VIDEO „Acum se explică succesul” » Discursul emoționant al lui Modric, care l-a ajutat pe Livakovic să devină eroul Croației la Mondial

FOTO: Imago +19   FOTO
FOTO: Imago

Articol de GSP - Publicat duminica, 11 decembrie 2022 10:27 / Actualizat duminica, 11 decembrie 2022 13:45

Croația, finalista CM 2018, uimește și la Campionatul Mondial 2022, unde s-a calificat în semifinale. Acolo va întâlni Argentina (marți, 21:00).

Unul dintre eroii croaților a fost portarul Dominik Livakovic (27 de ani), care a avut evoluții spectaculoase și a impresionat la penalty-uri, contra Japoniei și Braziliei.

Înainte de startul turneului, Luka Modric, căpitanul Croației, a purtat o discuție cu portarul naționalei, pe care spaniolii de la As l-au republicat după victoria Croației contra Braziliei.

„Acum se explică succesul Croației” notează jurnaliștii spanioli, la filmulețul cu Modric și Livakovic.

Noi detalii despre scandalul Messi - Weghorst » Un martor povestește ce a văzut
ȚĂRILE DE JOS - ARGENTINA 2-2 (3-4 la penalty-uri)
Noi detalii despre scandalul Messi - Weghorst » Un martor povestește ce a văzut

VIDEO Luka Modric, discurs emoționant pentru Dominik Livakovic înainte de CM 2022

„În astfel de momente, cel mai important este ca jucătorii să simtă că cineva îi protejează. Poziția portarului e una unică. E singur. Nu ți-aș spune asta dacă nu mi-ar păsa de tine. 

Dar nu văd că progresezi la națională. E din cauza presiunii? Poate că nu... Poate pentru că arăți incertitudine. Iar asta se răsfrânge asupra echipei. Înțelegi? Despre asta vorbesc. De ce nu faci o greșeală? Toată lumea greșește! Simt că problema ta e că ți-e frică să greșești. 

Cine nu greșește? Spune-mi un jucător. Frica face ca totul să fie mai rău. Ești un portar excelent. Știi asta, da?”, i-a spus Modric colegului său.

Iar discursul lui Modric a avut efect, ajutându-l pe Livakovic să devină esențial pentru echipa sa.

Cine e Dominik Livakovic

Dominik Livakovic și-a îndeplinit visul de a ajunge fotbalist, deși familia dorea să urmeze altă carieră. 

Băiat de secretar de stat în minister, portarul de 27 de ani și-a amânat cariera de diplomat, după ce studiase relații internaționale, pentru a-și reprezenta țara la fotbal. 

„Astăzi, familia celebrează că am dat cărțile pentru minge, dar într-o zi o să ajung și la colegiu”, a promis rezerva lui Subasic de la Mondialul din 2018, în care Croația a devenit vicecampioană a lumii. 

Rudele sale au urmat o facultate: bunicul a fost un important fizician în vremurile fostei Iugoslavii, bunica profesoară de engleză, iar tatăl Zdravko, inginer constructor de meserie, s-a învârtit în cercurile puterii ca secretar de stat în actuala Serbie. 

Pasiunea pentru sport a moștenit-o de la bunic, care a jucat baschet la Zadar, echipa din orașul natal. Având 1,87 m, Dominik a cochetat la început cu aruncatul la coș, însă până la urmă a ajuns la fotbal, marea sa pasiune, deși, spun prietenii, era foarte bun și la volei.

Și-a început ascensiunea de la NK Zagreb și din 2016 s-a transferat la Dinamo Zagreb. Avându-i ca idoli pe Subasic, De Gea și Casillas, Livakovic a debutat în naționala Vatreni în 2017, la China Cup, pierdută la loviturile de departajare. Nu era singurul din familie fotbalist. 

Mama sa, Manuela, este verișoara fostul mare atacant Josip Skoblar. Primul meci oficial a fost ţmpotriva Angliei în ediția 2018-'19 a Nations League, terminat 0-0. 

Titular la națională a ajuns doar după ce Lovre Kalinic a dezamăgit, Dominik devenind nr. 1 între buturile Vatreni în preliminariile Euro 2020, mai precis în meciul cu Țara Galilor din iunie 2019.

Livakovic este abia al treilea goalkeeper care apără trei penalty-uri la un Mondial, după portughezul Ricardo în 2006 și croatul Danijel Subašici în 2018.  

VIDEO Totul despre Argentina - Croația

Citește și: 

Fernando Santos, „făcut pachet” după ce l-a lăsat pe Ronaldo pe bancă: „Nu poți subestima cel mai bun jucător din lume”

Jordan Pickford s-a enervat după Anglia - Franța » Gestul făcut de portar: „Aveți respect!”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (2)
realsteaua
realsteaua  •  11 Decembrie 2022, 13:53

Depinde de greșeală. Că una e să greșească la o minge pe care înloc să o prindă a degajat-o în corner și alta e dacă greșește și primește un gol. Tu, Modric, poți greși vreo 5-10 mingi la mijlocul terenului și poate nu marchează echipa adversă.

gimiskutze
gimiskutze  •  11 Decembrie 2022, 13:38

"Croația, finalista CM 2018, uimește și la Campionatul Mondial 2018, unde s-a calificat în semifinale" normal nu, daca a ajuns in finala! Ca ati scris 2018 in loc de 2022...tipic! :)))

Vezi toate comentariile (2)
Comentează