INTERNATIONAL  »  CM 2010  »  FRANŢA

Romancierul Pascal Bruckner foloseşte conflictul Anelka - Domenech pentru a vorbi despre "deriva prin care trece Franţa"

Articol de GSP - Publicat vineri, 02 iulie 2010 00:00

Romancierul şi eseistul francez Pascal Bruckner a comentat în "Le Monde" înjurătura adresată de Nicolas Anelka lui Raymond Domenech la Mondial.

"Poate îţi dau un şut în fund şi te iau pe la spate, fiu de tîrfă!", i-a zis atacantul selecţionerului, o insultă ce "rezumă deriva prin care trece naţiunea franceză".

"Această injurie, atît de răspîndită în şcoli şi pe străzi, semnifică neliniştile legate de origini, frecvenţa în rîndul dezrădăcinaţilor, de a nu şti cine e tatăl şi, deci, de a nu-ţi cunoasşte patria", a explicat Bruckner, precizînd: "Un «fiu de curvă», rod al iubirilor anonime, nu e copilul nimănui, ci doar un bastard creat de un cîine, un rezultat al hazardului, o fiinţă inutilă".

Pentru scriitor, "folosirea frecventă a acestor enunţuri le banalizează, dar trădează un nivel de furie socială, de sărăcire a limbajului, de dispreţ faţă de ceilalţi şi de tine însuţi, ceea ce e preocupant. Cînd elitele vorbesc ca plebea, naţiunea devine o singură plebe, de sus în jos, într-o vulgaritate ce contaminează raporturile umane".

"FIFA va interveni"
Forul mondial a anunţat că va lua măsuri dacă decizia preşedintelui nigerian Goodluck Jonathan de a suspenda doi ani echipa naţională din cauza rezultatelor modeste de la Mondial va fi menţinută. "Am fost avertizaţi oficial de ceea ce s-ar putea întîmpla cu reprezentativa Nigeriei. Nu putem permite amestecul politicului în fotbal. Regulile FIFA sînt precise, vom interveni", a indicat purtătorul de cuvînt al organismului suprem, Nicolas Maingot.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează