INTERNATIONAL  »  CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2022 - STIRI  »  SPANIA - COSTA RICA 7-0

FOTO FormiGavil! Noua stea a Spaniei a deposedat un român de recordul de la Mondial

Gavi și Alejandro Balde, Foto: Getty Images
Gavi și Alejandro Balde, Foto: Getty Images

Articol de - Publicat joi, 24 noiembrie 2022 13:48 / Actualizat joi, 24 noiembrie 2022 14:11

Spaniolul Gavi, mijlocașul de 1,71 m, a devenit cel mai tânăr marcator debutant la un Campionat Mondial, la 18 ani și 110 zile, depășind cu 87 de zile perfomanța ce rezista din 1930, după 7-0 în fața Costa Ricăi.

Spania s-a distrat la prima apariție la Doha și a făcut-o terminând demonstrația de fotbal cu patru puști sub 21 de ani în teren, Pedri, Gavi, Balde și Nico Williams. Și nu era turneul olimpic, nici un meci de încălzire, ci debutul la CM 2022, contra unei echipe care a venit în Qatar doar cu gândul să nu ia multe. 

Furia Roja s-a oprit la 7, cu șase marcatori diferiți și mai mule recorduri doborâte miercuri. Cel mai important îl privește pe Pablo Martín Páez Gavira, sau mai pe scurt Gavi, puștiul copt deja la 18 ani și 110 zile, ce a reușit golul serii.

Românul fost la Galatasaray nu-i dă nicio șansă lui Șut la Trabzon: „Mai are foarte multe de învățat”
TURCIA
Românul fost la Galatasaray nu-i dă nicio șansă lui Șut la Trabzon: „Mai are foarte multe de învățat”

Gavi s-a apropiat de Pele

Unica reprezentativă europeană care mai băgase 4 jucător U21 fusese Iugolslavia în 1930, iar din lume, Nigeria în 2002, contra Angliei. Gavi n-a avut deloc trac la întâiul său meci la un turneu final de asemenea anvergură și a punctat pentru 5-0. 

Nu a contat că e al treilea cel mai tânăr golgheter din istoria competiției, după Pele (17 ani și 241 de zile) și după mexicanul Manuel Rosas (18 ani și 94 de zile), nici că este cel mai tânăr debutant ce-și trece numele pe tabela marcatorilor. 

Gavi a depășit recordul unui român ce rezista din 1930, de la ediția inaugurală, Nicolae Kovacs - 18 ani și 197 de zile - (Gazeta a scris despre povestea celui mai tânăr român prezent la un turneu final), depășind și precocitatea lui Messi în materie de Campionat Mondial cu 247 de zile. 

FormiGavil! Noua stea a Spaniei a deposedat un român de recordul de la Mondial
Nicolae Kovacs, portret pentru România. Foto: Arhiva GSP

104 este golulpe care Gavi l-a semnat la națională în istoria reușitelor Spaniei la Campionatul Mondial. Soler și Morata au dus recordul la 106. Și numărătoarea continuă

Și cu ce gol a bucurat tribunele pe „Al Thumama”! O execuție de magician. Pasă de geniu de la Morata și apoi un voleu cu dreptul, trimis perfect cu exteriorul de la 13-14 metri, cu care l-a depășit pe condamnatul Navas. Bară-gol.

Obiectivul meu nu era să închid guri, ci să ne calificăm. Am fost criticați că nu marcăm, dar sper ca acest joc să devină o referință. Nu ne vom relaxa, vom juca la fel cu Germania. 

- Luis Enrique, selecționer Spania

Gavi, MVP în Spania - Costa Rica

Nu întâmplător a fost recompensat cu trofeul de cel mai bun jucător al partidei. „Este o onoare să fiu pe un podium alături de celebrul Pele. Îmi vin multe chestii în cap, dar vreau să continui pe același drum. Sunt foarte fericit pentru meciul reușit, dar mai ales pentru succesul echipei, ce era obiectivul nostru”, a declarat senzația Barcelonei. 

+29 FOTO

Niciun european atât de tânăr nu înscrisese la debutul la Mondial de la Michael Owen în 2002, la 18 ani și șase luni. Tot de la acel turneu data și cea ma recentă clară victorie, un 8-0 administrat Arabiei Saudite de Germania. 

Dar ce radical s-au schimbat lucrurile și s-au strâns valorile dacă acum naționala din Golf a izbutit să învingă Argentina, iar nemții să ia bataie de la Japonia!

Spania a făcut o partidă la superlativ. Suntem foarte afectați și vrem să uităm cât mai repede acest coșmar. Am un sentiment de tristețe, dar trebuie să-mi remotivez cumva echipa. 

- Luis Fernando Suárez, selecționerul columbian al Costa Ricăi

Citește și alte știri de la Campionatul Mondial:

Meci pentru istorie! Cele mai tari cifre din Spania - Costa Rica: ibericii, număr uluitor de pase reușite

Schweinsteiger desființează doi titulari din „naționala” Germaniei

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (8)
catalin.palcu
catalin.palcu  •  24 Noiembrie 2022, 23:32
Postat de tikitakabarceloona pe 24 Noiembrie 2022, 14:49

CE CITESTI? A DEVENIT CEL MAI TANAR MARCATOR DIN ISTORIA CAMPIONATULUI MONDIAL......AOLEUUU

Ce citesti tu ? Pai daca Pele a marcat la 17 ani la CM din 58 cum mai era detinatorul recordului romanul nostru?

stelu
stelu  •  24 Noiembrie 2022, 17:11
Postat de mal. pe 24 Noiembrie 2022, 14:06

Vă amintiți ce spunea de curând dl. Mihai M. Stoica comparându-i pe Gavi și Oct. Popescu? Mare specialist!

numai la asta ma gandesc de cate ori il vad pe gavi. 'daca merge la barcelona, o popescu il tine pe gavi pe tusa'

sergiu37
sergiu37  •  24 Noiembrie 2022, 14:56
Postat de catalin.palcu pe 24 Noiembrie 2022, 14:34

Care era recordul detinut de Stefan Kovacs ca nu inteleg?? De l-a batut aseara Gavi?

Cel mai tânăr debutant care a înscris. Deci dintre toți cei care au marcat la primul meci al lor la mondiale Gavi e cel mai tânăr. Pele a fost mai tânăr, dar el nu a înscris în grupe la primul meci, doar în sferturi în 1958

Vezi toate comentariile (8)
Comentează