INTERNATIONAL  »  CM 2014  »  PREZENTARE

ANALIZĂ Pericolul maghiar » Ungaria devine marele nostru rival în drumul spre Rio

Adam Szalai, un taifun pe care turcii n-au reuşit să-l oprească nici cînd l-au tras de tricou // Foto: EPA/Intact Images +1   FOTO
Adam Szalai, un taifun pe care turcii n-au reuşit să-l oprească nici cînd l-au tras de tricou // Foto: EPA/Intact Images

Articol de - Publicat joi, 18 octombrie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 17 octombrie 2012 22:30

Ne vom lupta cu o "naţională" construită de Sandor Egervari, 62 de ani, de-a lungul a doi ani, din puşti cu care a luat bronzul la CM Under 20 din 2009 şi stranieri rodaţi în campionatele mari ale Europei.

La startul preliminariilor, toată lumea vedea o luptă în trei, România- Ungaria-Turcia, pentru locul doi în grupă. Marţi seară, deznodămîntul meciului de la Budapesta, Ungaria - Turcia 3-1, a limpezit situaţia. Ne vom bate cu vecinii maghiari pentru poziţia care asigură prezenţa la baraj.

Bronzul din Egipt
Povestea actualei echipe a Ungariei începe, de fapt, la Mondialul Under 20 din 2009. Cu Sandor Egervari pe bancă, speranţele maghiare au încîntat în Egipt, de unde s-au întors cu medalia de bronz. De departe cea mai mare performanţă după finala mondială jucată de reprezentativa mare în 1954.

CITEŞTE ŞI: Cum mai ajungem la Rio » Înfrîngerea cu Olanda nu ne costă mult: programul ne favorizează

Au întors foaia
Atunci, în 2009, a fost şi momentul în care şefii federaţiei au decis că pentru a reveni în prim-plan şi la seniori e nevoie de-o strategie pe termen lung. Şi de un antrenor maghiar, după eşecurile înregistrate cu stranierii Matthaus şi Erwin Koeman. Iar cînd despărţirea de tehnicianul olandez a devenit certă, urmare a ratării calificării la CM 2010, numele lui Egervari a fost primul rostit.

Credit total
I s-a dat credit total şi, odată învestit, în iulie 2010, "eroul de la Cairo" s-a pus pe treabă. Primul target: integrarea în lot a cît mai multor puşti din trupa sa de bronz. Aşa i-a adus pe Korcsmar, Koman şi Krisztian Nemeth, dintre "egipteni", alături de "bătrînii" Gera (West Bromwich), Hajnal (Stuttgart) şi Juhasz (Anderlecht), pentru a completa noua "naţională" cu alţi tineri talentaţi, ca Dzsudzsak (Din. Moscova) sau Szalai (Mainz 05).

"Naţionala ultimului deceniu"
Un mix care şi-a făcut rodajul în preliminariile Euro 2012, în dueluri cu Olanda (0-4, 3-5) şi Suedia (0-2, 2-1), şi care acum e aşteptat să dea roade. "E cea mai bună naţională maghiară din ultimul deceniu", aprecia ieri cotidianul "Nemzeti Sport", entuziasmat după victoria în faţa Turciei. Cu ea ne vom măsura forţele pe 22 martie, la Budapesta.

49 e locul pe care-l ocupă Ungaria la ora actuală în ierarhia FIFA-Coca Cola

3 a fost locul pe care au terminat în grupă maghiarii preliminariile Euro 2012

"Aceasta este cea mai bună naţională maghiară din ultimul deceniu" (Nemzeti Sport, ieri, după 3-1 cu Turcia)

"De acum tragem la locul doi. Suporterii trebuie să creadă în planul nostru de a readuce Ungaria în fotbalul mare" (Sandor Csanyi, preşedintele Federaţiei ungare)

PRINCIPALA AMENINŢARE: "Tancul" Szalai
Dintre jucătorii maghiari pe care a contat marţi Egervari, mijlocaşul Zoltan Gera şi "vîrful" Adam Szalai le-au dat cele mai mari bătăi de cap turcilor. Mai ales Szalai, cu ale sale 83 de kilograme şi 1,93 metri înălţime, a fost greu de stopat de fundaşii lui Avci. El l-a păcălit pe portarul Volkan la golul egalării, apoi l-a marcat pe al doilea şi a obţinut penalty-ul din care Gera a stabilit scorul final. Atacantul nemţilor de la Mainz 05 e şi golgeterul echipei, alături de Gera, cu două reuşite.

PRINCIPALA CARENŢĂ: Apărare vulnerabilă
Dacă în faţă au cîţiva jucători redutabili, apărarea rămîne punctul nevralgic al maghiarilor. E uşor de depăşit printr-un joc combinativ şi scîrţîie mai ales în zona fundaşilor centrali. Ca şi nouă, olandezii le-au scos foarte bine în evidenţă slăbiciunile, profitînd de 4 ori. La fel turcii în prima jumătate de oră, adică atîta vreme cît au evoluat bine, dar şi estonienii, numai că golgeterul lor, Oper, s-a întrecut în ratări.

Selecţionerul Turciei: "Ungurii, mai buni fizic şi în aer"

Selecţionerul turc Abdullah Avci ştie unde ne sînt superiori adversarii din 22 martie.

Ca unul care a jucat în decursul a numai 4 zile şi cu România (0-1), şi cu Ungaria (1-3), selecţionerul turcilor, Abdullah Avci, vede o partidă "echilibrată" pe 22 martie, la Budapesta. Şi asta cu toate că "se înfruntă două echipe cu caracteristici diferite".

În opinia lui, "tricolorii" au "o apărare foarte bună" şi excelează la "disciplină tactică". Dar consideră că sînt şi capitole la care le sîntem inferiori maghiarilor: "Ungaria stă mai bine fizic şi, ca o consecinţă firească, şi în jocul aerian".

1,86 m este media de înălţime a echipei-tip a Ungariei

1,82 m este media de înăţime a tricolorilor care au intrat marţi cu Olanda

Ungaria lui Egervari
4-2-3-1
Bogdan (25 ani/Bolton) - Vanczak (29/Sion), Korcsmar (23/Brann Bergen), Juhasz (29/Anderlecht), Kadar (22/Roda Kerkrade) - J. Varga (24, Debrecen), Elek (24/Diosgyor) - Gera (33, West Bromwich), Koman (23/Krasnodar), Dzsudzsak (25, Din. Moscova) - Szalai (24/Mainz).

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (15)
doru5
doru5  •  18 Octombrie 2012, 14:30
Postat de bazileon pe 18 Octombrie 2012, 09:13

Noroc cu Hagi, ce? De ce nu antreneaza EL Viitorul? O sa devina un fel de Porumboiu. Romania va lupta cu Turcia pentru locul trei. Poate Ungaria n-o fi sperietoare, dar cu un incapabil ca Piturca, nu am nici o speranta.

Stiu ca voi dinmovistii santeti prea frustrati sa puteti fi obiectivi cand e vorba despre un stelist , dar vei vedea ca munca lui va fi benefica. Si eu cred ca e mai bine ca nu antreneaza el. cat despre Porumboiu , ce vezi asa rau la el???? or fi mai buni Gigi , Copos , Borcea , Savulescu si altii??? Eu cred ca nu! Am avut placearea sa vad ce poate sa faca un portar crescut la Viitorul Constanta , ma refer la Abraham de la FCM Tg-mures , desi la Viitorul nu a avut loc , e un portar foarte bun! Asa ca ... nu mai ataca munca lui Hagi!

kily
kily  •  18 Octombrie 2012, 12:13

SUNT O CLASA PESTE NOI ! NE IAU 6 DIN 6...

drunk_driver
drunk_driver  •  18 Octombrie 2012, 10:06

Nu ne bat !!! Nu au cum sa ne bata!!! ungaria -Romania 0-2 Romania -ungaria 3-0

Vezi toate comentariile (15)
Comentează