INTERNATIONAL  »  CAMPIONATUL MONDIAL DE FOTBAL 2022 - STIRI  »  ARGENTINA - FRANȚA

exclusiv Profesorul român al arbitrului delegat la finala Argentina - Franța: „L-au ales pe el pentru că e singurul care știe să facă asta...”

Szymon Marciniak conduce finala CM 2022, dintre Argentina și Franța (foto: Imago)
Szymon Marciniak conduce finala CM 2022, dintre Argentina și Franța (foto: Imago)

Articol de - Publicat sambata, 17 decembrie 2022 12:58 / Actualizat sambata, 17 decembrie 2022 13:53

Ultimul act al Campionatului Mondial din Qatar aduce față în față doi coloși: Argentina versus Franța. Iar șeful arbitrilor de la FIFA, italianul Pierluigi Collina, a ales un european pentru a conduce acest joc. Numele lui: Szymon Marciniak. Acesta, în vârstă de 41 de ani, a fost în urmă cu mai bine de 10 ani antrenat, sfătuit și sprijinit, atunci când încă nu avea ecuson internațional, de un român. De Constantin Zotta, care făcea parte din corpul de instructori UEFA la acel moment.

  • Argentina - Franța e marea finală a Campionatului Mondial din Qatar. Ultimul act se va disputa duminică, 18 decembrie, de la 17:00. Partida va fi liveTEXT pe GSP.ro și în direct la TVR 1.

Constantin Zotta are 59 de ani și a fost arbitru FIFA între 1997 și 2002. După ce s-a retras din arbitraj, a îndeplinit funcții de conducere la nivel de club (Rapid, Vaslui și Brașov), cea mai lungă perioadă petrecând-o la Rapid, 10 ani în două perioade. În prezent, este expert pe probleme de arbitraj la Orange Sport.

Profesorul român al arbitrului delegat la finala Argentina - Franța: „L-au ales pe el pentru că e singurul care știe să facă asta...”
Constantin Zotta (foto: Imago)

- Domnule Zotta, bănuiesc că vă încearcă un sentiment de mândrie să aflați că fostul dumneavoastră elev va conduce finala CM, nu? 
- Simt bucurie și fericire. Tocmai ce am primit și un mail din partea lui Giovani Stevanato, care e mâna dreaptă a lui Collina, care mă informa că Marciniak a fost delegat la finală. Incredibil! La 12 ani de când l-am avut sub îndrumare, iată unde e ajuns!

Scaloni pregătește planul anti-Mbappe » Cum ar putea juca Argentina în finala contra Franței
ARGENTINA - FRANȚA
Scaloni pregătește planul anti-Mbappe » Cum ar putea juca Argentina în finala contra Franței

- Ce a însemnat acel curs? 
- UEFA a inițiat un programat de inițiere în 2010. A solicitat tuturor federațiilor să propună unu-două nume de arbitri tineri, care nu erau la acea vreme pe lista FIFA, dar care erau văzuți cu potențial de a progresa. Existau 6 instructori, printre care mă aflam și eu, iar șefii acestui program, denumit CORE, au fost englezul David Ellerey și olandezul Japp Uilenberg. Iar eu am primit două brigăzi, ce a lui Marciniak și cea a unui belgian.

Match Quiz finala CM: Argentina - Franța
Plasează gratuit predicțiile tale pe meciul Argentina - Franța și poți câștiga 1.200 de lei cash! Premii totale de 4.000 de lei.

- Și ce anume ați făcut atunci cu el? 
- Au fost, la primul curs, 15 zile în Elveția. Antrenamente, sesiuni de teste fizice, meciuri la care erau delegați acolo la meciuri locale, apoi le făceam analiza prestației, le spuneam ce au de îmbunătățit și ceea ce au făcut bine. După acel curs, peste alte 3 luni, au revenit, să vedem cum au progresat și dacă au progresat.

- În brigada lui, unul dintre asistenți e și Liskewich, băiatul fostului președinte al federației din Polonia! 
- Da, era și atunci cu el. Și iată că dintre toate acele brigăzi de la cursul CORE, două au ajuns la acest turneu final. În afară de Marciniak, a mai fost englezul Michael Oliver.

- Care ar fi primul lucru care v-a impresionat la Marciniak? 
- Avea o calitate mare, încă de atunci, o calitate pe care poate mulți instructori sau observatori poate că ar putea să o catalogheze ca pe un defect.

- Și anume?
- Aplicarea măsurilor disciplinare, în sensul că nu scotea foarte repede cartonașele. Dar el, provenind dintr-un fost fotbalist, înțelegea perfect jocul, duelurile, citea jocul ca niciun alt arbitru. Ulterior, am urmărit câteva dintre derby-urile din Polonia, pe care le-a condus, unde deși jocurile erau foarte încinse, el reușea să le ducă la bun sfîrșit, tocmai fiindcă nu abuza de avertismente. Și ar mai fi ceva ce mi-a plăcut în mod deosebit la el.

- Așa...
- Atunci, în Elveția, făceam o primă analiză a prestației lui, imediat după ce ieșea de la duș, apoi, o altă analiză, a doua zi, la rece. Știa exact ce are de îmbunătățit, se evalua perfect, iar atunci când știi să-ți faci inclusiv autocritică într-un mod corect, progresul lui nu mă surprinde cu nimic.

- N-are un fizic care l-ar fi indicat să fie arbitru.
- Da, fiindcă nu e înalt. Pare și gras, nu? Dar e lucrat, e pachet de mușchi, petrecea și atunci mult timp în sală, are o masă musculară senzațională.

- Ați mai ținut legătura cu el, ulterior? 
- Am mai vorbit apoi 1-2 ani, dar apoi eu am ieșit din zona asta a arbitrajului și drumurile noastre s-au despărțit. Acum, însă, aflând de delegarea lui, am un sentiment fantastic.

- Dar v-a mirat să auziți că el va conduce o asemenea finală de 5 stele? 
- Cred că argumentul lui Collina și al celorlalți din comisie, atunci când l-au ales pe el, a fost tocmai acea calitate principală pe care o are. Să nu credeți că alegerea unui arbitru pentru un astfel de meci, urmărit de sute de milioane de oameni, poate peste un miliard, e simplă. 

- Și care a fost argumentul final pentru care credeți că a fost ales?
- Cred că l-au ales pe el fiindcă meciul aduce față în față două echipe extrem de agresive, bine organizate defensiv, cu jucători în apărare care sunt duri, rapizi, care nu se feresc de dueluri. Se va juca foarte tare, iar Marciniak, cum îți spuneam, citește jocul excepțional. Imaginați-vă că un arbitru se aruncă din primele minute, la un astfel de meci, cu cartonașe. Poți strica tot printr-o sancțiune disciplinară drastică, dacă nu știi să apreciezi exact. Iar Marciniak știe!

92 de meciuri la centrua bifat Constantin Zotta în L1 şi 84 în L2

Citește și alte articole despre Campionatul Mondial din Qatar:

Nu uită și nu iartă! Kylian Mbappe și-a pus în cap toată America de Sud: „Sunt avantajați!”
ARGENTINA - FRANȚA
Nu uită și nu iartă! Kylian Mbappe și-a pus în cap toată America de Sud: „Sunt avantajați!”
Ce predicție! Iubita lui Fede Valverde a știut încă din noiembrie cine va fi revelația Mondialului: „Scaloni, dacă citești ce scriu...”
ARGENTINA
Ce predicție! Iubita lui Fede Valverde a știut încă din noiembrie cine va fi revelația Mondialului: „Scaloni, dacă citești ce scriu...”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (6)
1cesare
1cesare  •  17 Decembrie 2022, 22:03

marele "profesor şi arbitru"... zotta :))))

GeorgePhoenix59
GeorgePhoenix59  •  17 Decembrie 2022, 20:52

David Ellerey a arbitrat Steaua ( sau o echipa romaneasca ) si i-a macelarit ,i-a *** efectiv tot meciul ,si a ajuns intr-o functie la UEFA ,ça sa pregateasca viitorii arbitri FIFA ! Exista o coruptie la nivelul FIFA si UEFA ! Daca scandalul Quatar ( unde chiar si politicieni de prima mana au fost mituiti ça Mondialul sa se desfasoare acolo ) se va duce pana la capat ,atunci vor pica toate capetele de la FIFA si UEFA.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

cronicaruldefotbal
cronicaruldefotbal  •  17 Decembrie 2022, 18:47

*** a ajuns asta mentorul aluia? Ati uitat cum il fugarea Gino pe teren pe *** asta care inghitea fluieryl la meciuri? Vai de el a fost ca arbitru))) A fluierat bine doar la meciurile trantite de cooperativa! In rest praf

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează