INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  URAWA RED DIAMONDS - AL HILAL 0-2

URAWA RED DIAMONDS - AL HILAL 0-2 // FOTO + VIDEO CORESPONDENȚĂ GSP DIN JAPONIA: comparație Asia Champions League vs Europa Champions League: fotbal puţin, pasiune din plin!

Articol de , - Publicat duminica, 24 noiembrie 2019 19:35

URAWA RED DIAMONDS - AL HILAL 0-2 // Finala de Liga Campionilor de azi, din Japonia, nu s-a ridicat, niciun moment, la calitatea fotbalului jucat în Europa, însă adrenalina şi implicarea fanilor sunt infinit mai mari. 

  • GSP e singura redacție din România care a trimis o echipă de jurnaliști la finala Champions League Asia. Dan Udrea și Cristi Preda (foto) transmit de la fața locului detalii pentru cititorii GSP.

Ultimul act al finalei asiatice de azi, dar privit şi dintr-o altă perspectivă. Cea a diferenţei faţă de o finală UEFA Champions League. În primul rând, nu sunt aceleaşi reguli.

Echipele n-au voie la un număr nelimitat de străini, ci doar 3 plus încă un asiatic. Pe continentul nostru e posibil şi ca o echipă să conţină 11 străini. 

De ce lipseşte fotbalul 

Şi de aici se naşte, imediat, şi diferenţa de calitate. De ritm, de execuţii, de faze de poartă. Meciul de astăzi a avut miză, dar s-a jucat puţin, infinit mai puţin decât ceea ce propune un meci cu trofeul de UCL pe masă.

Nivelul scăzut a produs rare faze de poartă, ocazii puţine - până la urmă, esenţa fotbalului în aşa ceva stă! -, iar azi unui spectator neutru i-ar fi fost greu să privească întâlnirea cu interes. 

+7 FOTO

Ce are Asia în plus 

Fotbalul însă nu înseamnă doar jucători. Fotbalul înseamnă şi suporteri şi modul în care ei se implică, iar meciul de duminică de la Saitama, poate sta oricând, dar oricând!, ca model pentru orice finală din Europa. 

Stadionul a fost atât de viu, atât de implicat şi a vibrat pe toată durata meciului încât te întrebi de unde poate exista atâta pasiune pentru un sport. Probabil că doar la Varşovia să fi văzut fani mai ataşaţi şi mai plini de energie decât cei ai grupării japoneze Urawa. 

Să ajungi cu 4 ore înainte de meci la stadion, să iei prânzul pe o pătură întinsă pe iarba verde, după care să intri în stadion şi 90 de minute să aplauzi, să cânţi şi să încurajezi înseamnă că fotbalul e trăit cu o pasiune în plus în aceste locuri. 

O idee pentru UCL: finală tur-retur 

Poate că n-ar strica dacă UEFA ar adopta acest sistem tur-retur pentru o finală de Ligă sau Europa League. Poate aşa, suporterii adevăraţi, cei devotaţi, care merg meci de meci pe teren propriu, n-ar fi văduviţi să vadă o finală din cauza distanţelor de mii şi mii de kilometri, aşa cum s-a întâmplat când finala a avut loc la Kiev sau cum va fi anul viitor, la Istanbul. 

UEFA cu Gazprom, AFC cu Emirates  

Înapoi pe gazon. De fapt, pe marginea lui, ca să vedem cine sunt finanţatorii din Asia ai celei mai importante competiţii intercluburi. Adică sponsorii, iar aceştia parcă sunt în oglindă față de cei ai UEFA! 

Cei de la Nyon au Gazprom şi MasterCard, cei de la Kuala Lumpur vin cu Qatar National Bank şi Emirates. Pentru UEFA girează Nissan, PlayStation şi Heineken, pentru federaţia asiatică o fac cei de la Toyota, Nikon şi celebra producătoare de bere din China, Tsingtao. 

Contrastul de la masa presei 

Şi din jurul gazonului ajungem tocmai în tribune, dar nu la spectatori, ci la masa presei. Unde, azi, a existat poate cel mai puternic contrast care există între libertatea de a fi suporter şi de a te exprima ca şi cum ai avea fularul la gât chiar şi ca ziarist şi decenţa de a ţine în frâu pornirile unui fan din peluză din moment ce stai la masa presei. Probabil că aţi anticipat corect. 

Din prima categorie au făcut parte jurnaliştii veniţi de la Riad, care s-au manifestat, de multe ori, chiar mult peste limita de suporter. Din cealaltă categorie, japonezii, aşa cum îi ştiţi. 

Cu mult prea mult bun-simţ pentru o lume a fotbalului în care, recent, din România, ni s-a transmis că "aşa e la fotbal, se mai şi înjură". 

Japonezii, profesori pentru pasiune 

În concluzie, fotbal nu înseamnă doar Real Madrid şi Barcelona, Messi şi Ronaldo, Old Trafford şi San Siro. Fotbalul înseamnă în primul rând pasiune, iar în Asia ea există din plin. 

E adevărat că e prezentă în tribune şi ea trebuie să compenseze din plin lipsa de talent de pe gazon. 

Dar din când în când e  bine să traversăm şi astfel de experienţe pentru a învăţa că, în sport, important e să nu renunţi niciodată la ceea ce faci, la ce iubeşti şi pe cine susţii. Iar japonezii au fost - nu doar azi, ci în toată istoria lor! -, cei mai buni profesori.

55.809 de spectatoria fost numărul spectatorilor prezenţi la Saitama, la meciul Urawa - Al Hilal

Vezi și: 

URAWA RED DIAMONDS - AL HILAL 0-2 // Reportaj din Japonia » FOTO + VIDEO Cum au trăit trimișii GSP în Japonia succesul lui Răzvan Lucescu: „Diferenţa dintre ziarist şi antrenor” :))

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (20)
vladutz13
vladutz13  •  25 Noiembrie 2019, 12:20
Postat de caoradea pe 25 Noiembrie 2019, 09:31

Deplasat rau tot articolul. Nu inteleg ce vrea sa spuna, ca Razvan e mai mare antrenor ca Klopp ? Sau atacantul ala francez e jucator mai bun decat Mane ? Pai Asia e mult dp Europa si America de Sud dpdv fotbalistic...despre ce vbim. Ca si cum ai compara invers, Toyota cu Logan. Loganul e atat de frumos, atata pasiune pun muncitorii cand il asambleaza, cand fura piese din fabrica, ca e mai frumoasa si mai buna decat Toyota.

Vrea sa spuna ca pasiunea pt sport si pt echipa nu este neaparat proportionala cu calitatea jocului!!! Nu ar trebui sa tii cu o echipa doar daca e super putere, ce daca joaca mai slab sau intr-o competitie mai mica??? La noi asta nu se intampla, pt ca suntem un popor superficial. Chiar si comparatiile intre suporterii echipei X vs Y sunt la fel de ridicole, diferentele sunt de cateva mii de oameni, stadioanele per total la fel de goale desi suntem ditamai tara... Deja motivele calitative, lipsa jucatorilor, scandalurile din presa, arbitrii, etc, etc au devenit doar pretexte pt dezinteres.

alenb
alenb  •  25 Noiembrie 2019, 09:36
Postat de pake_spp pe 25 Noiembrie 2019, 09:29

***

E mare diferenta intre japonezi, coreeni si chinezi. Cei pe care-i descri tu imi par chinezi. Cat despre japonezi, ei bat la civilizatie orice pe lumea asta, sunt cum erau nemtii odata.

alenb
alenb  •  25 Noiembrie 2019, 09:34

Udrea... Toata lumea incearca sa faca finala un singur meci, ca de, e doar finala, vine Udrea cu tur- returul lui, ca nu pot calatori suporterii. PS: Libertadores a trecut finalmente si ea la finala un singur meci.

Vezi toate comentariile (20)
Comentează