INTERNATIONAL  »  CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2022 - STIRI  »  CAMPIONATUL MONDIAL

CORESPONDENȚĂ DIN QATAR Globalism vs tradiţionalism » Imagini spectaculoase din piața Souq Waqif, locul în care s-au strâns suporteri de pe tot Globul

Piaţa Souq Waqif, cel mai tradițional loc din Doha, unde autenticitatea e prezentă peste tot, de la dulciuri și mirodenii până la parfumuri arăbești şi materiale textile, s-a umplut zilele acestea de suporteri de pe tot Globul. +49   FOTO
Piaţa Souq Waqif, cel mai tradițional loc din Doha, unde autenticitatea e prezentă peste tot, de la dulciuri și mirodenii până la parfumuri arăbești şi materiale textile, s-a umplut zilele acestea de suporteri de pe tot Globul.

Articol de , - Publicat vineri, 18 noiembrie 2022 18:15 / Actualizat duminica, 20 noiembrie 2022 18:00

Piaţa Souq Waqif, cel mai tradițional loc din Doha, unde autenticitatea e prezentă peste tot, de la dulciuri și mirodenii până la parfumuri arăbești şi materiale textile, s-a umplut zilele acestea de suporteri de pe tot Globul.

  • Gazeta Sporturilor este, exceptând TVR-ul, singura instituție media din România care trimite 4 jurnaliști la turneul final din Qatar
  • Ovidiu Ioanițoaia, Dan Udrea, Remus Răureanu și Andrei Crăițoiu vor transmite din Doha pe durata competiției
  • Ghid pentru Campionatul Mondial din Qatar - detalii AICI

Souq Waqif. În traducere Piața permanentă. E un loc central din Doha, unde o plimbare de 1-2 ore îți developează tot ce are mai original Qatar și această parte de lume.

Autenticitatea e dată încă de la început de clădirile vechi, extrem de vechi, mai ales cele care au rezistat unui incendiu devastator de acum 20 de ani. Există o singură arteră principală, care aduce cu Centrul Vechi din București. De o parte și de cealaltă se află terase și restaurante. Cu specific local, dar și multe cu mâncare iraniană, marocană, libaneză.

+45 FOTO

După ora 15:00, piața e efectiv plină și devine și mai colorată odată cu apariția tot mai multor suporteri. Sud-americanii sunt cei mai exuberanți și joviali, japonezii cei mai discreți, nord-africanii cei mai vocali. Americanii sunt cei mai puțini. Totul într-un mix care dă viață și culoare unei locații aparte.

Doi dintre arbitrii de la Campionatul Mondial, în dialog cu GSP: „Sunt trist că Hațegan nu e aici, sunt fericit că trăiește” + Ce au spus despre Istvan Kovacs
CAMPIONATUL MONDIAL
Doi dintre arbitrii de la Campionatul Mondial, în dialog cu GSP: „Sunt trist că Hațegan nu e aici, sunt fericit că trăiește” + Ce au spus despre Istvan Kovacs

Face time pentru ajutor de cumpărături

Dacă însă te decizi să și intri pe aleile de 1,5 metri lățime care duc în interiorul pieței, un fel de Piața Obor mult mai autentică, atunci descoperi Doha aşa cum era acum zeci de ani, înainte să ajungă metropola de azi. Primele sunt tarabele cu hainele lor tradiționale, dar și cele cu materiale textile.

O localnică nu e decisă ce material să cumpere pentru a-și face o Burka sau o Niqab și cere un sfat cu ajutorul unui apel video, pe telefonul mobil. Acest articol de îmbrăcăminte costă undeva în jur de 170-190 de lei.

Croitorul și ceasornicarul sunt desprinși din cărțile de povești

+45 FOTO

Sunt cozi la tarabele de croitorie, care au un farmec aparte. Croitorul ne permite să filmăm și să fotografiem, în timp ce el coase la o mașină pe care ultima dată în România probabil că am văzut-o prin anii '80.

Cu cât intri mai adânc în inima pieței cu atât aerul devine tot mai dominat fie de aromele de bețișoarele parfumate cu arome orientale, fie de parfumurile arăbești. Spectacolul total e însă în locurile unde se vând dulciurile și mirodeniile. Sunt atât de multe sortimente încât e imposibil să te decizi ce vrei să cumperi.

Nu lipsește nici ceasornicarul de pe timpuri, care și-a făcut o tarabă undeva pe holurile strâmte ale pieței. Dar are clienți și e încântat că turiștii îl pozează.

2006e anul în care s-a terminat de renovat Piața Veche din Doha, în urma incendiului din 2003

Afară, tot globul, înăuntru, doar articole tradiționale

Fiecărei străduțe din piață i se vede în capăt ieșirea, dar parcă nu-ți vine să părăsești acel loc atât de autentic. O facem până la urmă și ieșim în aleea principală. Acolo unde fotbalul pune la un loc toate națiile pământului, fie că e vorba despre două mese alăturate la o cafenea, fie pe băncile special amenajate.

3 dimineațae ora la care se deschid primele tarabe din această piață și se închid cel târziu la 22:00

Ecuadorieni, sud-coreeni, marocani, spanioli, sârbi, portughezi și chiar americani și australieni cântă, fiecare pe limba lui, într-un amestec de culoare deosebit. Piața Souq Waqif continuă însă să-și respecte numele. E o permanentă întoarcere la tradiționalism și autenticitate. 

75 leicostă un kilogram de dulciuri din tarabele Pieței Vechi

Citește și:

De pe altă planetă! Metroul din Doha e uluitor: stații cât aeroporturi întregi, trenuri automatizate și confort cum n-avem nici la cinema în România

Dialog cu un român angajat la Al Jazeera: „M-a enervat propaganda anti-Qatar”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (4)
RazvannClaudiu
RazvannClaudiu  •  19 Noiembrie 2022, 09:46

Degeaba cobori de pe camila in Mecedes ca tot nu poți arde mii de ani de evolutie .

81mada
81mada  •  18 Noiembrie 2022, 20:21

Puteati sa ziceti ceva si despre animalele si pasarile ce se comercializeaza acolo! E plin si de mancare pentru ele… Ar fi bine daca totusi sunteti in zona sa va duceti si la niste curse de cai, au un hipodrom superb iar caii pe masura

freddy
freddy  •  18 Noiembrie 2022, 19:21

Dude! Ajung sa cred ca baietii astia doi au calatorit cel mai mult pana la Arad. Piata este ceva de genul bazarului din Istanbul dar mult mult mai mica. Magazine de artizanat si fel de fel de brizbriz-uri de-ale lor. Singurele locuri cat de cat autentice sunt ceainariile. Nici macar alea nu sunt ca in partea asiatica a Istanbulului. Ete o zona, poate in trecut traditionala dar acum turistica. Doha este de fapt ***-ul Qatar Airways. Incearca sa concureze cu Dubai ul dar nu au sanse.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează