Explicația prelungirilor-mamut ale meciurilor de la Mondial: un articol din Marca a provocat totul

Arbitrii au prelungit neobișnuit de mult meciurile de până acum de la Campionatul Mondial // sursă foto: Imago Images
Arbitrii au prelungit neobișnuit de mult meciurile de până acum de la Campionatul Mondial // sursă foto: Imago Images

Articol de - Publicat marti, 22 noiembrie 2022 08:38 / Actualizat marti, 22 noiembrie 2022 10:23

Șeful arbitrilor la FIFA, Pierluigi Collina, a explicat noua linie a forului mondial, aplicată la Campionatul Mondial din Qatar. Se dorește ca timpul efectiv de joc să ajungă la 60 de minute.

Arbitrii partidelor disputate până acum la turneul final din Qatar au surprins printr-o generozitate ieșită din comun la acordarea minutelor de prelungire. Nu mai puțin de 70 la primele patru meciuri ale competiției demarate duminică, distribuite astfel:

  • Qatar - Ecuador: 12 minute (6 în Repriza 1 + 6 în Repriza 2); 
  • Anglia - Iran: 29 de minute (15 în R1 + 14 în R2); 
  • Senegal - Țările de Jos: 14 minute (3 în R1 + 11 în R2); 
  • SUA - Țara Galilor: 15 minute (4 în R1 + 11 în R2)
Au cerut retragerea unei superforțe de la Campionatul Mondial: „Ne este rușine pentru voi”
SCANDAL
Au cerut retragerea unei superforțe de la Campionatul Mondial: „Ne este rușine pentru voi”

Explicația este noua linie adoptată de FIFA și anunțată de șeful arbitrilor, Pierluigi Collina, înaintea startului Mondialului din Qatar. 

Motivul prelungirilor neobișnuite de la Campionatul Mondial din Qatar

„Vom calcula foarte atent timpul de prelungire a unei partide și vom încerca să compensăm timpul pierdut din cauza diverselor incidente care se petrec pe teren. Nu vrem să avem doar 42 sau 43 de minute de joc activ într-o repriză. 

Vom adăuga la finalul fiecărei reprize timpul pierdut la celebrarea golurilor, la înlocuiri, la accidentări și la eliminări de jucători”, a explicat fostul mare arbitru italian, care a lăsat de înțeles că „7, 8 sau 9 minute de prelungiri sunt de așteptat la un meci fără evenimente deosebite”.

Anglia - Iran (6-2), cu 29 de minute de prelungire, în total, a bătut toate recordurile. Iar golul iranianului Taremi, cel de 2-6, din minutul 90+13, a devenit cel mai târziu gol înscris vreodată în istoria Mondialelor!

Vor să urce la 60 de minute timpul efectiv de joc de la Campionatul Mondial

Se pare că decizia FIFA de a revizui criteriile de acordare a timpilor adiționali de joc pleacă de la un studiu publicat de cotidianul madrilen Marca în luna iunie. 

Potrivit respectivei analize, în campionatele de top ale Europei, timpul de joc activ este de maximum 52 de minute pe meci, în condițiile în care timpul regulamentar e de 90 de minute! Iar în Bundesliga, spre exemplu, se produc cele mai multe întreruperi din Top 5 Europa: în jurul a 100 între primul și ultimul fluier al arbitrului.

La precedentul Mondial, Rusia 2018, timpul efectiv de joc a fost de 57 de minute. Collina și-a propus ca în Qatar să se ajungă la 60 de minute! Problema? Se joacă la 33 - 34 de grade Celsius, iar sănătatea jucătorilor ar trebui să primeze.

Mie chiar îmi place că arbitrii acordă multe minute de prelungire. Se pierde mult timp în fotbal, mai ales când una dintre echipe are interesul să tragă de timp în așteptarea fluierului final.

- Jamie Carragher, fost internațional englez, acum analist TV

Corespondență GSP din Qatar - Vezi cum s-a trăit meciul Anglia - Iran

Mai multe știri de la Campionatul Mondial: 

De ce a putut face Iran 6 schimbări în meciul cu Anglia de la Campionatul Mondial

Scene neverosimile surprinse de echipa GSP la Anglia - Iran: fotoreporteri „mânați” cu sfoara pe teren!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (4)
scandautor
scandautor  •  22 Noiembrie 2022, 13:09

Cineva iar e „lost in translation”: pe de o parte, cică „Nu vrem să avem doar 42 sau 43 de minute de joc activ într-o repriză.”, pe de alta, „Vor să urce la 60 de minute timpul efectiv de joc de la Campionatul Mondial”. Păi dacă într-o repriză ai avea „doar” 42 sau 43 de minute de joc activ, ai fi supersonic, în total per meci ai ajunge la vreo 85 de minute de joc activ :-)). Problema e că dacă prelungești ori cu 3, ori cu 12, tot plictiseala aia se joacă în minutele adiționale, cel puțin în prima repriză, când toată lumea de pe teren de cele mai multe ori așteaptă pauza. Da, în finalul meciului s-ar putea să vezi ceva mai multă animație decât de obicei, în partide în care scorul nu e deja tranșat, dar la cum e fotbalul în ziua de azi... nu-mi pun prea multe speranțe nici în asta. În tot cazul, e superbine c-au pus meciuri de la ora 12:00 și 15:00, în felul ăsta audiențele acestui mondial or să bubuie, că-s convins că-n toate țările europene (care-s pe fus orar foarte apropiat) cohorte de suporteri și-au luat concedii cu săptămânile ca să poată sta în fața televizoarelor... :-p

Neacsumihaisorin201989
Neacsumihaisorin201989  •  22 Noiembrie 2022, 11:39
Postat de axd_alx pe 22 Noiembrie 2022, 09:07

Fotbalistii si antrenorii se plang ca sunt prea multe meciuri intr-un an calendaristic, ca se joaca prea des, motiv pentru care sunt atatea accidentari, iar astia lungesc timpul de joc. E bine ca sunt toti pe aceeasi lungime de unda…

pai, fotbalistii care se vaita de obicei sunt cei care castiga intr-un an cat 1000 de oameni intr-o viata....ce inseamna 50 de meciuri intr-un an? Putini ajung sa joaca atat oricum, poate cu meciurile nationalei cu tot.....

gligorcostin
gligorcostin  •  22 Noiembrie 2022, 11:15
Postat de axd_alx pe 22 Noiembrie 2022, 09:07

Fotbalistii si antrenorii se plang ca sunt prea multe meciuri intr-un an calendaristic, ca se joaca prea des, motiv pentru care sunt atatea accidentari, iar astia lungesc timpul de joc. E bine ca sunt toti pe aceeasi lungime de unda…

sa se planga si ca primesc intr o luna salariu cat doctori care salveaza vieti intro viata. problema e la cei ce organizeaza 100 de competitii cu 5 meciuri pe saptamana, nu la respectarea timpului de joc efectiv. cea mai buna solutie este doua reprize de 30 de minute cu ceasul oprit la fiecare intrerupere

Vezi toate comentariile (4)
Comentează