INTERNATIONAL  »  CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2022 - STIRI  »  ARGENTINA - FRANȚA

SPECIAL Inimi împărțite » Cine sunt cei mai cunoscuți fotbaliști franco-argentinieni: Higuain și Trezeguet conduc topul, un fost jucător de la CFR e pe listă

Campion mondial (1998) și european (2000) cu Franța, David Trezeguet a fost învins în finala CM 2006 / Sursă foto: Guliver/Getty Images
Campion mondial (1998) și european (2000) cu Franța, David Trezeguet a fost învins în finala CM 2006 / Sursă foto: Guliver/Getty Images

Articol de - Publicat sambata, 17 decembrie 2022 08:29 / Actualizat sambata, 17 decembrie 2022 10:21

ARGENTINA - FRANȚA. Mari fotbaliști franco-argentinieni își vor alege, duminică, favorita dintre țara natală și cea a strămoșilor. 

Studiile nu sunt clare, iar cifrele sunt greu de stabilit. Însă urmașii celor peste 200.000 de francezi care s-au mutat în Argentina între 1857 și 1946 au prins rădăcini în statul argentinian. Acum, se estimează că aproape 17 milioane de argentinieni ar avea măcar un urmaș din Franța. 

Sigur, cifra e imensă, fiind prezentă într-un studiu al francezului Axel Maugey. Însă asta ar însemna că aproximativ 6% din Argentina are strămoși francezi! 

Fotbalul vine cu exemplele sale. Unii dintre franco-argentinieni au jucat finale de Campionat Mondial. Alții au ajuns cunoscuți măcar la nivel european. Există și un nume care a trecut prin România. Cine sunt ei?

1. David Trezeguet

Un campion mondial și câștigător de Campionat European cu Franța, David Trezeguet rămâne cu gustul amar de a rata unicul penalty din seria finalei CM 2006. 

Inimi împărțite » Cine sunt cei mai cunoscuți fotbaliști franco-argentinieni: Higuain și Trezeguet conduc topul, un fost jucător de la CFR e pe listă
David Trezeguet / Sursă foto: Guliver/Getty Images

Fiul unui fost fotbalist argentinian, Jorge Trezeguet, care avea origini franceze, David are un trecut încurcat. S-a născut în Franța, unde a jucat tatăl, apoi s-a întors în Argentina, unde a făcut junioratul. Revenit în Hexagon, a ajuns la Monaco, de unde cariera sa a explodat.

2. Gonzalo Higuain

Vicecampion mondial cu Argentina, Gonzalo Higuaín are mai multe legături cu Franța. Nu doar că s-a născut la Brest când părintele său juca acolo. Tatăl, tot fotbalist, la fel ca în cazul Trezeguet, are origini basce din partea franceză

Higuaín nu vorbește limba, însă deține cetățenia franceză din 2007. El n-a jucat niciodată în Franța.

Inimi împărțite » Cine sunt cei mai cunoscuți fotbaliști franco-argentinieni: Higuain și Trezeguet conduc topul, un fost jucător de la CFR e pe listă
Gonzalo Higuain - Sursă foto: Imago
Match Quiz finala CM: Argentina - Franța
Plasează gratuit predicțiile tale pe meciul Argentina - Franța și poți câștiga 1.200 de lei cash! Premii totale de 4.000 de lei.

3. Rambert Jr. 

Un nume mai puțin cunoscut azi, Sebastian Rambert e, la fel ca Trezeguet și Higuaín, fiul unui fost fotbalist franco-argentinian. Tatăl, Angel, a început la Lanus, însă a fost legendă la Lyon (315 meciuri în campionat), evoluând și în naționala Franței. Fiul a jucat pentru Argentina și a prins un transfer la Inter Milano, la pachet cu Zanetti. Doar că n-a jucat niciodată în Serie A pentru italieni. S-a întors în țara natală, unde a evoluat la rivalele Boca și River.

4. Sebastian Dubarbier

Un nume care s-a remarcat la CFR Cluj face parte și el din categoria celor care au strămoși francezi. Sebastian Dubarbier s-a lăsat între timp de fotbal și s-a apucat de muzică, însă numele său e important în Liga 1.

În 2008, a câștigat primul titlu de fotbalist străin al anului acordat de GSP după primul titlu luat de „feroviari”. A prins un transfer chiar în țara strămoșilor, la Lorient, după care a făcut carieră în Spania, la Cordoba și Almeria. 

Inimi împărțite » Cine sunt cei mai cunoscuți fotbaliști franco-argentinieni: Higuain și Trezeguet conduc topul, un fost jucător de la CFR e pe listă
Imagine din arhivă cu Sebastian Dubarbier / Sursă foto: Gazeta Sporturilor

Di Stefano, mamă franțuzoaică

Un alt nume mare născut în Argentina avea mamă din Franța. E vorba de Alfredo di Stéfano. Legenda Realului din Madrid a murit în 2014 și n-a fost inclusă în topul GSP. Mama sa, Eulalia Laulhé Gilmont, era franco-irlandeză.

VIDEO Toate informațiile înaintea marii finale Argentina - Franța

Citește și alte știri despre finala Argentina - Franța:

Griezmann l-a făcut uitat pe Kante! Pariul câștigător al lui Deschamps la Campionatul Mondial

Arbitrul finalei Campionatului Mondial, nevoit să renunțe la arbitraj din cauza unor probleme cardiace: „A fost o lovitură”

Totul despre Argentina - Franța, finala Campionatului Mondial de fotbal din Qatar

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
parpalache
parpalache  •  17 Decembrie 2022, 13:48

Di Stefano,dupa nume probabil ca avea tata italo-argentinian!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează