INTERNATIONAL  »  CM 2010  »  MIRACOLUL GRAFITE

Povestea fabuloasă a lui Grafite: A ajuns la Mondial după ce la 21 de ani vindea pungi de gunoi în Brazilia!

Articol de - Publicat duminica, 06 iunie 2010 00:00

Nu mulţi oameni şi-ar fi imaginat că brazilianul Grafite va fi chemat de Dunga la naţională pentru Cupa Mondială. Nici măcar el!

Edinaldo Batista Libânio, 31 de ani, mai cunoscut sub porecla sa, Grafite, nici nu se gîndea că va ajunge la Mondial cînd juca într-o ligă de amatori fiind plătit în scutece şi mîncare pentru fetiţa sa nou-născută. Nici măcar cînd, la 21 de ani, suna din uşă în uşă pe străzile unui mic oraş brazilian pentru a vinde pungi de gunoi.

De fapt, nu avea nici cea mai mică idee că acest lucru se va realiza nici atunci cînd Dunga a anunţat lotul de 23 pentru Africa de Sud, pentru că a jucat doar cîteva minute sub comanda selecţionerului. "Acum trei luni nu aveam nici o speranţă că aş putea juca la Mondial. Ştiam că Dunga a ales deja jucătorii, iar şansele mele erau minime", povesteşte Grafite.

Unul dintre cei mai puţin cunoscuţi jucători ai unei echipe din care lipsesc multe stele, ca Ronaldinho, Adriano sau Pato, Grafite a primit o şansă după ce Luis Fabiano a fost sărit de la un amical cu Irlanda, în martie. El s-a alăturat apoi echipei, a jucat bine şi l-a impresionat pe Dunga în victoria cu 2-0 de la Londra, în ultimul meci dinaintea anunţării lotului pentru Cupa Mondială. "Eram sigur totuşi că şansele mele sînt extrem de mici în continuare", spune atacantul de 1,89 metri.

Grafite era atît de emoţionat în ziua cînd antrenorul a anunţat public lista convocaţilor, încît nu s-a uitat: "Eram la mine în casă şi am mers în grădină, cu cîinele, să aştept acolo. Familia şi prietenii mei erau toţi în sufragerie şi se uitau la TV. Din cînd în cînd mă mai uitam la ei din grădină ca să văd ce se întîmplă. Dacă aveau să fie liniştiţi, erau veşti proaste. Dar, dintr-o dată, au început să ţipe şi să se bucure. Fetiţa mea a venit alergînd spre mine, mi-a sărit în braţe şi am început amîndoi să plîngem".

Ca majoritatea jucătorilor brazilieni, Grafite provine dintr-o familie săracă şi a trecut prin multe cînd era mic. Nu putea să renunţe la muncă pentru fotbal, deoarece avea nevoie de bani să-şi întreţină familia.

"Cînd am aflat că am fost convocat, mi-au venit în minte clipe din trecut, de cînd eram în Campo Limpo Paulista, jucînd pentru scutece şi mîncare pentru fiica mea, Ana Carolina, ca era abia născută. Am trecut prin extrem de multe, nimic nu a fost uşor", mărturiseşte Grafite.

Spre deosebire de majoritatea jucătorilor brazilieni, lui Grafite i-a luat mult timp pînă cînd a ajuns un jucător profesionist: "Am început tîrziu, am vîndut pungi de gunoi pînă la 21 de ani. Dar, din fericire, cariera mea a progresat ulterior. Nu mi-a fost uşor să ajung aici".

Grafite a fost chemat să joace pentru micuţul club Matonense din Sao Paolo, în 1999, iar după trei ani a fost transferat la Gremio. Cariera sa a prins contur la Sao Paolo, clubul pe care l-a ajutat să ia Copa Libertadores şi Campionatul Mondial al cluburilor în 2005. S-a transferat după aceea la Le Mans, în Franţa, iar un an mai tîrziu, în 2007, a ajuns la Wolfsburg.

În Germania, Grafite a reuşit ceea ce se poate numi cel mai tare gol din cariera sa, anul trecut, cînd a driblat cîţiva apărători, înscriind apoi cu călcîiul. Fanii i-au mulţumit ulterior, făcîndu-i cadou o placă pentru a-i reaminti de ceea ce ei au numit "Cel mai frumos gol din istoria clubului".

Golurile lui Grafite au ajutat-o pe Wolfsburg să cîştige primul titlul din istorie, în 2009, înscriind 28 de goluri în 25 de meciuri.

Grafite fusese chemat pînă în 2010 o singură dată la naţională,
acum 5 ani, într-un amical cu Guatemala la meciul de retragere al lui Romario. În acea partidă l-a înlocuit chiar pe Romario şi a reuşit să înscrie un gol.

A simţit că nu se afla în planurile lui Dunga, pentru că nu fusese chemat deloc la naţională după cel mai bun sezon din cariera sa, 2008-2009. Dar prestaţia sa din amicalul cu Irlanda a făcut diferenţa: "Unii jucători au nevoie doar de cîteva minute pentru a arăta că merită să joace la naţională", a spus Dunga pentru a motiva de ce l-a ales pe Grafite în locul lui Adriano.

Acum, Grafite e al patrulea atacant al Braziliei, după Robinho, Luis Fabiano şi Nilmar şi ştie că ar putea să nu joace la Cupa Mondială: "Traiectoria mea nu a fost uşoară. E un vis să fiu convocat la Cupa Mondială. Soţia mea mi-a zis «Meriţi tot ce ţi se întîmplă. E lucrul pentru care ai luptat pînă acum»".

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (13)
calin1989
calin1989  •  07 Iunie 2010, 07:10

Respectele mele...

 •  07 Iunie 2010, 00:54

L-am observat intamplator pe Grafite intrun meci fara miza pentru Wolsfburg. Un atacant masiv, puternic si zici ca are dinamita in ambele picioare. El si Dzenko sunt un cuplu mare. Bravo lui, prin munca a ajuns acolo unde e.

 •  06 Iunie 2010, 23:25

Ia sa-l intrebam pe asta de cate ori a fost in club si cate "bombe sexy" are la activ? Fotbalistii adevarati nu au crescut in Bamboo sau cum drq ii zice! Sanatate si bafta baiatule, pacat ca ai deja 31 de ani!

Vezi toate comentariile (13)
Comentează