INTERNATIONAL  »  CM 2010  »  PREZENTARE

Italia

Articol de - Publicat marti, 01 iunie 2010 00:00

Fondată: 1898 (Afiliată FIFA: 1905)
Federaţia: UEFA
Preşedinte: Giancarlo Abete
Antrenor: Marcello Lippi
Căpitan: Fabio Cannavaro
Clasament FIFA: Locul 5
Cel mai selecţionat: Fabio Cannavaro (132)
Cele mai multe goluri: Luigi Riva (35)
Prezenţe la CM: 17
Cea mai bună performanţă: Campioană (1934, 1938, 1982, 2006)

Englezii l-au inventat, brazilienii l-au perfecţionat, dar italienii sînt cei care au dat fotbalului savoarea de care avea nevoie.

Fie că vorbim de echipe, de jucători sau de suporteri, Italia a dus întotdeauna jocul la un alt nivel. Controversaţi pentru stilul defensiv abordat în dauna celui deschis şi spectaculos, "macaronarii" au răspuns mereu pe teren în stilul caracteristic. Hulită sau nu, Italia este deţinătoarea a patru titluri mondiale, cu unul mai puţin decît recordul Braziliei, şi campioana en titre.

ÎNAINTE DE CM2010
"Azzurrii" n-au participat la prima ediţie a Mondialului, refuzînd deplasarea în Uruguay. Au urmat însă două ediţii cînd, sub conducerea antrenorului Vittorio Pozzo şi a legendei Giuseppe Meazza, Italia a cîştigat două ediţii consecutive.

Odată cu războaiele a venit şi căderea naţionalei. O uşoară redresare la sfîrşitul anilor 60, cînd au obţinut singurul titlu european din palmares şi au ajuns într-o nouă finală de Campionat Mondial, Mexic 1970, dar nimic mai mult.

Generaţia lui Paulo Rossi avea să aducă Italia pe linia de plutire. Un loc patru în Argentina 1978, iar patru ani mai tîrziu titlu, în ciuda scandalului Totonerro, venea şi al treilea titlu mondial. Italia reintra în elita fotbalului la nivel naţional.

Marea dezamăgirea avea să fie însă în 1990. Pe teren propriu, "macaronarii" au ratat calificarea în finală la penalty-uri în faţa Argentinei, Donadoni şi Serena ratînd ultimele două lovituri. Aceleaşi penalty-uri aveau să se dovedească fatale şi pe viitor.

Mai întîi a fost finala din 1994, cînd italienii au ratat pe bandă rulantă. A urmat eşecul cu Franţa din sferturile Mondialului din 1998. Ghinionul avea să îi ocolească în urmă cu patru ani, cînd Italia învingea Franţa la loviturile de pedeapsă.

CM2010
Marcello Lippi a resuscitat naţionala Italiei, după ce Roberto Donadoni o adusese în pragul colapsului. Cu forţe proaspete, Lippi încearcă să îmbine în jocul "macaronarilor" experienţa veteranilor cu nebunia şi prospeţimea tinerilor.

Defensiva rămîne punctul forte în continuare, dar Lippi şi-ar fi dorit să îl aibă apt şi pe Alessandro Nesta. Fundaşul lui AC Milan refuzase iniţial să revină, iar mai apoi s-a accidentat grav, subiectul CM 2010 fiind închis.

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează