Articol de - Publicat joi, 30 noiembrie 2023 16:29 / Actualizat joi, 30 noiembrie 2023 19:01

Xabi Alonso, 42 de ani, din 5 octombrie 2022 la Leverkusen, are o „idee" clară despre cum vrea ca echipa sa să joace: o fuziune între controlul spaniol și intensitatea germană, totul filtrat prin „intuiția" jucătorilor săi.

De când a plecat Harry Kane la Bayern, multe din discuțiile despre Bundesliga s-au învârtit în jurul adaptării sale ultrarapide la noul club și al productivității sale impresionante. Dar chiar și acum, pe primul loc în campionatul german se află de fapt Bayer Leverkusen, mult mai mica echipă antrenată de fostul jucător al lui Real Madrid și Liverpool, Xabi Alonso.

Xabi Alonso încearcă să-i ofere primul titlu de campioană lui Leverkusen, eterna învinsă

Leverkusen și-a căpătat porecla de Neverkusen pentru că a reușit să încheie de 5 ori campionatul pe locul 2, fără să-l câștige vreodată. Mereu atât de aproape și totuși atât de departe. Dar un suflu nou pare să definească echipa ce conduce azi Bundesliga și oamenii încep să spere că de această dată va veni primul lor trofeu în 119 ani de istorie. Xabi Alonso a jucat un rol esențial. Sub mandatul său, noul Bayer pare dominant și de neoprit.

Incredibila decizie luată în „cazul City”! Ce riscă Manchester și ce se va întâmpla cu Pep Guardiola!
ANGLIA
Incredibila decizie luată în „cazul City”! Ce riscă Manchester și ce se va întâmpla cu Pep Guardiola!

După ce s-a retras, în 2017, din cariera de jucător în care a câștigat Cupa Mondială, Campionatul European („dublă"), două Ligi ale Campionilor, trei Bundesliga și un titlu de La Liga, fiind unul dintre cei mai mari mijlocași de creație ai fotbalului modern, Alonso a devenit antrenor la echipa sub 14 ani a lui Real Madrid în 2018. El a condus apoi timp de trei ani echipa B a lui Real Sociedad în țara sa natală, Țara Bascilor, înainte de a fi numit antrenor al lui Leverkusen în octombrie 2022. Când a preluat-o, fosta finalistă a Ligii Campionilor era penultima clasată în Bundesliga.

Ascensiunea lui Xabi Alonso la Leverkusen

Transformarea nu a fost una imediată. Chiar dacă primul său meci cu Leverkusen a fost un succes cu 4-0 în campionat împotriva lui Schalke, au urmat șase meciuri consecutive fără victorie. Dar Alonso și ai lui au perseverat.

Un învingător înnăscut ca jucător, Alonso (41 de ani) a insuflat rapid mentalitatea sa echipei, iar o serie de două luni fără înfrângere spre finalul campaniei a adus-o pe Bayer la un loc șase și calificarea în Europa League - iar această formă a continuat.

Leverkusen a respins interesul lui Tottenham în vară și a încheiat cu Alonso un contract până în 2026 - încrederea lor a fost răsplătită de zece ori.

Un început dificil a fost depășit cu măiestrie, cu trei goluri marcate în victoriile împotriva RB Leipzig și a rivalilor de la Borussia Monchengladbach în primele două meciuri din Bundesliga din acest sezon.

Deplasarea la Bayern, în timpul Oktoberfest, ar fi putut fi tare complicată. În schimb, Leverkusen a stricat petrecerea, revenind de două ori cu gol pentru a obține un punct în deplasare. De atunci, Leverkusen i-a spulberat pe toți adversarii. Au marcat 34 de goluri în 11 meciuri din Bundesliga. Doar Bayern, echipa lui Kane, are mai multe. Și numai Bayern a avut mai multe șuturi pe poartă - 215, față de 182 ale lui Leverkusen - sau are o mai bună speranță de goluri (xG), cu 34,0 față de 27,8 a lui Leverkusen, arată BBC.

Echipa lui Xabi Alonso, cea mai mare acuratețe a paselor

Asta înseamnă că Leverkusen are în prezent o supraperformanță în atac, în mare parte datorită liniei de aprovizionare necruțătoare către atacanți pe care o permite tactica lui Alonso.

Leverkusen joacă 3-4-3 și e devastatoare pe contraatac. Atacantul Victor Boniface a avut 65 de șuturi pe poartă, substanțial mai multe decât cele 41 ale lui Kane. Nigerianul are doar șapte goluri față de 18 ale lui Kane, dar dacă va continua să fie alimentat cu șanse, se va ajunge în cele din urmă la rezultatul dorit.

Așa cum era de așteptat pentru o echipă antrenată de unul dintre cei mai mari pasatori din fotbal, echipa lui Alonso este excelentă în posesie. Conduce în Bundesliga în ceea ce privește acuratețea paselor, 90,2% dintre ele găsind un coechipier.

Leverkusen este la fel de eficientă în linia defensivă. Ei au primit doar cinci goluri din joc deschis în Bundesliga în acest sezon.

Toate acestea au fost făcute de o formație care și-a pierdut probabil cea mai mare vedetă individuală în vară - Moussa Diaby, care s-a alăturat lui Aston Villa - și pentru care probabil că numele cel mai ușor de recunoscut este Alonso însuși.

Oamenii antrenorului Xabi

În fruntea liniei este Boniface, care, la 22 ani, a trebuit deja să se întoarcă după două leziuni ale ligamentului încrucișat anterior (ACL) și după o depresie severă în urma morții mamei sale în 2019. El a marcat 17 goluri în Belgia pentru Union Saint-Gilloise în sezonul trecut și a menținut această performanță în Germania cu mingi furnizate de Jonas Hofmann și Florian Wirtz.

La 31 de ani, Hofmann își continuă forma din a doua parte a carierei după un an impresionant la Gladbach, în timp ce Wirtz confirmă calitățile cu care a atras interesul Premier League înainte de propria accidentare gravă din martie 2022.

De asemenea, impresionează fundașul Alex Grimaldo, a cărui trecere fenomenală și abilitate tehnică au ajutat Leverkusen să rezolve o problemă de lungă durată pe partea stângă a apărării, și fundașul central Jonathan Tah, care a primit o mare parte din vina pentru forma oscilantă a lui Leverkusen în sezonul trecut, dar a fost stânca defensivă a lui Alonso în actuala campanie, înregistrând inclusiv o precizie de 100% din 56 de pase împotriva lui Bayern.

Nathan Tella - care a câștigat Championship cu Burnley, sub formă de împrumut de la Southampton, în 2022-2023 - a impresionat ca înlocuitor al lui Diaby, în timp ce Granit Xhaka unește mijlocul terenului ca o voce dominantă, exact așa cum și-a dorit Alonso atunci când l-a adus de la Arsenal în vară.

Ce explică până acum succesul lui Xabi Alonso și de ce e deja cel mai râvnit antrenor al momentului

Directorul sportiv Simon Rolfes nu face niciun efort pentru a minimiza rolul managerului în transformarea lui Leverkusen. „Există o seriozitate și o maturitate în fotbalul nostru care îl reflectă pe Xabi ca persoană", a declarat pentru The Athletic. „Este un competitor natural și un învingător. A insuflat o atitudine de luptă și un spirit de luptă în echipă".

Rolfes indică victoria din februarie din faza eliminatorie împotriva lui Monaco în Europa League ca fiind un meci-cheie în ridicarea spiritelor sezonul trecut. „Am fost echipa mai bună în prima manșă, acasă, dar am pierdut cu 3-2 din cauza a două goluri în final. La Monaco, am fost din nou echipa mai bună și ar fi trebuit să câștigăm în 90 de minute. Dar a trebuit să mergem în prelungiri și apoi la penalty-uri. Totul era pregătit pentru un alt final cu ghinion. Lucrurile păreau să meargă împotriva noastră tot sezonul. Dar am marcat toate cele cinci goluri și am câștigat! A fost un moment important pentru echipă și pentru noi toți".

Poate „Neverkusen” să ia de această dată titlul în Bundesliga, în fața lui Bayern și Harry Kane? Dacă Xabi Alonso are ceva de zis, atunci sunt șanse mari
Xabi Alonso

Din punct de vedere tactic, Alonso se inspiră din ideile diferite pe care le-a întâlnit jucând sub comanda lui Pep Guardiola, Jose Mourinho, Carlo Ancelotti și Rafael Benitez. Prima sa mișcare a fost să stabilizeze apărarea, jucând un fotbal de contraatac. Odată ce au fost mai solizi în posesia mingii, Alonso și-a concentrat atenția asupra îmbunătățirii calității lui Leverkusen cu balonul. Anul acesta au făcut un nou pas mare înainte, devenind din ce în ce mai ușor de urmărit, iar acum joacă cel mai bun fotbal din Germania.

„Xabi nu este un manager dogmatic", spune Rolfes. „Atunci când este necesar, echipa știe cum să se apere sau să fie pragmatică în anumite situații, nu este întotdeauna o construcție frumoasă din spate. Găsirea unei modalități de a câștiga este ceea ce contează pentru el, mai mult decât orice".

Alonso s-a dovedit un antrenor la fel de bun cum toți care l-au admirat ca jucător presupuneau că va fi. Asta nu înseamnă că și-a schimbat abordarea de când juca. El încă nu se grăbește. Nu se poate spune același lucru despre lumea în care lucrează. Alonso s-a remarcat întotdeauna datorită răbdării sale, pentru că poseda ceea ce lipsea industriei.

Pe lista lui Real Madrid, Bayern și Liverpool

La abia un an de la începutul carierei sale de senior manager, Alonso este deja favoritul pentru a-l înlocui pe Ancelotti la Real Madrid și un candidat pentru a ocupa orice post vacant care ar putea apărea atât la Bayern Munchen, cât și la Liverpool. „Poate că aș putea să le fac pe toate trei", a spus Alonso. „Prin Zoom", a glumit Xabi Alonso într-o discuție cu New York Times. A clarificat apoi că „mintea mea este 100%" la Leverkusen. E mult prea devreme, din punctul lui de vedere, pentru a discuta despre locul unde ar putea merge în continuare.

În timpul lui Alonso, el este abia la început. „Nu-mi place să vorbesc despre antrenoratul meu cu multă autoritate", a spus el. „Nu simt că am această autoritate. E încă atât de devreme".

Este suficient de tânăr pentru a se implica încă în joc la antrenamente, mai ales când vrea să arate ceva tehnic. A zâmbit puțin stângaci și a roșit scurt când a fost întrebat dacă este cel mai bun pasator din club, o reacție fizică indicând un „da". Încă nu poate rezista tentației de a rostogoli continuu o minge sub picioarele sale, de a o mângâia, în timpul antrenamentelor.

„Nu este vorba de a fi roboți"

Simptomele sevrajului după joc rămân. „Să joci este mai bine", a spus el. „Să joci este mult mai bine. Nu ar trebui să spun asta, dar îmi lipsește". În timp ce urmărește desfășurarea meciurilor, se surprinde destul de des contemplând cât de distractiv ar fi să fie pe teren, punând un plan în acțiune, mai degrabă decât să le dea instrucțiuni altora să o facă.

Asta nu înseamnă că nu găsește managementul satisfăcător. Având în vedere influențele sale - în special acea mare și atotcuprinzătoare echipă spaniolă și pe Guardiola, pe care îl consideră un prieten la fel de mult ca pe un fost antrenor - nu este de mirare că are o „idee" clară despre cum vrea ca echipa sa să joace: o fuziune între controlul spaniol și intensitatea germană, totul filtrat prin "intuiția" jucătorilor săi.

Poate „Neverkusen” să ia de această dată titlul în Bundesliga, în fața lui Bayern și Harry Kane? Dacă Xabi Alonso are ceva de zis, atunci sunt șanse mari
Xabi Alonso

„Ei sunt cei mai importanți băieți", a spus el. Atunci când a identificat potențialii recruți în această vară, elementul cheie nu a fost familiaritatea cu un anumit stil, ci „inteligența", capacitatea de a trece de la un stil la altul, de a lua propriile decizii, de a-și rezolva propriile probleme.

„Nu este vorba de a fi roboți", a spus Alonso. „Ei au cunoștințele necesare pentru a ști ce s-ar putea întâmpla și apoi decid ce este bine cu calitățile lor".

Toate acestea o plasează pe Leverkusen în lupta reală pentru titlu - deși nimeni de la BayArena nu se pregătește încă de paradă. Ei sunt pățiți. Leverkusen nu a câștigat niciodată Bundesliga, cea mai bună clasare a sa fiind pe locul al doilea în cinci ocazii. Ultimul lor trofeu a fost cu 30 de ani în urmă - Cupa Germaniei din 1993.

Ultima dată au fost lideri în campionat după 11 meciuri în 2020-21, sub conducerea lui Peter Bosz, înainte ca forma lor să se prăbușească după Crăciun și să termine pe locul șase. Dar astăzi mentalitatea de învingători adusă de Xabi Alonso ar putea să-i ajute să se țină bine de acel loc în vârf. Timpul ne va spune.

Citește și alte știri de fotbal internațional:

UEFA ia măsuri! Se anunță o schimbare radicală în regula hențului!
REGULAMENT
UEFA ia măsuri! Se anunță o schimbare radicală în regula hențului!
Catastrofă financiară pentru AC Milan. Câți bani ar pierde dacă ratează calificarea în „optimile” Ligii Campionilor!
LIGA CAMPIONILOR
Catastrofă financiară pentru AC Milan. Câți bani ar pierde dacă ratează calificarea în „optimile” Ligii Campionilor!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”