INTERNATIONAL  »  CONFERENCE LEAGUE  »  CFR CLUJ

Paradoxul Conference League » Pentru CFR Cluj ar fi mai bine să fie eliminată de Steaua Roșie!

CFR nu a avut nicio şansă în faţa elveţienilor de la Young Boys, în turul 3 preliminar al Ligii Campionilor // FOTO: Imago
CFR nu a avut nicio şansă în faţa elveţienilor de la Young Boys, în turul 3 preliminar al Ligii Campionilor // FOTO: Imago

Articol de , - Publicat luni, 16 august 2021 13:23 / Actualizat luni, 16 august 2021 13:49

Dacă trece de Steaua Roșie, CFR Cluj ar fi în urna a 4-a la tragerea la sorți în UEL și ar avea șanse mici pentru a face și puncte, și bani din bonusuri, în vreme ce în a 3-a competiție ar avea adversari mult mai accesibili și posibilitatea de a atinge un nivel financiar foarte bun, dar și de a-și spori considerabil coeficientul.

  • Partida Steaua Roșie Belgrad - CFR Cluj, din prima manșă a play-off-ului Europa League, se joacă marți, de la 22:00. Meciul va fi liveTEXT pe GSP.ro și în direct pe ProTV.

CFR dispută mâine, la Belgrad, apoi săptămâna viitoare, la Cluj, bătălia cu Steaua Roșie Belgrad pentru accesul în grupele Europa League. Cine va pierde va merge în grupele Conference League.

Și, din acest moment, apare o mare dilemă pentru campioana din Liga 1: unde ar fi mai convenabil să evolueze până în decembrie? În a doua sau în a treia competiție intercluburi?

Paradoxal, toate argumentele din acest moment sunt pentru Conference. Deși e o întrecere nou înființată, propune premii mai mici și e cel mai puțin atractivă. Totuși, pentru CFR, ar fi un avantaj să evolueze aici, nu în C2.

Gazeta Sporturilor a analizat în detaliu care sunt diferențele dintre cele două competiții: sportiv, financiar, statut al CFR-ului la tragerea la sorți etc. Iar concluzia e că în Europa League, pentru trupa lui Șumudică ar fi mult, dar mult mai greu de adunat și bani, dar mai ales puncte, cu ajutorul cărora CFR să-și urce actualul coeficient, iar în sezonul viitor să fie în urna favoritelor nu doar în primele două tururi preliminare.

1,1 milioane de euroe deja bonusul pe care CFR l-a bifat pentru faptul că a jucat în primele 3 tururi preliminare din Champions League

CFR, șanse la urna a doua în Conference League 

GSP a simulat cum ar arăta urnele și grupele în C2 și C3 dacă în play-off nu ar fi surprize de proporții. 

În primul rând, în Europa League, CFR ar fi în ultima urnă valorică, pe când în C3 ar urca în a treia, cu șanse chiar să se afle în a doua. Apoi, valoarea adversarilor e cu totul alta în UEL, unde sunt inclusiv în urna a 3-a echipe tari și foarte tari. În schimb, în C3, în ultima urnă se vor afla grupări precum Lincoln, Flora Tallinn, Neftci Baku, Zalgiris Vilnius.

De aici, simularea ține cont de comparația extremelor. Cum ar arăta parcursul în UEL într-o grupă foarte grea, dar și foarte ușoară versus același nivel în Conference League.

Grupă grea în Europa League

  • Napoli
  • Frankfurt
  • West Ham
  • CFR Cluj

Grupă grea în Conference League

  • Tottenham
  • Feyenoord
  • CFR Cluj
  • Kairat
Paradoxul Conference League » Pentru CFR Cluj ar fi mai bine să fie eliminată de Steaua Roșie!
CFR Cluj are asigurată prezența în grupele Conference League // FOTO: Imago

Diferența de dificultate e evidentă. În a doua competiție, într-o astfel de serie, pentru campioana României nu doar că ar fi aproape imposibil de a accesa și locul 3, care duce în play-off-ul Conference pentru optimile de finală, dar un obiectiv realizabil ar fi cel mult 1-2 puncte. Ceea ce ar însemna aproape nimic pentru coeficientul de la anul, iar ca bani ar produce sub 450.000 de euro.

În schimb, în Conference, în afara lui Tottenham, CFR nu pleacă direct învinsă cu nici una dintre celelalte două formații. S-ar bate pentru locul 2, iar o zestre de 7-8 puncte n-ar putea fi de nerealizat. Ceea ce ar urca-o pe CFR foarte mult în ierarhia coeficienților, iar ca parte financiară ar atrage 1,3 milioane de euro. De 3 ori peste Europa League.

12 punctea realizat CFR în grupele Europa League în sezonul 2019-2020: într-o serie extrem de tare, cu Lazio, Celtic și Rennes, s-a clasat pe 2 și a mers în "16-imi"

Grupă accesibilă în Europa League

  • Slavia Praga
  • Genk
  • Rangers
  • CFR Cluj

Grupă accesibilă în Conference League

  • Viktoria Plzen
  • Maccabi Tel Aviv
  • CFR Cluj
  • Lincoln

Și în acest caz, pentru CFR e mai bine în Conference. Aici, comparația e chiar și mai favorabilă trupei din Gruia. Cu Plzen, Maccabi și Lincoln, chiar și primul loc devine o țintă de bun-simț. Ca punctaj, dacă s-ar realiza în jur de 12 puncte n-ar părea nimic ieșit din comun.

Ceea ce ar însemna, ca bani, 3,2 milioane de euro. În plus, coeficientul pe care îl are acum, de 19.000, ar urca la 26.500. Ceea ce i-ar putea aduce chiar statut de cap de serie în sezonul viitor și în turul 3 preliminar din UEFA Champions League. 

În schimb, în UEL, ușor ar însemna cu două campioane și o vicecampioană din campionate bune gen Cehia, Belgia, Scoția. Într-o astfel de grupă, pentru CFR ar fi foarte complicat de obținut ceva.

Și din perspectivă sportivă și, implicit, ca recompense pentru punctele acumulate, fiindcă un target de 5-6 puncte ar fi chiar unul poate peste posibilitățile clujenilor, dar chiar și dacă s-ar îndeplini așa ceva, ar însemna cel mult 1,2-1,3 milioane de euro. Mai puțin de jumătate față de Conference.

5 punctea adunat CFR în sezonul trecut de Europa League, într-o companie mai accesibilă decât acum 2 ani: cu Roma, Young Boys și ȚSKA Sofia

Care sunt premiile

Europa League Conference League
3.630.000Acces grupe2.940.000
630.000Victorie grupă500.000
210.000Remiză grupă166.000
2.300.000Locul 11.250.000
1.750.000Locul 2625.000
300.000Locul 3-

Comparație pe simularea GSP în cazul grupei accesibile

Europa League Conference League
3.630.000Acces grupe2.940.000
630.000Bonus puncte2.000.000
-Bonus calificare1.250.000
4.260.000TOTAL6.190.000

În Europa League, și locul 3 e important

O diferență majoră între cele două competiții e dată de modul în care se face accesul mai departe. În Conference, doar câștigătoarea de grupă e sigură de prezența în "optimi". Locul 2 va da un meci de baraj. În schimb, în Europa League, locul 1 merge direct în "optimi", locul 2 susține play-off cu una dintre cele 8 ocupante ale locurilor 3 din Champions League, iar formațiile care vor termina pe poziția a 3-a în Europa League nu vor fi eliminate, ci se vor bate pentru accesul în "optimile" Conference cu locurile 2 din C3.

22,5 milioane de euroau fost încasările pe care CFR le-a raportat oficial din partea UEFA în 2019 şi 2020, exclusiv de pe urma bonusurilor oferite de forul de la Nyon, la care s-au adăugat încasările din bilete și din drepturile TV la tururile preliminare disputate pe teren propriu

O șansă mare pentru CFR

Clujenii și-au construit în precedenții 2 ani un punctaj bun, grație căruia au fost cap de serie în primele două tururi preliminare în actuala ediție de Champions, ceea ce înseamnă, practic, antamarea grupelor Conference dacă se respectă acest statut, ceea ce CFR a făcut cu Banja Luka și Lincoln.

La startul acestui sezon, CFR a avut un coeficient de 16.500. Pentru la anul se va adăuga tot ce acumulează în această participare. Deja, ardelenii au urcat la 19.000. Pentru simpla accedere în grupele UEL sau UECL nu se acordă niciun bonus, așa cum se întâmplă în Ligă, unde toate cele 32 de participante primesc 4 puncte din start. 

Apoi, câștigătoarea grupei de Europa League are un bonus, pe lângă ce strânge în serie, de 4 puncte, iar locul 1 din Conference de 2.

Tot pe simularea grupelor ușoare, CFR s-ar alege cu un coeficient total de 22.000 pentru startul ediției 2022-2023 dacă acum ar ajunge în Europa League. Cu totul altfel ar sta lucrurile în Conference. Dacă ar face 12 puncte și ar și câștiga grupa, atunci, presupunând că ar fi eliminată în "optimi", CFR ar atinge un coeficient de 27.000, nivel pe care, în momentul de față, îl au echipe precum PSV, Celtic și ar putea spera ca la anul să fie în urna favoritelor, în UCL, chiar și în turul 3. Ceea ce ar însemna statut de favorită pentru disputarea play-off-ului de grupe Champions.

27 auguste programată tragerea la sorți pentru stabilirea grupelor Europa și Conference League, iar ziua de disputare a partidelor pentru ambele competiții e joi, cele 6 etape urmând să aibă loc între 16 septembrie și 9 decembrie

VIDEO CFR Cluj, meci tare în Europa League! Totul despre duelul cu Steaua Roșie Belgrad

Citește și: 

Șumudică, OUT de la CFR Cluj? Varga începe să-și piardă răbdarea » Dan Petrescu vrea să revină

Șumudică se laudă că a descoperit „perla” CFR-ului, dar realitatea e alta

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (22)
talpaiadului
talpaiadului  •  16 August 2021, 17:28
Postat de cr_fabiani pe 16 August 2021, 16:56

Lasa ca exhipa ta a dat de minerul lupeni aka shaktar karagandy..si aia n au sters pe jos cu nimeni..ca n aveau cu cu cine si ce pt ca erati praf si pulbere..

Rau ati ajuns, bai frate. A reusit Gigi sa va aduca si pe voi la nivelul lui de gandire, unde vedeti propriile contraperformante ca pe niste mari realizari, doar pentru ca adversarii din campionat au contraperformante mai mari. Ce faci tu acum este exact ce faceau fecesebistii dupa episodul Dudelange.

cr_fabiani
cr_fabiani  •  16 August 2021, 16:56
Postat de Dani Dany pe 16 August 2021, 14:49

Irelevant in ce competiție ar juca. După ce s-a chinuit cu Mioveni, echipe din Gibraltar și banja luka , iar YBB a șters pe.jos cu ei e clar ca în Europa nu contează.

Lasa ca exhipa ta a dat de minerul lupeni aka shaktar karagandy..si aia n au sters pe jos cu nimeni..ca n aveau cu cu cine si ce pt ca erati praf si pulbere..

talpaiadului
talpaiadului  •  16 August 2021, 16:54

Doamne ce noroc pe CFR ca nu s-a calificat in Champions League, acolo ar fi avut o grupa si mai grea. :)

Vezi toate comentariile (22)
Comentează