INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  JUNIORI

Topul cluburilor care au format cei mai mulți juniori ce evoluează în Europa » Echipa lui Lucescu e și ea pe podium

Articol de - Publicat joi, 27 octombrie 2022 15:00 / Actualizat joi, 27 octombrie 2022 15:58

Ajax Amsterdam este clubul care a format cei mai mulţi jucători care evoluează în Europa, arată un studiu al CIES, Centrul Internațional de Studii Sportive, care ia în calcul 31 de campionate de primă divizie de pe continent. 

Ajax este pe primul loc, cu 85 de jucători, urmat de Benfica Lisabona, 73, şi Dinamo Kiev, 72, clubul a cărui primă echipă este antrenată de mai bine de doi ani de românul Mircea Lucescu. 

Top 10 este completat de Dinamo Zagreb (69), Șahtior Donețk (64), FK Partizan (63), Real Madrid (60), Steaua Roșie Belgrad (60), Barcelona (59) și Sporting Lisabona (58)

Criteriul folosit de CIES a fost ca un jucător să fi evoluat cel puțin trei ani la aceeași echipă în perioada în care a avut între 15 și 21 de ani pentru a fi considerat jucător format de clubul respectiv. 

Doar Farul a prins loc în top

Singura echipă care apare în topul CIES din România este Farul Constanța! Clubul lui Gică Hagi figurează pe poziția 32-35, cu 36 de jucători formați la Academie sau în prima echipă care în prezent evoluează în unul din cele 31 de campionate din Europa cuprinse în studiu. 

Constănțenii sunt la egalitate cu AS Monaco, FC Basel și HJK Helsinki, dar peste echipe ca Chelsea, Manchester City, Bayern Munchen, Atletico Madrid, Liverpool sau Inter Milano. 

Real Madrid a crescut cei mai mulți jucători care activează în Big 5

CIES a făcut și o analiză pe cluburile care au produs cei mai mulți fotbaliști care activează în top cinci campionate din Europa: Premier League, Bundesliga, Serie A, La Liga și Ligue 1. 

Acest top e condus de Real Madrid (43 de juniori formați). Pe podium mai sunt Barcelona (38) și Olympique Lyon (38), iar top cinci e încheiat cu PSG (34) și Manchester United (28).

Evident, România nu are nicio echipă aici, ultimele cluburi incluse în top fiind cele care au dat minim șapte jucători în primele cinci campionate ale Europei. Printre acestea se numără sud-americanele Fluminense, Flamengo și Boca Juniors, dar și echipe ca Tours, Troyes și Ajaccio.

10jucători formați de Academia JMG din Mali evoluează acum în primele cinci ligi din Europa, cea mai inedită prezență în acest top

Citește și alte știri din fotbalul internațional:

Faze ireale în Liga Campionilor! Club Brugge a ratat două lovituri de la 11 metri în două minute, în meciul cu FC Porto!

Diego Simeone, cu moralul la pământ după eliminarea dramatică a lui Atletico Madrid din Champions League: „Va fi greu să ajungem și în Europa League”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (1)
v1ad
v1ad  •  27 Octombrie 2022, 16:06

36 de petarde lansate de Farul nu fac cu 2 jucatori buni lansati de un club serios

Vezi toate comentariile (1)
Comentează