INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  RETRAGERE

VIDEO Final de poveste! Ronaldinho se retrage oficial: "A renunțat la fotbal, s-a terminat!"

FOTO: Guliver/ Getty Images
FOTO: Guliver/ Getty Images

Articol de - Publicat miercuri, 17 ianuarie 2018 10:02

Ronaldinho, 37 de ani, un miracol al fotbalului, vedetă a Barcelonei și a lumii balonului rotund în anii 2000, nu mai avea echipă din 2015, după ce petrecuse două luni triste la Fluminense. 

Ronaldinho a luminat Barcelona și întreg fotbalul înaintea lui Messi. L-a mângâiat cu acea tușă artistică, i-a oferit plăcerea, pasiunea, i-a redat bucuria acelui joc al copilăriei uitat de profesioniști, driblingurile sale atât de subtile și atât de naturale, no look pass-urile imposibil de detectat, zâmbetul lui când mai făcea o fentă după ce își mai întorcea o dată adversarul, punându-l în fund... Totul ne va lipsi la Dinho.

Retragerea brazilianului, retragerea oficială, la peste doi ani de la cea adevărată, este însă tristă. Nu părăsește sportul în glorie, ci mult după ce flacăra carierei lui s-a stins. Cândva câștigător al Ligii Campionilor, al titlului mondial, al Balonului de Aur, el renunță la fotbal în singurătate, aproape uitat, la 37 de ani.

"Nu mai sunt cel care eram odată"

În 2015, la sfârșit de septembrie, îi spunea directorului sportiv al lui Fluminense, Mario Bittencourt: "Îmi pare rău, nu mai pot juca așa cum aș vrea, cum mi-ar plăcea. Nu mai sunt cel care eram odată". A reziliat contractul după nici trei luni și 9 meciuri. A fost ultimul lui contract. De atunci, a participat la tot felul de partide demonstrative, caritabile, dar nu mai putea mai mult de atât. "Sunt prea bătrân pentru a mai reveni", a mărturisit el în iulie 2017.

"Vom organiza o despărțire impresionantă"

Acum, în ianuarie 2018, fratele și impresarul său confirmă ceea ce știa toată lumea. "Ronaldinho a renunțat la fotbal. S-a terminat", a declarat Roberto Assis pentru cotidianul carioca O Globo.

"Vom organiza ceva impresionant, precum a fost întreaga lui carieră, după Cupa Mondială din Rusia, probabil în luna august. Apoi, vor mai fi evenimente, un tur al Braziliei, plus întâlniri în Europa și Asia. Și vom pregăti, în același timp, o despărțire de naționala Braziliei". Echipa de suflet. Cu ea, magicianul cucerea lumea în 2002. 

280 de goluri
a marcat Ronaldinho în 728 de meciuri jucate în toate competițiile cu echipele de club

8 echipea avut brazilianul în carieră: Grêmio, PSG, Barcelona, Milan, Flamengo, Atlético Mineiro, Querétaro și Fluminense

9 trofee
a cucerit Ronaldinho cu echipele de club, inclusiv Liga Campionilor (2006), LaLiga (2005, 2006) și Serie A (2011)

97 de selecții
a adunat magicianul din Porto Alegre cu Seleção între 1999 și 2013; a marcat 33 de goluri în tricoul galben

3 trofee
a câștigat Dinho cu naționala Braziliei: CM 2002, Copa America 1999 și Cupa Confederațiilor 2005

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
847153178690789
Ticu Troya  •  17 Ianuarie 2018, 11:04

Este idolul meu si-i doresc viata lunga si frumoasa ! Cel mai bun dribling din istoria fotbalului !

Vezi toate comentariile (1)
Comentează