INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  LIGA NAȚIUNILOR

ANALIZĂ Lecția pe care ne-o predă Ungaria: ascensiune incredibilă în 6 ani » Cum au ajuns maghiarii să învingă Anglia, vicecampioana Europei: „Nu e un accident!”

Ungaria , Foto: Getty Images
Ungaria , Foto: Getty Images

Articol de - Publicat duminica, 05 iunie 2022 11:45 / Actualizat duminica, 05 iunie 2022 13:06

Ungaria continuă șirul surprizelor. Două turnee finale de Euro la rând, două promovări succesive în Liga Națiunilor. Și sâmbătă, primul meci în elita Nations League, 1-0 cu Anglia, finalista CE 2020 și semifinalista CM 2018.

În timp ce noi suntem în continuă cădere, dezamăgind de la un meci la altul, de la o competiție la alta, și ne întrecem în înfrângeri și calificări ratate, Ungaria nu încetează să surprindă fotbalul continental. 

Cel mai dur discurs la adresa lui Iordănescu: „Edi e pe altă lume! Nu cred că știe foarte bine ce face”
MUNTENEGRU - ROMÂNIA 2-0
Cel mai dur discurs la adresa lui Iordănescu: „Edi e pe altă lume! Nu cred că știe foarte bine ce face”

Ungaria are performanțe la care noi doar visăm 

CAMPIONATUL EUROPEAN 

  • Dacă la Mondial nu a mai jucat de 36 de ani, a prins Euro două ediții la rând. Ultima dată, a ajuns la turneul final după ce a câștigat barajul Nations League. A învins Islanda, care ne bătuse pe noi în semifinale. 

40este locul ocupat de Ungaria în clasamentul FIFA, cu 1466,08 puncte, în ascensiune; România e pe 48 (1446,54p), în cădere

  • La CE 2020 nu a mai repetat performanța precedentă („optimi”), locul 1 în serie cu Islanda (1-1), Portugalia (3-3, după ce a condus de trei ori) și Austria (2-0), dar a reușit două egaluri în „grupa de foc”, în fața Franței (1-1) și Germaniei (2-2) - a pierdut clar cu Portugalia (0-3) -, și a fost aproape de „optimi”, după ce a avut 2-1 cu Mannschaftul, la München, până în minutul 84. 

LIGA NAȚIUNILOR 

  • A promovat la fiecare ediție. În 2018-2019, a avansat din Liga C în B, în 2020-2021 a mai făcut un pas înainte, urcând din Liga B în A (prima poziție în grupa cu Rusia, Serbia și Turcia, 11 puncte din 18 posibile). 
Un „tricolor” iese din schemă după Muntenegru - România
MUNTENEGRU - ROMÂNIA
Un „tricolor” iese din schemă după Muntenegru - România

Viktor Orban: „O victorie care poate fi văzută și de pe Lună” 

Nimeni nu se aștepta ca Ungaria să reziste într-o altă serie teribilă, în elita Nations League, împotriva Angliei, Italiei și Germaniei. Dar a învins încă din start, 1-0 la Budapesta cu Anglia, finalista CE 2020 și semifinalista CM 2018. Gol din penalty Szoboszlai (66), cel mai important jucător al său, în plină ascensiune, la 21 de ani. Și e pe locul 1. 

7 meciuri fără gol primitau maghiarii în ultimele nouă partide jucate în Liga Națiunilor

A fost întâiul succes al maghiarilor contra Albionului după 60 de ani, de la 2-1 la Mondialul din Chile, pe 31 mai 1962 (la insulari erau pe teren Bobby Moore și Jimmy Greaves). Premierul Viktor Orban a comentat pe rețelele de socializare: „O victorie care poate fi văzută și de pe Lună”

La pauză, le-am zis băieților să creadă că pot învinge și au dat totul. Acest meci e încă o bijuterie pe care o putem prinde pe lanțul performanțelor din ultimii ani. 

- Marco Rossi, selecționer Ungaria

Marco Rossi: „Rezultatele Ungariei nu sunt simple accidente” 

Marco Rossi, selecționer din 2018, a evidențiat calitățile jucătorilor săi. „Înaintea partidei, am spus că în fața Angliei, trebuie să oferi cea mai bună versiune a jocului tău, iar adversarul să nu fie în cea mai bună zi. Asta s-a întâmplat”, a declarat italianul în vârstă de 57 de ani. 

