INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  EUROPA

În genunchi! Patru echipe de legendă din Europa sunt groggy și riscă să retrogradeze

Fanii Sampdoriei trec printr-o perioadă de coșmar / foto: Guliver/Getty Images +10   FOTO
Fanii Sampdoriei trec printr-o perioadă de coșmar / foto: Guliver/Getty Images

Articol de - Publicat sambata, 01 aprilie 2023 21:35 / Actualizat duminica, 02 aprilie 2023 01:44

Patru echipe de tradiție ale Europei, Schalke, Sampdoria, Everton și Valencia, traversează momente extrem de complicate în ligile din care fac parte și riscă să bifeze contraperformanțe negative istorice la finalul sezonului!

Schalke, înființată în 1904, era, pe vremuri, mândria minerilor din Gelsenkirchen. De șapte ori campioană în Germania, ultima oară în 1958, Schalke trece din nou printr-o situație critică, după ce a mai retrogradat din prima ligă și în 2021. „Minerii” sunt în pericol să bifeze o nouă retrogradare în Zweite: se află pe locul 17 din 18 echipe, cu 21 de puncte, doar patru victorii acumulate în tot campionatul și un golaveraj dezastruos, 21-48. (Clasamentul în timp real din Bundesliga)

Schalke era o echipă de renume în Germania în anii '30-40, reușind să cucerească, între 1934 și 1942, nu mai puțin de șase titluri!

Everton nu mai găsește drumul spre „lumină”

Cât mai rezistă „caramelele”? Everton a evitat in-extremis „picajul” în ultimii ani și se află în aceeași ipostază și în 2023. Mult timp în zona locurilor direct retrogradabile, fosta campioană a Angliei are acum un punct deasupra liniei, dar lupta pentru supraviețuire din Premier League e pe muchie de cuțit. (Vezi clasamentul din Premier League)

De nouă ori campioană în cel mai vechi campionat al lumii, tototdată fostă câștigătoare a Cupei Cupelor, Everton tremură pentru menținerea în Premier League, într-un sezon în care nici Frank Lampard, între timp demis, n-a putut scoate echipa din colaps.

Înființat în 1878, „Clubul Poporului”, așa cum e supranumit Everton, ar putea retrograda pentru prima oară în istorie în liga secundă de la înfiinţarea Premier League, în 1992!

Sampdoria și paradisul pierdut

Alt club după care nostalgicii suspină, aflat tot pe marginea prăpastiei, e Sampdoria, formație care a strâns doar 15 puncte în 27 etape. Pare greu de crezut că Doria va mai reuși să evite retrogradrea, distanța față de primul loc salvator fiind de nouă puncte în acest moment. (Clasamentul actualizat din Serie A e aici)

Sampdoria a cucerit singurul titlu de campioană din istoria clubului, în sezonul 1990-1991, într-o echipă din care făcea parte regretatul Gianluca Vialli, fostul atacant legendar care a încetat din viață la începutul acestui an. Magnificul Vialli a evoluat pentru Sampdoria timp de opt sezoane, fiind unul dintre jucătorii reprezentativi ai clubului. Cu doar o lună în urmă, Doria l-a pierdut definitiv și pe Sinișa Mihajlovic, alt fotbalist marcant din istoria echipei. 

Imagini emoționante la Sampdoria - Napoli / foto: Guliver/Getty Images
Imagini emoționante la Sampdoria - Napoli / foto: Guliver/Getty Images
Imagini emoționante la Sampdoria - Napoli / foto: Guliver/Getty Images
Imagini emoționante la Sampdoria - Napoli / foto: Guliver/Getty Images
Imagini emoționante la Sampdoria - Napoli / foto: Guliver/Getty Images
+6 FOTO

În sezonul 1988-1989, Sampdoria lui Vialli dădea peste Dinamo în „sferturile” Cupei Cupelor. Primul meci s-a jucat la București, pe 1 martie. Dinamo, antrenată atunci de Mircea Lucescu, a condus cu 1-0 până în minutul 90, când Vialli a egalat după o mare eroare a lui Alexandru Nicolae. 

În retur, s-a terminat 0-0 și italienii s-au calificat grație golului marcat în deplasare, regulă care azi nu mai există în fotbal. Sampdoria avea să piardă finala, 0-2 cu Barcelona.

VIDEO Imagini de colecție din istoria Sampdoriei

Unde se duc „liliecii” când se duc? Și Valencia e în derivă

Există o astfel de situație și în Spania, unde Valencia, formația care uimea Europa la începutul anilor 2000, ocupă în acest moment primul loc retrogradabil din La Liga, după alte sezoane de chin și oscilații. Un declin greu de anticipat în urmă cu câțiva ani pentru echipa care devenea campioană în Primera în 2002 și 2004 și disputa și două finale de UCL, pierdute în 2000, respectiv 2001.

În acea perioadă, lotul conținea nume uriașe ale fotbalului, precum Zubizarreta, Angloma, Djukici, Carboni, Farinós, Mendieta, Ortega, Angulo, López ori Vlaovici. Era începutul unei ere extraordinare pentru a patra cea mai iubită echipă din Spania, care a culminat cu titlul cucerit în 2002, dar și cu cele două finale consecutive de Champions League (2000, 2001). Tot atunci, în tricoul „liliecilor” impresiona și „Cobra” Adrian Ilie

Clubul la care au jucat nume legendare precum Mario Kempes, Edmundo Suarez, Gaizka Mendieta, Santi Cañizares sau David Villa evoluează neîntrerupt în prima ligă din 1986, dar tabloul nu-i deloc unul roz pentru formația care a acumulat 14 înfrângeri în 26 de meciuri în actuala ediție. (Ierarhia la zi din La Liga e AICI). 

În genunchi! Patru echipe de legendă din Europa sunt groggy și riscă să retrogradeze
Fanii Valenciei au ajuns la capătul răbădării / Sursă foto: Guliver/Getty Images

Citește și alte știri din fotbalul internațional:

Bayern - Borussia Dortmund » Bavarezii îşi dezmembrează rivalii

GALERIE FOTO Gafă stupefiantă în Bayern - Borussia Dortmund! Incredibil cum s-a deschis scorul în Der Klassiker

EXCLUSIV: Anunțul momentului pentru Gigi Becali » Fotbalistul se întoarce la FCSB: „Direct atacant îl bag!”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (16)
Dark_Angel
Dark_Angel  •  02 Aprilie 2023, 14:15

Wooow, asta da articol. se poate daca se vrea. dar probabil acest articol nu are la fel de multe accesari ca cel cu fi-sa lui Nastase de exemplu, asadar probabil va mai dura cateva luni pana vedem un asemenea articol placut de citit!

catalin.palcu
catalin.palcu  •  02 Aprilie 2023, 14:05

Sampdoria are 2 retrogradari in ultimii 20-25 de ani, asta ar fi a 3a deja. deci nu vad de ce ar fi asa de socant. si celelalte echipe sunt in mare declin in ultima decada, asa ca retrogradarea lor nu ar fi o surpriza uriasa. nu te tine numele in prima liga, ai o gramada de exemple de la Rapid, Craiova si Dinamo in Romania la River Plate, Leeds , Forest, Newcastle, Corinthians, Espanyol, Atletico Madrid , Villareal, Monaco samd. asta ca sa mentionez echipe retrogradate strict pe criteriul sportiv.

Ticuletu
Ticuletu  •  02 Aprilie 2023, 13:44
Postat de Mosh.Gerilla pe 02 Aprilie 2023, 09:36

*mai buni DECÂT … așa scriem noi, cei care nu cenzurăm limba română

Daca tot faci pe criticul in gramatica, ar fi bine sa te si pricepi, altfel cazi in penibil!

Vezi toate comentariile (16)
Comentează