INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  UEFA

Cutremur la UEFA! Ceferin a schimbat statutul, dar a șocat la conferință: „Nu mai candidez în 2027!” » Va candida Burleanu la președinția UEFA?

Răzvan Burleanu, alături de președintele UEFA, Aleksander Ceferin
Răzvan Burleanu, alături de președintele UEFA, Aleksander Ceferin

Articol de - Publicat joi, 08 februarie 2024 15:06 / Actualizat joi, 08 februarie 2024 15:17

Aleksander Ceferin, 56 de ani, din septembrie 2016 președintele UEFA, a convins federațiile membre să voteze pentru schimbarea statutului, permițându-i să candideze la al 4-lea mandat, în 2027 ♦ Apoi, la conferință, avocatul sloven a surprins: ”Nu mai candidez peste trei ani” ♦ Răzvan Burleanu, propus de unul dintre vicepreședinții UEFA, englezul David Gill, pentru a candida la alegerile prezidențiale UEFA din 2027, a anunțat pe 30 ianuarie că nu plănuiește să intre în această cursă. Dar acum e posibil să-și schimbe direcția pentru a deveni președintele UEFA.

Aleksander Ceferin știa încă de când a intrat în sală, la „Maison de la Mutualité", locul unde s-a derulat congresul UEFA la Paris, că va convinge federațiile europene să accepte schimbarea de statut care i-ar fi permis să candideze și în 2027 pentru al 4-lea mandat. Ar fi rămas președintele forului continental până în 2031. E lider la Nyon din septembrie 2016! Avea promisiunea celor care urmau să voteze joi, 8 februarie, că rezultatul final va fi pozitiv.

Aleksander Ceferin, atac la susținătorii Super Ligii: „Sunt prădători, groparii fotbalului"

Avocatul sloven, 56 de ani, a avut un discurs dur, agresiv împotriva susținătorilor Super Ligii, rivala Champions. „Astăzi, unii încearcă să calce în picioare 70 de ani de istorie (n.r. pe 15 iunie, UEFA va celebra șapte decenii de la fondare) și să transforme fotbalul. Se prefac drept salvatori ai fotbalului când în realitate sunt groparii sportului. Joacă rolul victimelor, deși sunt prădători, confundă monopolul cu unitatea", a atacat Ceferin.

Franța lui Emmanuel Macron a convins statele din UE să semneze o declarație comună contra Super Ligii! O singură țară a refuzat, ce alege România?
UEFA
Franța lui Emmanuel Macron a convins statele din UE să semneze o declarație comună contra Super Ligii! O singură țară a refuzat, ce alege România?

„Trecem prin clipe grele, dar unitatea e singurul lucru care ne va proteja. Astăzi, totul e de vânzare în lume, însă noi nu vom avea niciodată o asemenea viziune. Nu e viziunea noastră asupra Europei, cea pe care dorim să o lăsăm moștenire copiilor noștri. Ei vor să ne despartă în numele pieței, pentru a le crește și mai mult veniturile. Primim lovitura în maxilar, totuși, rezistăm, știm pentru ce luptăm", a continuat el.

Mesaj pentru cluburi: „Sunt libere să intre în competiții noi, nimeni nu a amenințat că le sancționează dacă se alătură la ceea ce fanii englezi numesc Zombie League".

Concluzia lui: „Nu poți cumpăra meritul sportiv, nu poți cumpăra o istorie de multe decenii".

Aleksander Ceferin: „Nu sunt Gollum. Contez pe voi"

Ceferin le-a transmis celor din fața sa că nu e Gollum, personajul malefic din seria Stăpânul Inelelor. „Binele comun trebuie să câștige asupra intereselor personale. E mantra mea de la început și așa va rămâne. Poate fi o slăbiciune, însă nu o voi schimba. Cred în oameni. Mi s-a spus uneori că sunt ca Gollum, dar nu sunt Gollum. Nu sunt interesat de unicul inel".

La final, un mesaj ca un avertisment pentru votanți, reprezentanții celor 55 de țări membre UEFA. „Nu putem distruge cei 70 de ani de istorie. Fotbalul contează pe voi, dragi conducători. Și eu contez pe voi".

Doar un vot împotrivă, Anglia. Răzvan Burleanu a votat pentru Aleksander Ceferin

Schimbarea statutului a fost previzibilă. Ceferin trebuia să impună un amendament în legea UEFA pentru a nu se ține cont de mandatul inițial, incomplet, de doi ani și jumătate. Putând să candideze și în 2027 pentru al 4-lea mandat, al 3-lea complet. Până acum, a fost reales de două ori, de fiecare dată fără contracandidat, cu aclamații!

Avea nevoie de două treimi din voturi ca să-și pună planul în aplicare. A obținut mult mai mult. A fost un singur vot împotrivă, iar altă federație s-a abținut. Numai Anglia a votat contra proiectului. Burleanu a fost pro-Ceferin.

Drumul său spre al 4-lea mandat era deschis. Ar fi rămas 15 ani președintele UEFA.

Aleksander Ceferin: „Voiam să văd adevărata față a unor oameni și am văzut"

Șocant însă, după congres, Ceferin a anunțat că nu va mai candida în 2027 și că acesta va fi ultimul său mandat la Nyon. Va părăsi forul continental peste trei ani.

„Am luat această decizie de a nu mai continua, de a nu mai candida. Motivul e că, după un timp, fiecare organizație are nevoie de sânge proaspăt, dar mai ales pentru că am fost departe de familie de șapte ani", a declarat Ceferin la conferința de presă ce a urmat congresului.

„Premeditat nu am vrut să dezvălui până acum ce gândesc, fiindcă voiam să văd adevărata față a unor oameni și am văzut", a adăugat Ceferin. „Am o viață frumoasă în fotbal, am o viață frumoasă și în afara fotbalului".

Își va schimba Răzvan Burleanu planurile?

Acest anunț total surprinzător lasă liber locul de președinte UEFA pentru 2027. Și se leagă de încercarea de lovitură de stat a lui David Gill, unul dintre vicepreședinții UEFA.

În decembrie trecut, englezul l-a înfruntat pe Ceferin, a combătut ideea de a mai putea candida în 2027 pentru al 4-lea mandat. Și, tot în acea perioadă, cotidianul britanic The Independent a revelat planul lui Gill de a-l susține pe Răzvan Burleanu la alegerile prezidențiale din 2027.

În ianuarie, slovenul tuna în The Guardian: „E un clovn de la o federație care vorbește cu celelalte federații și cu media zilnic. «E o conspirație», afirmă el, dar mie și conducerii UEFA nu ne spune nimic. Ne-au vorbit celelalte federații despre el și au râs de comportamentul lui".

După ce declarase în decembrie că nu e interesat de cea mai înaltă poziție la UEFA, Burleanu a confirmat pe 30 ianuarie: „Eu am clarificat faptul că nu am niciun plan de a candida la președinția UEFA".

Acum însă, după oficializarea faptului că Aleksander Ceferin va fi liderul UEFA doar până în 2027, șeful FRF și-ar putea schimba direcția. Pentru a încerca să devină șeful UEFA.

VIDEO Burleanu a replicat, după atacul cu „clovni” lansat de Ceferin: „O să fiu sincer!”

Citește și alte știri de fotbal internațional: 

Îmbrățișare cu un campion european » Cum a fost calmat Marius Șumudică în meciul cu Fenerbahce
TURCIA
Îmbrățișare cu un campion european » Cum a fost calmat Marius Șumudică în meciul cu Fenerbahce
Răsplata UEFA pentru respingerea Super Ligii! Cu cât va crește fondul de premiere în ediția viitoare a Ligii Campionilor
UEFA
Răsplata UEFA pentru respingerea Super Ligii! Cu cât va crește fondul de premiere în ediția viitoare a Ligii Campionilor

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (5)
ARCADIEzaporojanu
ARCADIEzaporojanu  •  09 Februarie 2024, 08:13

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

dansy
dansy  •  08 Februarie 2024, 16:55

Păcăliciul Burleanu,care a distru s fotbalul romanesc,nu are ce cauta acolo.Doar daca se dorește distrugerea fotbalului ca sport!

steaua.libera
steaua.libera  •  08 Februarie 2024, 15:54

Bravo Burleanu! L-ai pensionat pe eternul fripturist!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează