CM 2018  ·  URUGUAY - PORTUGALIA, AZI, 21:00, GSP.RO, TVR 1 HD

Scrisoarea emoționantă a lui Edinson Cavani către "tânărul Edinson Cavani la 9 ani": "Vei avea maşini scumpe şi mulţi bani, dar nu te vor face fericit"

FOTO: Reuters +11 FOTO
FOTO: Reuters

Articol de GSP - Publicat sambata, 30 iunie 2018 13:41

Uruguay înfruntă azi Portugalia, într-un supermeci pentru calificarea în sferturile de finală ale Mondialului din Rusia. 

Edinson Cavani, omul în care uruguayanii își pun mari speranțe, a scris o scrisoare emoționantă către "tânărul Edinson Cavani". Scrisoarea a fost publicată pe site-ul theplayerstribune.com.

Dragă Edinson în vârstă de 9 ani,

Scriu această scrisoare pentru puştiul pe care întreg cartierul îl strigă "Pelado" (n.r Cheliosul).

Când eşti un copil, nu ai foarte mult păr. Creşte destul de încet. Ce mizerie! Nu poţi face nimic în acest sens. Aşadar, datorită imaginaţiei familiei, eşti poreclit "Pelado".

Sunt fericit să-ţi spun că peste 20 de ani, fotbalul o să-ţi schimbe viaţa. Vei avea momente bune, dar şi momente proaste. Datorită fotbalului vei scăpa de această poreclă. O să auzi câteva lucruri despre un tip numit Gabriel Batistuta. Nu-l cunoşti acum, pentru că doar la Tom şi Jerry ai răbdare să te uiţi. Fratele tău mai mare, Nando, o să fie primul din familie inspirat de către Batistuta. Atunci când o să-l vezi cum aleargă pe teren, cu pletele în vânt, o să realizezi că e cel mai tare lucru la care te-ai uitat vreodată.

Într-un final o să-ţi faci curaj şi o să-i spui mamei tale: "Nu mai vreau să mă tund."

O să-ţi petreci viaţa pe stradă, cu mingea la picior. Aşa merg lucrurile în America de Sud. În casă nu se întâmplă nimic interesant. Nu ai PlayStation, nu ai un TV gigant, nu ai nici măcar apă caldă la duş sau căldură în casă. Iarna o să te încălzeşti cu patru pături, asta o să fie centrala ta. De fiecare dată când vrei să mergi la baie, trebuie să te duci în fundul curţii.

Pot să-ţi spun un secret? Când mă gândesc la aceste lucruri nu-mi pare rău deloc. Dintr-un motiv anume, mă simt fericit. Sunt nişte amintiri frumoase.

Nu trebuie să te gândeşti la ce se află în interiorul casei tale. Trăieşte-ţi viaţa afară "Pelado", sub lumina soarelui.

De ce trebuie să ai postere cu jucători pe pereţi? Oricum la fiecare doi ani o să te muţi, pentru că părinţii tăi o să-şi găsească un alt loc de muncă sau nu o să-şi mai permită să plătească chiria actuală. Indiferent de locul în care vei locui, vei avea în preajmă un teren de zgură. Mereu vei avea o minge în zona terenului.

Nu eşti un copil născut în capitală. Cei născuţi în Montevideo trăiesc într-o altă lume. E o lume despre care n-ai idee cum arată. O lume plină de ghete adidas şi terenuri cu iarbă. În Salto e cu totul altă lume. Toţi copiii vor să joace desculţi. Dacă îmi închid ochii pentru câteva secunde, cred că pot să simt pământul pe care jucam.

Eşti născut în Uruguay, în Salto. Vezi fotbalul într-un alt mod. Uruguayenii nu se pot relaxa niciodată. Atunci când oamenii îmbracă tricoul echipei naţionale, se simte în aer mândria pe care o purtăm.

Care e visul tău? O să ajungi să joci în Montevideo, o să ajungi să joci în Europa, o să ajungi să joci şi pentru echipa naţională, iar acest lucru te va face să plângi. Visezi să joci la Campionatul Mondial? Nu vreau să-ţi dau un spoiler, dar 2010 o să fie un an nebun. O să conduci maşini scumpe şi o să ai mulţi bani, dar aceste lucruri nu te vor face fericit.

Ceea ce faci tu acum la vârsta de 9 ani, e ceva ce mie la 31 îmi lipseşte foarte mult. Nu ai apă caldă, nu ai nici măcar un dolar în buzunar şi îţi lipseşte şi freza grozavă. Dar ai ceva de nepreţuit. Eşti liber! Fiind un copil, trăieşti viaţa cu o pasiune cu care noi adulţii nu o mai trăim. Avem prea multă presiune asupra noastră, petrecem prea mult timp în interior.

Ştii cum e viaţa la 31 de ani?

Pleci de la hotel la terenul de antrenament. După aceea pleci la aeroport. Cobori din aeroport, te sui în autocar şi mergi la stadion.

Într-un fel îţi trăieşti visul, dar în acelaşi timp eşti prizonier în propriul tău vis. Nu poţi să mergi pe stradă şi să te bucuri de razele soarelui. Nu poţi să-ţi scoţi pantofii şi să joci fotbal pe zgură. Viaţa va deveni din ce în ce mai complicată. E inevitabil.

Atunci când intri pe teren, indiferent că vei juca în Salto, la Napoli sau în faţa milioanelor de oameni care privesc Cupa Mondială... vreau să-ţi aminteşti cuvintele tatălui tău. Ce îţi spune mereu când mergi să te joci pe stradă? "În momentul în care păşeşti pe teren, e vorba doar de fotbal. Nimic din ceea ce se află în afara terenului nu te va ajuta să ai succes în interiorul lui."

Cu drag,

Edi

Vezi și: Articol emoționant scris de Lukaku înainte de meciul Belgiei: "Ți-am spus eu! Fata ta este bine"Arafat s-a dezlănțuit: Un pacient externat la cerere, după o săptămână a ajuns aproape în comă. Alt caz, cu simptome minore la data de 6, acum...
Libertatea
Comentarii (7)
ando89  •  30 Iunie 2018, 16:54

Scrisoarea mea către mine:)) Dragă Ando, în 89 trăiai bine. Te alimentai rațional, nu ca acum. Erai ferit de supraexpunere media. Aveai un traseu prestabilit în viață, statul îți asigura servici, locuință după nevoi, te stimula să te înmulțești si dacă ajungeai membru de partid de nădejde, probabil că beneficiai cândva și de o excursie în CAER și un telefon secret la casa de comenzi, la care să răspundă cineva. Te bucurai de Daciada, eram o mare putere sportivă și fotbalul a progresat nemaipomenit. Aveam cea mai mare producție de grâu și oțel pe cap de locuitor din lume. Femei frumoase și fără silicoane. Se citeau cărți din lipsă de ocupație. Cu ce aș putea eu să te tentez cu vremurile de acum? O tempora, o mores:))

joshuax  •  30 Iunie 2018, 15:34

Plin de riniști prostălăi.. ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

andrei.33  •  30 Iunie 2018, 15:24

Emotii de facebook.

Vezi toate comentariile (7 )
Comentează
Agenda
Oră Competiție / Post TV
18:00 Fotbal, Liga 1
Sepsi - Chindia
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
20:30 Fotbal, Liga 1
CFR Cluj - Gaz Metan
Digi 1, Telekom 1, Look Plus
20:30 Fotbal, La Liga
Alaves - Getafe
Digi 4, Telekom 4, Look Sport 3
22:00 Fotbal, Premier League
Manchester United - Southampton
Eurosport
22:45 Fotbal, Serie A
Inter - Torino
Digi 4, Telekom 2, Look Sport
Program TV complet

Liga 1