RETRO GSP Ioan Igna, arbitrul „Baloanelor de Aur” » Centralul român a fluierat meciuri în care au jucat nume uriașe ale fotbalului mondial

Ioan Igna la Brazilia - Franța (foto: Imago)
Ioan Igna la Brazilia - Franța (foto: Imago)

Articol de GSP - Publicat duminica, 11 decembrie 2022 11:32 / Actualizat luni, 12 decembrie 2022 10:25

Ioan Igna, prezent și la Mondialul din 1986, a arbitrat cei mai mari fotbaliști ai lumii din anii '70-'80. Printre aceștia, 13 jucători care au cucerit cel mai important trofeu individual

Acum, când Istvan Kovacs s-a întors acasă după ce în Qatar a fost doar „rezervă”, performanțele unui Nicolae Rainea sau Ioan Igna par desprinse din cărțile de povești. Sau mai degrabă de istorie.

Locomotiva arbitrajului românesc » Portretul marelui Nicolae Rainea, omul cu 3 Mondiale în palmares
GSP SPECIAL
Locomotiva arbitrajului românesc » Portretul marelui Nicolae Rainea, omul cu 3 Mondiale în palmares

Spre deosebire de Rainea, care a jucat doar în ligile inferioare, Igna a fost și un fotbalist decent în prima divizie, la UTA și la Poli Timișoara, iar asta l-a ajutat mult în cariera de arbitru. Când ai împărțit vestiarul și terenul cu Petschovschi, când ai făcut marcaj la Dumitrache și la Oblemenco, ți-e mai simplu în momentele în care trebuie să împarți dreptatea în duelul dintre Sócrates și Platini sau în cel dintre Klinsmann și Van Basten.

2 meciuriare Igna la Jocurile Olimpice din 1984: RFG - Arabia Saudită 6-0 (la centru) și Brazilia - RFG 1-0 (asistent)

Arbitru FIFA vreme de aproape un deceniu și jumătate (1976-1989), Igna a strălucit în special în partea a doua a anilor '80. La Mondialul din Mexic '86 a fost delegat la RFG - Scoția 2-1 (în grupe) și la Brazilia - Franța 1-1, 3-4 la penalty-uri, unul dintre sferturile-șoc ale competiției.

Keegan, Rummenigge, Matthäus, Baggio...

Apoi, în '87, primește returul finalei Cupei UEFA, Dundee United - IFK Göteborg 1-1, plus un meci de gală în Cupa Campionilor, Real Madrid - Napoli 2-0, partidă în care l-a „îngălbenit” pe Santillana, iar pe Maradona l-a enervat când a dictat un 11 metri pentru gazde.

3 derby-uri Steaua - Dinamoare Igna în CV, plus o finală de Cupa României, U Craiova - Steaua 2-1, în 1977

În '88 participă la alt turneu final de anvergură, cel al Europeanului din Germania Federală. Aici i se dă pe fluier semifinala RFG - Olanda, un joc cu o încărcătură formidabilă, câștigat în cele din urmă de batavi, 2-1. Primul succes al acestora în fața nemților după o așteptare de 32 de ani.

Interesant e că fostul profesor de chimie a avut ca „elevi” o mulțime de nume uriașe ale soccerului mondial. Printre aceștia, nu mai puțin de 13 „Baloane de Aur”: Blohin, Simonsen, Keegan, Rummenigge, Paolo Rossi, Platini, Belanov, Gullit, Van Basten, Matthäus, Papin, Roberto Baggio și Stoicikov!

„Puteți să-i mai adăugați aici și pe Maradona sau Zico. Ambii ar fi meritat «Balonul», dar în acele vremuri acest trofeu se acorda numai fotbaliștilor europeni. Sunt chiar mândru de ce am realizat în viață”, mărturisea bănățeanul într-un interviu acordat Gazetei cu ocazia împlinirii vârstei de 80 de ani.

Ca fotbalist n-am fost profesionist, eram o fire comodă. Însă ca arbitru am fost extrem de serios, ambiţios, profesionist sută la sută şi am ajuns sus.

Arbitrajul e cea mai grea meserie din lume! Eşti în plin efort, trebuie să alergi, să vezi, să fluieri, iar dacă fluieri, imediat trebuie să ai o decizie. Credeți că e simplu să faci asta? Câte meserii presupun toate aceste lucruri în același timp?!

Am fost singurul arbitru român care a participat la toate competiţiile posibile: European şi Mondial de tineret, Jocuri Olimpice, Mondial şi European de seniori, Cupa Campionilor, Cupa Cupelor, Cupa UEFA.

După Franța - Brazilia din '86, am primit nota 9,1 din partea observatorului, cea mai mare din întreg turneul, iar partida a fost declarată cea mai frumoasă de la acel Mondial. A fost apogeul carierei mele de arbitru!

Urma să arbitrez Cupa Intercontinentală din 1987, dar Steaua a câștigat Cupa Campionilor și mi-a stricat planurile. Iar la Coppa del Mondo 1990 n-am fost pentru că am împlinit 50 de ani, limita de vârstă de atunci, cu doar 4 zile înainte de startul turneului.

Cel mai disciplinat jucător pe care l-am arbitrat a fost Dobrin. Nu cerea nimic niciodată, nu protesta, era în lumea lui de fotbalist imens.

- Ioan Igna, pentru GSP.ro

CV Ioan Igna

  • S-a născut pe 4 iunie 1940, la Arad 
  • A jucat fotbal, ca fundaș sau mijlocaș, la UT Arad, la Știința/Poli Timișoara și Vagonul Arad 
  • În prima divizie, a evoluat în 172 de partide și 8 goluri marcate 
  • Cariera de arbitru și-a început-o în 1972 
  • Ca arbitru în prima divizie a activat între 1976 și 1990; a debutat pe 10 octombrie 1976, în ASA Tg. Mureş - FCM Reşiţa 1-0; ultimul meci l-a „fluierat” pe 04 martie '90, Jiul Petroşani - Sportul 1-2 
  • În prima ligă a fost la centru în 208 meciuri; mai are 89 de jocuri conduse în L2 
  • Arbitru FIFA a fost între '76 și '89

Citește și alte articole:

Povestea fascinantă a primului român care a arbitrat la un Mondial, Costel Rădulescu » A luptat pe front, a fost rănit la Mărășești, apoi a fost arbitru-selecționer la CM din Uruguay!
SPECIAL GSP
Povestea fascinantă a primului român care a arbitrat la un Mondial, Costel Rădulescu » A luptat pe front, a fost rănit la Mărășești, apoi a fost arbitru-selecționer la CM din Uruguay!
Andrei Rădulescu, românul delegat la CM Mexic '70 » Inginer metalurgist, golgheter în Liga 1, arbitru de Mondiale, șef al Federației
GSP SPECIAL
Andrei Rădulescu, românul delegat la CM Mexic '70 » Inginer metalurgist, golgheter în Liga 1, arbitru de Mondiale, șef al Federației

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (1)
666piturca
666piturca  •  11 Decembrie 2022, 23:57

Ce a vrut sa spuie “autortul” este ca si ei citeste The Guardian, si si ei are acces la enternet. Bravo baieti!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează