardia.com). Dar nimic nu-l poate ţine departe de marea sa pasiune: fotbalul.
601375-tito-vilanova-en-un-palco-priv-54397915524-54028874188-960-639.jpg

A uitat-o pe Ghenea? » Dimitrov are o nouă cucerire celebră: filmați pe străzile din Monte Carlo

„Dacă mănânci o lună de la penitenciar, dai colțul!” » Dănuț Lupu, despre condițiile de la Rahova: „Să mă ierte doamna Rodica, dar la Marriott era mai ieftin ...”


Comentarii (17)
capitza1967
capitza1967  •  10 Ianuarie 2014, 23:29

SANATATE !

milton
milton  •  10 Ianuarie 2014, 20:39
Postat de ziggyman pe 10 Ianuarie 2014, 17:10

gresesti ....!! cu tito au luat campionatul...

Mda, e clar ca nu suntem definitiv pierduti din moment ce mai avem o raza de umanitate. Barcelona a dorit sa-i plateasca in continuare salariul. Nu stiu, poate e destul de putin, dar ce poti sa faci in asemenea caz?! Poate, totusi, se va gasi un leac. Nu doar pentru el, ci pentru toti cei suferinzi. Stiu, e SF ceea ce spun, dar...

vandersaar
vandersaar  •  10 Ianuarie 2014, 20:36

Cel mai mare necaz dinspre Barcelona e starea de sanatate a lui Vilanova, nu accidentarea jucatorului din Argentina. Sa fim sanatosi cu totii.

Vezi toate comentariile (17)
Comentează