INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  LIVERPOOL FC

VIDEO şi FOTO Povestea emoţionantă a lui Luis Suarez: Cum a ajuns idol puştiul care "aduna monede de pe jos pentru a-i face cadouri iubitei"

Alături de soția sa, Sofia, și de fiica lor, Delfina +12   FOTO
Alături de soția sa, Sofia, și de fiica lor, Delfina

Articol de - Publicat miercuri, 20 martie 2013 00:00 / Actualizat miercuri, 20 martie 2013 13:39

Luis Alberto Suarez Diaz a început fotbalul la Nacional Montevideo, pe stadionul Gran Parque Central, din cartierul La Blanqueda, de 23.500 de mii de locuri. O arenă unde s-a jucat primul meci al unei Cupe Mondiale, în 1930. "Alte ţări au istorie, noi avem fotbal" sună o zicală uruguayană. De pe minunatul Gran Parque Central şi-a început fotbalul uruguayan călătoria către top.

Atacantul Luis "El Pistolero" Suarez, 26 de ani, este unul dintre cele mai importante nume pe care le are la ora actuală naţionala "celeste". A jucat doar 34 de meciuri pentru Nacional, părăsind clubul la 19 ani, dar este văzut ca un erou. Cînd a fost acuzat eronat de rasism în Premier League, fanii lui Nacional au iniţiat un miting pro-Suarez la un meci de Copa Libertadores cu Liberdad de Paraguay. Politicenii locali au sărit în apărarea lui Luis, inclusiv Prim-ministrul. În Uruguay, Suarez este văzut ca un om integru, dincolo de orice dubiu, care poartă numele ţării peste hotare şi face cinste micuţului stat de doar 3.5 milioane de locuitori din America de Sud.

În Salto, un oraş care l-a dat fotbalului şi pe Edinson Cavani (SSC Napoli), Suarez s-a născut şi a început jocul cu mingea, pe străzile pietruite, în picioarele goale. Aceasta este cea mai veche amintire a sa despre sportul care i-a schimbat viaţa.

Al patrulea din cei şapte copii ai lui Rodolfo şi ai Sandrei, Luis s-a mutat în Montevideo cu familia pe cînd avea 7 ani, pentru ca tatăl său, de meserie hamal, să-şi găsească de muncă. Viaţa era foarte grea, banii puţini, iar Suarez îşi aminteşte că nu putea ajunge la unele meciuri din cauză că nu avea pantofi adecvaţi. Ba chiar a ratat un important turneu naţional de juniori din acest motiv.

"Făceam parte din clasa inferioară. Nu am avut niciodată posibilitatea să îmi aleg adidaşii pe care mi-i doream, pentru că familia mea era numeroasă. Părinţii au făcut tot ce au putut pentru noi, dar nu ne puteau cumpăra lucrurile la care visam, doar strictul necesar. Dar le eram mereu recunoscător".

Cei care îl cunosc pe Suarez, care îl înţeleg, cred că acei ani de formare, luptînd pentru supravieţuire, pentru atenţie, sînt reflectaţi în caracterul său de azi. Luis e de acord. "În Montevideo a început cu adevărat viaţa pentru mine. Aici am învăţat despre tot, am mers la şcoală, la fotbal. Aici a început drumul meu".

Povestea puştiului sud-american care ajunge mare a devenit un clişeu. Dar fotbalul a fost un fel de evadare pentru Suarez.

"Am început să căutăm o echipă în Montevideo pentru el", povesteşte mama sa. "Auzisem de Urreta, aşa că l-am dus şi pe el acolo". S-a dovedit o alegere reuşită. Suarez a înscris un hat-trick venit din postura de rezervă, în primul său meci amical. Vitezist şi neobosit, evoluţia sa în fotbal a fost la fel de rapidă precum îi erau picioarele. La 9 ani a fost descoperit de Wilson Pirez, un scouter al lui Nacional.

"Avea nişte calităţi incredibile pentru acea vîrstă. Era clar că va ajunge mare", spune acesta. Suarez în schimb este mai modest: "Mie mi se părea că jucam prost din punct de vedere tehnic, nu prea ştiam cu mingea. Dar am avut caracterul puternic şi am depăşit momentul acesta. Nu am renunţat la nici un balon, la nici o fază. Cu timpul, mi-am dat seama ce trebuie să fac ca să-mi îmbunătăţesc jocul şi m-am concentrat pe asta zi de zi".

La doar 12 ani, pentru Luis a fost un şoc atunci cînd tatăl său şi-a părăsit familia. Mama şi bunica au luptat să-i ţină pe restul uniţi, dar, la 14 ani, tulburat şi dezamăgit, actualul atacant al lui Liverpool lupta din greu pentru viitorul său la Nacional. "Viaţa era dificilă. Nu era pregătit mental să fie fotbalist. Dar copilăria grea i-a dat o mare foame de succes", povesteşte Pirez.

Suarez e de acord: "Nu eram pe drumul pe care îmi doream să fiu. Ieşeam mult noaptea, nu-mi plăcea cartea şi nu mă dedicam complet fotbalului. Erau oameni în jurul meu care mă influenţau negativ". Din fericire pentru el, a apărut imediat o influenţă pozitivă: avea 15 ani cînd a cunoscut-o pe Sofia Balbi, de care s-a îndrăgostit pe loc. "Mi-a dat speranţă în viitor şi m-a ajutat să cred în mine", spune Suarez, despre care Pirez povesteşte că aduna monede de pe jos pentru a-i putea lua iubitei sale mici cadouri. "Era înnebunit după ea!".

În acelaşi timp, Luis trebuia să-i convingă pe antrenorii de la Nacional să continue să mizeze pe el. A reuşit, iar aceasta s-a dovedit una dintre strategiile importante ale clubului.

Ascensiunea în lumea fotbalului a fost una rapidă, dar debutul său profesional n-a fost deloc memorabil. O înfrîngere cu 2-3 în Copa Libertadores, contra celor de la Junior de Barranquilla, pe 3 mai 2005, a fost primul său pas către ce avea să urmeze.

A marcat primul gol la Nacional în luna septembrie a aceluiaşi an, la 18 ani, după ce cîştigase titlul în vară. Au fost 34 de meciuri în tricoul lui Nacional şi 12 goluri. "Înscria mereu în derbyuri, în meciurile mari. Apărea cînd aveai mai multă nevoie de el", îşi aminteşte Pirez. "N-a jucat mult acolo, dar e un idol", spune Gustavo Bueno, care l-a antrenat la Nacional. "De fapt un idol în tot Uruguayul, nu m-a mira să aibă un stadion numit după el cîndva. Oricînd revine în ţară, merge la meciuri şi vizitează echipele de tineret şi juniori pentru a le spune despre mirajul Europei. E ceva nepreţuit. Toţi sîntem fani Liverpool aici datorită lui".

În 2007 a plecat în Olanda, la Groningen, urmînd-o în Europa pe iubita sa, Sofia, care se mutase deja cu familia la Barcelona. Relaţia lor a continuat şi s-au căsătorit în 2009. Au o fetiţă, Delfina, în vîrstă de 2 ani şi jumătate. Luis are numele Delfinei tatuat pe încheietura mîinii drepte, pe care o sărută după fiecare gol. Fanii lui Liverpool sînt şi mai încîntaţi de acest gest, după ce şi-au dat seama că numele micuţei este o anagramă a arenei istorice pe care echipa "cormoranilor" îşi joacă meciurile de acasă: Delfina = Anfield.

Şi-a continuat cariera la Ajax, iar din ianuarie 2011 este purtătorul legendarului tricou cu numărul 7 la Liverpool. După doar un an şi jumătate, a semnat un nou contract, de lungă durată, cu deţinătoarea a 5 Ligi ale Campionilor, pentru care în acest sezon a marcat 29 de goluri în 40 de meciuri!

"Sînt fericit la Liverpool. Cînd eram adolescent şi ne jucam fotbal pe PlayStation, eu eram mereu cu Liverpool. Mi s-a împlinit visul!"
Luis Suarez, atacant Liverpool

"Sezonul acesta a fost fenomenal. E un om remarcabil"
Brendan Rodgers, antrenor Liverpool

"E un fotbalist incredibil. Nu pot să explic în cuvinte cît de bun este. Dacă nu va lua un premiu anul acesta, atunci va fi cel mai bun fotbalist din istorie care nu a fost recunoscut în nici un fel"
Steven Gerrard, căpitanul lui Liverpool

"Puştiul acesta are nişte realizări fabuloase, e o plăcere să-l vezi jucînd. A fost căpitanul lui Ajax, acum dă goluri pe bandă rulantă la Liverpool. Nu mai vorbesc de naţională. Oriunde merge se adaptează perfect"
Oscar Tabarez, selecţioner Uruguay

În galeria foto de mai sus puteţi vedea imagini cu Luis Suarez în diferite ipostaze, iar AICI găsiţi o compilaţie video cu cele mai reuşite goluri ale sale!

*Acest material este o traducere şi adaptare a unui articol apărut ieri în Liverpool Echo.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (11)
lfc4life
lfc4life  •  21 Martie 2013, 18:34

Un adevarat caracter si jucator ! His NAME is Suarez,he wears the famous red,J just can't get enough,I just can't get enough ! YNWA !

cristiano9ron
cristiano9ron  •  21 Martie 2013, 00:54

Felicitari Ioana Mihalcea pentru articol, la mai multe !

rarescipri
rarescipri  •  20 Martie 2013, 19:07
Postat de whitecollar pe 20 Martie 2013, 15:09

felicitari, Ioana, pentru ca ne-ai oferit si sursa citata. colegii tai nu prea fac asta (chiar deloc as spune) si e de admirat un caracter integru in ziua de azi. cat despre suarez, are ghinion ca joaca intr-o perioada mai trista din istoria lui liverpool.

orice echipa are la un moment dat o perioada de decadere , insa la Liverpool parca aceasta perioada nu se mai termina . Dar , in ultimele meciuri ( exceptand infrangerea de la Southampton ) parca Liverpool a inceput sa creasca in joc si sa aminteasca de echipa din perioada 2005-2008 , cand eram una dintre cele mai consistente echipe la nivel de joc . Sezonul acesta este compromis , insa am incredere ca la vara Brendan va acoperi locurile deficitare din primul 11 si ca in sezonul ce urmeaza vom reveni acolo unde ne este locul : BIG FOUR . YNWA and IN BRENDAN WE TRUST

Vezi toate comentariile (11)
Comentează