„Vreau să-mi felicit băieții, pentru că rezultatele lor nu sunt simple accidente. A fost o victorie a sacrificiului, a voinței, a spiritului de echipă. Astăzi, Ungaria este o echipă. Nu o echipă extraordinară, dar o echipă, a cărui fotbaliști joacă în primul rând cu inima”. 

Încă o dată am demonstrat că, atunci când dăm absolut tot, orice se poate întâmpla, indiferent de adversar. Chiar și trei puncte în fața Angliei. 

- Dominik Szoboszlai, atacant Ungaria

Marco Rossi: „Ei nu sunt unguri adevărați” 

Nu acceptă însă pe nimeni care să-i critice formația la eșecuri, nici la Budapesta. Nu i-a uitat și le-a replicat în stilul prim-ministrului Orban: „Cei care spuneau adio acestei echipe nu sunt unguri adevărați. Îmi pare rău pentru cei care așteptau înfrângerea naționalei, calculele lor au fost greșite”. 

Știam că ne așteaptă un meci foarte dificil. Multe naționale mari au suferit când au jucat cu Ungaria. Nu e una dintre cele mai puternice șase-șapte echipe, dar îți poate provoca mari probleme dacă nu joci bine. 

- Gareth Southgate, selecționer Anglia

1 eșecau suferit jucătorii lui Marco Rossi în ultimele 10 întâlniri de Nations League (6 victorii, 3 egaluri)

Situația titularilor Ungariei

  • Gulacsi (32 ani) - titular și căpitan la Leipzig (Germania) - cotat la 11 mil. €*
  • Lang (29) - titular la Omonia (Cipru) - cotat la 800.000 €
  • W. Orban (29) - titular la Leipzig (Germania) - 14 mil. €
  • Att. Szalai (24) - titular la Fenerbahçe (Turcia) - 12 mil. €
  • Nego (31) - titular la Fehervar (Ungaria) - 2 mil. €
  • Ad. Nagy (26) - titular la Pisa (Italia 2) - 2 mil. €
  • Schäfer (23) - rezervă la Union (Germania) - 1,6 mil. €
  • Z. Nagy (29) - titular la Akademia Puskas (Ungaria) - 600.000 €
  • Sallai (25) - titular la Freiburg (Germania) - 10 mil. €
  • Szoboszlai (21) - titular la Leipzig (Germania) - 28 mil. €
  • Ad. Szalai (34) - titular la Basel (Elveția) - 800.000 €
    *potrivit transfermarkt.de

Edi Iordănescu, enigmatic după Muntenegru - România 2-0: „Nu am venit să îmi stric cariera”

Citește mai multe știri din fotbalul internațional:

Marica s-a săturat de „băieții buni” de la națională: „Nu avem lideri și nu supărăm pe nimeni! Reflecția lui Burleanu și Chiricheș”

Panduru nu l-a menajat pe Iordănescu: „N-ai cum să joci aşa! Puteau jucătorii să facă mai mult, la cum i-ai pus în teren?”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (24)
Tita14
Tita14  •  16 Iunie 2022, 00:52
Postat de luisharcsa pe 05 Iunie 2022, 13:28

Nu cred ca se pot califica din aceasta grupa. DAR. Aceste meciuri, cu echipe de acest nivel, le poate creste nivelul. Este o experienta care le poate aduce doar beneficii in viitor. Decat sa joci cu Muntenegru, bosnia etc. Mai bine pierzi cu o Germanie, angla sau Italia. Castigi enorm in experienta

Eu unul cred in Calaificarea Ungariei din aceasta Grupa de Foc! Pai nu te poti Califica doar prin simplul respect fata de cele 3 Mari Puteri ale Fotbalului! Pe teren nu joaca valoarea jucatorilor, joaca jucatorii si Echipa! Se lupta echipa, aveti o tactica si o strategie! Cum te poti califica, daca tremuri in ghete in fata nemtilor-englezilor si italienilor? Pai trebuie sa-i bati daca vrei CALIFICARE! Ungaria asta a demonstrat ieri seara! 4-0 contra englezilor! Degeaba intrau englezii in jucatorii maghiari cum intra trenul in gara! Degeaba a fost huiduit Imnul Nostru National decatre englezii prea vestiti din punctul fair play-ului! Asteptam si din partea nemtilor fair play, cum a fost in iunie 2021, cand exigentii si precisii nemti au scapat cu vederea pustiul cu steagul curcubeu in mana, care ajunsese sa fluture acel steag exact in fata jucatorilor maghiari si chiar in timpul intonarii Imnului National al Ungariei! Suporterii maghiari in 2021 au fost saltati de Politia Germana si Transportati la sediul Politiei din München prin autocare vopsite in culorile curcubeului Hai Germania, ca se poate! a observat cineva un huiduit sa fluierat din partea Fanilor Ungariei in timpul intonarii Imnului Germaniei pe Puskas Arena sambata trecuta, la 11 iunie 2022?

Tita14
Tita14  •  15 Iunie 2022, 23:36
Postat de alenb pe 05 Iunie 2022, 13:44

Cica “ascensiune incredibila”, ziarist de 2 lei. Ungaria a luat locul 4 in ultimele preeliminarii (CM 2022) fiind invinsa de Albania de 2 ori. Da, au fost la ultimele 2 Euro, au fost onorabili dar daca o data iesita in optimi, alta data in grupe, nu inseamna ca au produs istorie cu doar onorabili. Daca-i comparam cu Romania par buni, dar daca raportam la investitiile pe care pretund ca le-au facut in infrastructura, in juniori, rezultatele sunt de tot rasul. In cupele europene sunt jalnici, doar Ferencvaros mai prinde grupe dar e ciuca batailor, asta cu 8-9 straini pe teren, deci de produc academiile mult trambitate? Victoria cu Anglia in Liga natiunilor este cat o victorie intr-un amical, aceasta competitie nu intereseaza marile forte, iar englezii se considera ca sunt in vacanta dupa un sezon epuizant. In preeliminarile CM le-au dat 4-0 la Budapesta anul trecut.

Vezi ca ieri, 14.06.2022. le-am administrat englezilor a bataie zdravana: 4-0 la ei acasa! Nu au primit niciodata la ei acasa 4 goluri fara sa marcheze macar un gol de cand exista fotbal pe lumea asta! Ungaria ieri a produs Istorie Sportiva: a invins cu 4-0 o echipa redutabila a Angliei intr-o competitie, Nations League, competitie care conteaza pentru englezi! Au ajuns sa se teama de retrogradarea in Liga B! Englezii ieri erau cu gandul Revansei dupa infrangerea suferita in tur la Budaesta ( Ungaria-Anglia 1-0!). In retur erau siguri ca vor acumula 3 puncte! Au primit 4 goluri din actiune! Erau frustrati, au strans 5 cartonase galbene si un cartonas rosu! S-au batut englezii, au faultat, suporterii si-au batut joc de Imnul National al Ungariei! O Anglie fara fair play! Da, pusa cu botul pe labe! Ieri Tara Celor Trei Lei a ajuns sa fie "cei trei lei batrani, fara dinti, dar *** tare de tot"! Ungaria a Jucat, Anglia s-a Zbatut! Puscas Ferenc s-a distrat de minune din al Saptelea Cer! Povestea lui Sterling: in Preliminarile CM la 2 Septembrie 2021 Anglia juca pe Puskás Aréna, Sterling deschisese scorul si omul in mod ostentativ s-a dus chiar in fata Ultrasilor Maghiari sa se bucure! A fost o provocare! Ultrasii nu au avut intelepciune si au inceput sa-l huiduie! Ieri, la Wolwerhampton suporterii englezi cantau in timpul intonarii Imnului National Maghiar urmatorul rigm: stiti cine sunteti, sunteti rasisti bastarzi, astia sunteti!" Raspun

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

alenb
alenb  •  06 Iunie 2022, 20:22
Postat de boierasul pe 05 Iunie 2022, 15:09

Asta crezi tu ca e secretul??)) Dar de poporul care votează doar oameni care își iubesc țara ce spui?? Când tu plătești aproape 2 euro benzina, ungurii o iau la un preț decent, gazul este la fel și multe altele. Presa este doar o mica scuza în fata eșecului. Nu presa a guvernat aceasta tara în ultimii 32 de ani.

Bai m-ati omorat cu Orban si iubitul tarii, normal c-o iubeste, e mosia lui si o ciuguleste impreuna cu gaska lui.

Vezi toate comentariile (24)
Comentează