INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  CUPA AFRICII

VIDEO Revanșa » "Leii neîmblânziți" s-au răzbunat pe "faraoni". Cuper rămâne cel mai ghinionist antrenor: încă o finală pierdută

Ei sunt +3   FOTO
Ei sunt "leii neîmblânziți // FOTO Reuters

Articol de - Publicat marti, 07 februarie 2017 00:00

"Leii neîmblânziți", învingători după 15 ani, s-au răzbunat pe "faraoni", care-i bătuseră în două finale. Iar selecționerul Broos, asaltat de critici timp de un an, a dat cel mai bun răspuns: campion în turneul din Gabon.

"Nimeni n-ar fi pariat pe noi aici. Nimeni!". Moukandjo, căpitanul campionilor, plângea de fericire. Totuși, nu putea uita ce s-a întâmplat în ultimul an. Echipa a fost sub o presiune teribilă, criticată cu înverșunare acasă.

VIDEO: Vezi AICI fazele meciului!

Ei, jucătorii, dar mai ales selecționerul Hugo Broos, transformat într-o țintă vie "pentru că am vrut să schimb. Când am semnat, în februarie 2016, am găsit un grup îmbătrânit și nemotivat. Internaționalii nu veneau pentru că așa simțeau, ci obligați, fiindcă li se cerea asta. Am renunțat la ei, am chemat alții, mizând pe tineri".

"Sunteți trădători"

Cu trei săptămâni înaintea turneului din Gabon, altă lovitură: șapte "stranieri" (patru din Franța, doi din Anglia și unul din Olanda) au abandonat lupta, anunțând că refuză "naționala" și Cupa Africii. "Toți cei care ați făcut acest gest sunteți niște trădători", i-a acuzat faimosul Roger Milla. Însă niciunul nu s-a răzgândit, iar Broos a format lotul fără ei.

Trei remize în 6 meciuri

A început turneul suferind, egaluri cu Burkina Faso și Gabon, plus o victorie la limită, 2-1 (după 0-1) cu Guineea-Bissau, unica debutantă la CAN 2017. Continuarea, la fel de dificilă, câștigând la penaltyuri în "sferturi" în fața Senegalului.

S-a eliberat în semi finala cu Ghana (2-0) și a avut o repriză secundă perfectă în finală. 0-1 cu Egipt la pauză, 2-1 la sfârșit, goluri marcate de Nkoulou și Aboubakar, ambii rezerve la start. Scăpând de coșmarul "faraonilor", care câștigaseră ambele confruntări din ultimul act. Și în 1986, și în 2008.

Bucuria legendelor

"Nu am un grup de fotbaliști, ci un grup de prieteni. Cu ei am muncit mult, și astăzi avem o echipă", afirmă Broos. Belgianul, 64 de ani, le-a dat cel mai bun răspuns criticilor, dar nu mai vrea război: "Să te răzbuni pe jurnaliști e cea mai mare prostie pe care o poate face un antrenor. Sper însă că presa cameruneză m-a înțeles când am cerut răbdare".

Duminică, în tribuna VIP de la Libreville, Milla și Eto'o au retrăit succesele lor. Amândoi au fost de două ori campioni. Primul, în 1984 și 1988. Al doilea, în 2000 și 2002. Acum, la 15 ani de la ultimul trofeu, Africa redevine pământul "leilor neîmblânziți". Și viitorul turneu e acasă la ei. În 2019.

"Eșecul meu nu mă întristează"

Înaintea turneului final, Héctor Cúper a privit CAN cu umor: "Ținta mea e să calific Egiptul în finală. Apoi, ținând cont de trecutul meu, nu cred că va fi supărare mare la Cairo dacă nu câștigăm ultimul act".

Argentinianul, 61 de ani, un antrenor important, a cucerit 3 trofee de-a lungul carierei, dar a pierdut 6 finale. Pe ultima, acum, ca selecționer al "faraonilor".

Duminică, după înfrângere, Cúper a spus: "OK, sunt învins încă o dată, m-am obișnuit deja... Eșecul meu nu mă întristează. Sunt dezolat însă pentru jucători. Și regret că n-am putut face fericit poporul egiptean".

Ngadeu, printre cei mai buni

Camerunul a avut 3 jucători în echipa ideală a Cupei Africii. Printre ei, Michael Ngadeu-Ngadjui (foto). Fundașul, 26 de ani, a plecat vara trecută de la Botoșani, transferat pentru 500.000 de euro la Slavia Praga (printre "leii neîmblânziți" a fost și Fai, ex-Dinamo).

La turneul din Gabon, a înscris două goluri. Cel mai bun jucător la CAN 2017 a fost colegul Bassogog, 21 de ani. Iar Kabananga (RD Congo) a cucerit titlul de golgeter, cu 3 reușite.

Echipa CAN 2017
Ondoa (Camerun) - Mbodji (Senegal), Hegazy (Egipt), Ngadeu (Camerun) - Salah (Egipt), Kaboré (Burkina Faso), Amartey (Ghana), Atsu (Ghana), B. Traoré (Burkina Faso) - Bassogog (Camerun), Kabananga (RD Congo)

"Noi nu îl avem în echipă pe Cristiano Ronaldo, dar suntem o gașcă de prieteni"
Benjamin Moukandjo, căpitan Camerun

5victorii are Camerun la Cupa Africii (1984, 1988, 2000, 2002, 2017)

358de minute au așteptat camerunezii să marcheze într-o finală la CAN (din 2000)

6 finale ratate de Cúper

  • 1998 (Cupa Spaniei): Barcelona - Mallorca 1-1, 5-4 pen.
  • 1999 (Cupa Cupelor): Mallorca - Lazio 1-2
  • 2000 (Liga Campionilor): Real - Valencia 3-0
  • 2001 (Liga Campionilor): Bayern - Valencia 1-1, 5-4 pen.
  • 2010 (Cupa Greciei): Panathinaikos - Aris 1-0
  • 2017 (Cupa Africii): Egipt - Camerun 1-2

EGIPT - CAMERUN 1-2

(Elneny 22 - Nkoulou 59, Aboubakar 88)

EGIPT: El-Hadary - Elmohamady, Hegazy, Gabr, Fathy - Hamed, Elneny - Salah, Said, Trezeguet (66 Sobhi) - Warda. Antrenor: H. Cuper

CAMERUN: Ondoa - Fai, Ngadeu, Teikeu (31 Nkoulou), Oyongo - Siani, Djoum - Bassogog, Zoua (90+4 Mandjeck), Moukandjo - Tambe (46 Aboubakar). Antrenor: H. Broos

Arbitru: Janny Sikazwe (Zambia)

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează