INTERVIU Ce țări vede Loți Boloni favorite să câștige Campionatul Mondial din Qatar: „Echipe care exprimă o forță”

Brazilia e la înălțime, ca Marquinhos în această fază la 1-0 cu Elveția // FOTO Guliver/GettyImages
Brazilia e la înălțime, ca Marquinhos în această fază la 1-0 cu Elveția // FOTO Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat joi, 01 decembrie 2022 09:46 / Actualizat joi, 01 decembrie 2022 16:01

Loți Bölöni (69 de ani) consideră că Franța, Brazilia, Spania și Germania au cele mai mari șanse să câștige Campionatul Mondial 2022.

- Bună ziua, domnule Bölöni! Ce impresie v-au lăsat meciurile disputate până acum la Cupa Mondială? 
- O impresie plăcută. Sincer să fiu, pe mine mă încântă nivelul echipelor. Sunt jocuri interesante, unele chiar deosebit de bune. Sunt câteva echipe care exprimă o forță și o capacitate deosebite de a merge până la sfârșit.

- Și care ar fi acele echipe? 
- Franța, Brazilia, Spania și Germania, care sper să se califice. Am început cu Franța deoarece așa am simțit după primele meciuri, că va avea și acum un cuvânt greu de spus. Francezii au arătat forță, viteză, calitate individuală deosebită, nu doar la unu, doi, trei jucători, ci la mai mulți. Și din punct de vedere tactic sunt foarte puternici.

- Deci vedeți din nou Franța campioană mondială. 
- Nu știu dacă va câștiga iar titlul mondial, dar e foarte puternică. Fotbalul francez e cel mai bogat din lume și nu mă refer strict la bani, ci la faptul că vinde cei mai mulți jucători.

Ladislau Boloni despre atuul „Les Bleus”: viteza pe benzi

- Va resimți Franța absența lui Benzema? 
- Este o pierdere importantă. În primele două meciuri, 4-1 cu Australia și 2-1 cu Danemarca, parcă s-a găsit soluția, cu Giroud. Nu la nivelul lui Benzema, dar forța ofensivă rămâne impresionantă cu celelalte valori în jurul vârfului. Cu viteza din cele două benzi, unde acționează Dembélé și Mbappé, care au capacitatea de a elimina ușor oameni din joc. Cu siguranță, vivacitatea lui Benzema ar fi fost un plus. Asta subliniază forța fotbalului francez.

Reporterii GSP au asistat la calificarea istorică a Australiei » Campioana mondială Franța, pas greșit cu Tunisia! Clasamentul FINAL al grupei D
GRUPA D
Reporterii GSP au asistat la calificarea istorică a Australiei » Campioana mondială Franța, pas greșit cu Tunisia! Clasamentul FINAL al grupei D

Loți Boloni: „Germania are forță morală”

- Ați inclus Germania în careul de ași, deși a fost învinsă de Japonia, 2-1. 
- La un moment dat, am spus că Germania se împiedică, parcă îi lipsește ceva. Dar în primele 20 de minute din meciul cu Spania a fost impresionantă, iar faptul că a egalat, după ce a fost condusă cu 1-0, îi dă o forță morală. Trebuie să învingă Costa Rica și să se roage la Dumnezeu ca Spania să bată Japonia. Ar fi bine pentru Campionatul Mondial ca Spania și Germania să se califice mai departe.

- Apoi? 
- Spania reprezintă o forță importantă. Foarte tehnică, joc cu pase scurte, cu accelerări prin lateral. Și nu în ultimul rând, Brazilia, care aproape întotdeauna a fost o candidată la câștigarea Mondialului. Și ea arată bine.

Mă gândeam că Danemarca poate face o surpriză. Croația nu cred că mai poate ajunge iar în finală, pare la capăt de drum. La fel și Belgia. Belgienii nu mai au percuția aceea cu care ne-au obișnuit. Nici Olanda nu cred că poate emite pretenții. M-aș mira.

- Laszlo Bölöni, antrenor FC Metz

Boloni, analiza echipelor de la CM: „Messi nu poate singur”

- Argentina? 
- N-am luat-o în considerare, pentru că jocul prestat în grupe s-a bazat prea mult pe ceva miraculos de la Messi, dar Messi nu poate juca singur contra 11. Sigur, Messi rămâne un fotbalist extraordinar sau poate cel mai bun din lume, deși eu sunt cu Cristiano Ronaldo.

- Ar mai fi Anglia. 
- Încă nu m-a convins. În primul meci mi-a plăcut, la 6-2 cu Iran, dar în al doilea, 0-0 cu SUA, a cam scârțâit. Apoi a arătat bine cu Țara Galilor. Oscilant. De altfel, foarte rar fotbalul englez este deosebit de bun. Parcă ei au câștigat un singur titlu suprem, nu? În 1966.

Boloni: „Portugalia e sub cele 4 echipe mari”

- Portugalia visează frumos. 
- Portughezii cred că sunt puțin sub nivelul celor patru echipe mari, Brazilia, Franța, Spania și Germania. Mondialul începe, practic, odată cu meciurile eliminatorii, iar atunci lucrurile se schimbă. O greșeală poate să influențeze tot. Portugalia a cam scârțâit în finalul meciurilor, chiar și cu Uruguay.

- Spre deosebire de Argentina lui Messi, Portugalia nu mai pare atât de dependentă de Cristiano. 
- Așa e. Portugalia poate să câștige și fără Ronaldo. Cred că toate discuțiile și problemele din ultima vreme de la Manchester United l-au afectat. Apoi, a ajuns și el la o vârstă și trebuie să se mai menajeze pentru a rezista și a fi singur liderul Portugaliei. A fost pentru foarte mult timp, iar acum are nevoie de ajutor, mai ales că trece printr-o situație delicată.

Cred că Mbappé își va pune amprenta pe acest Mondial. Așteptările sunt foarte mari de la el, să câștige Balonul de Aur și să fie dublu campion mondial. Ar fi extraordinar ca încă un fotbalist francez să câștige Balonul de Aur.

- Laszlo Bölöni, antrenor FC Metz

Ladislau Boloni: „Avem talentul să desconsiderăm fotbalul din țările arabe”

- Ați simțit că nu a mai fost atât de mare diferența de valoare dintre naționalele puternice și cele mai slab cotate? Mă refer la surprizele produse de Arabia Saudită, Japonia sau Maroc, care au învins Argentina, Germania, respectiv Belgia. 
- Într-adevăr, au fost câteva surprize mari. Cunosc fotbalul din Arabia Saudită. Iartă-mă, noi avem talentul să desconsiderăm fotbalul din țările arabe, însă sunt ferm convins că noi tare mult ne-am chinui dacă am juca împotriva Arabiei Saudite!

- Nu vă contrazic. 
- Dar fiindcă suntem departe de ei, nu-i așa?, nu-i băgăm în seamă. Este o critică pentru voi. La fel vorbim despre Japonia sau Coreea de Sud, nici pe ei nu-i prea băgăm în seamă, dar s-ar putea să fie mai buni decât noi și decât alte echipe din Europa. Țările din zona Golfului au depus niște eforturi financiare uriașe, pentru că pot, de organizare și de muncă pentru ca fotbalul lor să nu mai fie socotit de lumea a treia sau a patra. Iar rezultatele se văd.

- Ați antrenat în Qatar între 2012 și 2015, ați prins pregătirile pentru Mondial. Vă așteptați să iasă atât de bine? 
- Știam că va ieși bine. Qatarezii au o forță financiară și o ambiție deosebite, vor ca țara lor să aibă o imagine pozitivă în Occident. Nu uit Campionatul Mondial de handbal din 2015, pentru care au fost construite două săli ca în basme! Acela a fost un prim examen pentru Qatar.

Citește și alte știri de la Campionatul Mondial din Qatar:

Incredibil! Szczesny și Messi au făcut pariu pe teren: „Probabil voi fi suspendat, dar nu-mi pasă” » Ce prevede regulamentul FIFA

Reacția fanilor de pe stadion, după penalty-ul ratat de Leo Messi în Polonia - Argentina

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (6)
dum.dragos
dum.dragos  •  01 Decembrie 2022, 21:42

“ - Spre deosebire de Argentina lui Messi, Portugalia nu mai pare atât de dependentă de Cristiano. ” zise marele si obiectivul jurnalist…sugerand raspunsul… Am vazut cat de ….dependenta e Argentina…de marele messi !! Fara el…ar fi batut Polonia cu vreo 5-0

dobrin
dobrin  •  01 Decembrie 2022, 16:48
Postat de cirus11 pe 01 Decembrie 2022, 14:54

Cum adica poate?? Japonia si Coreea sunt indiscutabil peste Romania.

Incearca sa fie diplomat, majoritatea jucatorilor japonezi joaca in Bundesliga, nu pamporeaua la Farul ca ai nostri.

666piturca
666piturca  •  01 Decembrie 2022, 15:34

Ca de obicei, antrenorul francez de origine maghiara, vorbesc mult, dar nu spun nimicu.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează