INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FINALA CUPEI CONFEDERAŢIILOR

VIDEO Neymagic » Cerebral, agresiv, fabulos. Neymar a fost eroul Braziliei în finala cu Spania, scor 3-0

Neymar și cel mai prețios trofeu de pînă acum al carierei // Foto: Guliver/GettyImages +1   FOTO
Neymar și cel mai prețios trofeu de pînă acum al carierei // Foto: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat marti, 02 iulie 2013 00:00 / Actualizat luni, 01 iulie 2013 20:39

Noul atacant al Barcelonei a fost locomotiva Selecao şi contra campioanei lumii. De departe cel mai bun jucător al turneului.

Brazilia îi căzuse demult la picioare, îi mai trebuia o mare provocare pentru a convinge definitiv şi restul lumii. Şi-a făcut din Cupa Confederaţiilor competiţia lui. Neymar chiar este Neymagic.

VIDEO: Vezi AICI fazele finalei!

Dacă Selecao a triumfat în acest an a fost în primul rînd datorită geniului său. MVP-ul celor 3 partide din faza grupelor, performanţă nemaiatinsă de nici un jucător la un turneu final (Euro, Copa America, Mondial), MVP-ul finalei cu Spania (3-0), 4 goluri marcate, două assisturi. Fabulos!

Perlele lui Neymar
3-0 cu Japonia: deschide scorul cu un demivoleu cu dreptul de la 20 de metri
2-0 cu Mexic: iarăşi primul gol, cu o nouă execuţie de kinogramă, un voleu de la 14 metri cu stîngul
4-2 cu Italia: egalează la doi din lovitură liberă, cu dreptul. Fără şansă pentru Buffon
3-0 cu Spania: marchează pentru 2-0, cu un şut violent cu stîngul, la vinclu, de la 12 metri lateral-stînga

Pele n-a supralicitat
Cînd legendarul Pele a afirmat că atacantul Barcelonei "are potenţialul de a deveni chiar mai bun decît Leo Messi", mulţi au luat-o drept "patriotism local". Acum au dovada. Iar în ianuarie, la decernarea tradiţionalului "Ballon d'Or", Messi şi Cristiano Ronaldo chiar au de ce să-şi facă griji.

Căpitan fără banderolă
Şi încă ceva. Neymar nu şi-a cîştigat în aceste săptămîni doar recunoaşterea şi respectul întregului mapamond, ci şi certificatul de maturitate. La 21 de ani cel mai tînăr decar al Braziliei de la Pele încoace, el a făcut uitate episoadele teribiliste ale anilor trecuţi, cînd dădea antrenorul afară la Santos sau devenea tată în urma unei aventuri de-o noapte.

Deşi banderola a stat pe braţul lui Thiago Silva, adevărata locomotivă a echipei a fost Neymar. Cerebral, desăvîrşit tehnic şi chiar agresiv la nevoie, a tras efectiv Selecao după el. Exact tipul de lider pe care Brazilia îl aşteaptă încă din 2002 pentru a ataca din nou cu şanse mari titlul mondial în 2014.

La cuţit!
Neymar nu va avea prea mult timp pentru a savura trofeul abia cîştigat. În zilele următoare, jucătorul Barcelonei va fi operat de amigdalită cronică. "E o veste bună pentru viitorii mei colegi de cameră. După, nu voi mai sforăi", a glumit internaţionalul brazilian.

Balonul de Aur *
1. NEYMAR (Brazilia)
2. Iniesta (Spania)
3. Paulinho (Brazilia)
*Trofeul acordat celui mai bun jucător al Cupei Confederaţiilor

Gheata de Aur *
1. F. Torres (Spania) 5 goluri
2. Fred (Brazilia) 5 goluri
3. NEYMAR (Brazilia) 4 goluri
*Trofeul acordat golgeterului competiţiei. L-a cîştigat Torres pentru că a marcat cele 5 goluri în 273 de minute jucate, în timp ce Fred a evoluat 423 de minute

57 de milioane de euro i-a plătit Barcelona lui FC Santos pentru a-l achiziţiona pe Neymar

7 milioane de euro anual net va fi salariul lui Neymar la Barcelona

20 de milioane de euro anual cîştigă Neymar numai din contracte de sponsorizare

"Titlul de MVP al finalei îl meritau şi ceilalţi coechipieri. Am obţinut o victorie mare contra campioanei lumii" (Neymar, atacant Brazilia)

"Neymar e eroul fiecărui brazilian. Noul zeu al fotbalului brazilian" ( Luiz Felipe Scolari, selecţioner Brazilia)

"Neymar e un jucător strălucitor. Sînt bucuros că din sezonul viitor va fi colegul meu la Barcelona" ( Pique, fundaş Spania)

"Neymar e mult mai valoros decît acum două săptămîni. Probabil că Barcelona nu şi-ar mai permite să-l cumpere azi" (Sport, cotidian catalan)

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (22)
george2123
george2123  •  03 Iulie 2013, 15:09

Torres ma ....Torres ....pe bune??....iar a iesit golgheter intr-o competitie

brto
brto  •  02 Iulie 2013, 15:19
Postat de blaustein pe 02 Iulie 2013, 10:21

Bine hai ca te injur eu! Te pomenesti ca fundasii Spaniei si ai Italiei nu sunt din Europa sau ca fundasii Uruguayului nu joaca si ei la formatii de top din Europa. Toti fundasii acestor 3 echipe sunt jucatori importanti la echipe mari in EUROPA si ai vazut ce a facut Neymar pe teren... Asa ca e besita expresia cu "sa-l vedem cu fundasii din Europa". Ei bine l-am vazut. Sau poate tu nu stii ca a avut loc Cupa Confederatiilor poate.

N-ai ce sa-i ceri, linia de fund Spania = 2 Barcelona+2 Real, Linia de fund Uruguay = Malaga+Atletico+Benfica+Juventus , Italia = Juve+Napoli+Milan. Probabil pentru limitatii cu fundasii Europeni aceste echipe exista doar in FIFA.

danieb
danieb  •  02 Iulie 2013, 10:43
Postat de qwertt pe 02 Iulie 2013, 10:39

Pare un pui de Penaldo si Neymar asta, asta o spun si eu, dar nu te-am vazut sa fii asa deranjat de simularile penibile ale lui Penaldo Cristian.

Ba si alea ma deranjeaza stai linistit, dar la Ronaldo sunt mai rare, in opinia mea. Imi plac mai mult fotbalistii care muncesc in stilul lui....Toni Kroos de exemplu.NU ma uit la vedete...

Vezi toate comentariile (22)
Comentează