INTERNATIONAL  »  CONFERENCE LEAGUE  »  CFR CLUJ - LAZIO

Intră în „Club 100” » CFR Cluj bifează o bornă importantă în returul cu Lazio

Articol de , - Publicat miercuri, 22 februarie 2023 08:12 / Actualizat miercuri, 22 februarie 2023 08:16

La meciul retur cu Lazio, CFR Cluj va bifa o importantă bornă în istoria europeană a clubului, fiind a 3-a echipă românească all time care ajunge la suta de partide în competițiile continentale.

Joi seară, cu Lazio, în returul play-off-ului de calificare în optimile Conference League, CFR Cluj se pregătește să atingă o bornă istorică: al 100-lea meci european. O aventură începută în august 2007. Când, după ce au terminat campionatul pe 3, ardelenii s-au calificat în preliminariile Cupei UEFA. 

Dar au pornit cu o înfrângere acasă, cu ciprioții de la Anorthosis, 1-3, în turul 2. Golul românilor a fost marcat de Eugen Trică, din penalty, iar în lot erau Ciprian Deac, Cristi Panin, acum delegatul echipei, dar și Alin Minteuan, antrenor la juniori. La retur a fost 0-0, Deac a fost chiar titular, alături de Panin, dar CFR părăsea foarte repede competiția.

Cele mai tari meme-uri după „măcelul” Liverpool - Real Madrid 2-5 » Irlandezii de la Ryanair au fost din nou la înălțime
LIVERPOOL - REAL MADRID 2-5
Cele mai tari meme-uri după „măcelul” Liverpool - Real Madrid 2-5 » Irlandezii de la Ryanair au fost din nou la înălțime

CFR Cluj depășise Rapidul la meciul pierdut cu Sivasspor

CFR va deveni astfel a treia echipă românească care intră în clubul select al celor cu cel puțin 100 de partide în cupele continentale, după Steaua/FCSB și Dinamo. 

Până anul trecut, Rapidul era pe locul 3 all-time, cu 96 de partide europene, dar ardelenii i-au depășit în octombrie 2022, când bifau al 97-lea meci, în Turcia. Și atunci a fost o înfrângere severă, 0-3 cu Sivasspor. Ulterior însă, CFR avea să învingă Ballkani cu 1-0 în Gruia și să se califice mai departe, de pe locul doi din grupa G, din care mai făcuse parte și Slavia Praga.

Pentru echipa condusă de Dan Petrescu a fost a doua oară consecutiv când s-a calificat în grupele Conference League. De atunci, în 16 ani, CFR a marcat câteva borne importante pentru fotbalul românesc în cupele europene.

3 prezențeîn primăvara europeană a adunat CFR, două în Europa League și una în Conference League

CFR Cluj, recorduri de puncte în grupele CL și EL

Din 2007 până acum, CFR a bifat 8 prezențe în grupele europene: 3 în Champions League, 3 în Europa League și două în Conference League. 

În Liga Campionilor deține recordul de 10 puncte realizate în grupă de o echipă românească, în ediția 2012-2013, când s-a clasat pe locul 3, într-o serie cu Manchester United, Galatasaray și Braga. Iar în sezonul 2019-2020, a reușit un alt record pentru România, 12 puncte în grupele Europa League, calificându-se mai departe dintr-o grupă cu Lazio, Celtic și Rennes. 

12antrenori a avut CFR în cupele europene, top 5 fiind: Dan Petrescu (45 meciuri), Conceicao (11), I. Andone (9), Șumudică (8), Trombetta (6)

Rămân de referință succesele din deplasare cu AS Roma (2-1), Manchester United (1-0), Celtic (4-3) sau Slavia Praga (1-0). 

Dar și înfrângeri rușinoase, precum cu Dudelange (2-3), Banja Luka (1-2), Sivasspor (0-1, 0-3) Jablonec (0-1), sau eliminarea cu Pyunik (2-2, 0-0). 

Dacă va reuși să elimine Lazio, CFR ar mai bifa o premieră a fotbalului românesc, calificarea în „optimile" Conference League, după ce a fost prima care a trecut de grupele acestei noi competiții.

38de fotbaliști au marcat pentru CFR în cupele continentale, primii 5 fiind: Omrani (12), Debeljuh, Deac (9), Rondon (7), Culio (6)

Top 5 al numărului de meciuri ale echipelor românești în cupele europene

1. Steaua/FCSB346 jocuri
2. Dinamo180
3. CFR99
4. Rapid96
5. Universitatea Craiova76

Alte repere europene ale celor de la CFR Cluj

  • Prima victorie: AS Roma - CFR 1-2 (grupele CL, 2008/2009) - întâiul succes în deplasare în fața unei formații din Italia
  • Cea mai clară victorie: CFR - Alaskert 5-0 (turul 3 preliminar EL, 2018/2019)
  • Cea mai severă înfrângere: AS Roma - CFR 5-0 (grupele EL 2020/2021)

70%dintre jucătorii folosiți de CFR în cupele europene au fost străini: 98 din 140

Camora, lider de fidelitate europeană în fotbalul românesc

Dintre cei 140 de jucători folosiți de CFR în cupele europene, Mario Camora este lider de fidelitate, cu 73 de prezențe pentru o singură echipă.

A depășit astfel, la partida tur cu Lazio, vechiul record al lui Marius Lăcătuș (Steaua, 72). La CFR, Camora este urmat de Ciprian Deac (70), Ad. Păun (51), Burcă (44) și Culio (40).

35de victorii, 22 de remize și 42 de înfrângeri a adunat CFR în cupele europene, cu un golaveraj 103-118

VIDEO Totul despre CFR Cluj - Lazio

Citește și: 

Lazio vine la meciul cu CFR Cluj fără cel mai titrat jucător din lot » A fost operat din cauza unei fracturi la nas

Dan Petrescu caută formula-miracol pentru returul cu Lazio » Cu doi titulari suspendați și un gol de recuperat, „Bursucul” poate miza pe o formulă ofensivă

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (3)
DMA87
DMA87  •  22 Februarie 2023, 12:05

Celebrează performanța cu o înfrângere.:))

19sevilla86
19sevilla86  •  22 Februarie 2023, 11:31

Multumim GSP! Felicitari jurnalistilor adevarati Margarit si Manolache! Ziaristii sportivi profesionisti, corecti, obiectivi, care isi respecta profesia si cititorii, asta trebuie sa faca, sa mearga la sursele oficiale, sa se informeze de la organismele cu competente in domeniu. Margarit si Manolache asta fac, merg la UEFA, FIFA, FRF si LPF si vad ca echipa cu cele mai multe prezente in Europa este Steaua (in prezent FC Steaua Bucuresti=FCSB). Un ziarist adevarat, care tine la imaginea si prestigiul sau si evita sa minta, dezinformeze, pacaleasca, nu se poate inspira, pentru scrierea articolelor sale, din caietul grefierului, ordinele de zi pe unitate ale UM02301, adresele abuzive si aberante ale cenzorilor sovietici de la CNA si din zicerile finilor intelectuali din peluza sud, unicii fani de cazarma sportiva bolsevica ramasi in lume. Multumim GSP, felicitari Margarit si Manolache pentru adevar, realitate, normalitate, din pacate atat de rare in peisajul presei sportive romanesti!

Chris.Dumitrescu
Chris.Dumitrescu  •  22 Februarie 2023, 10:42

Sa ia aminte tot poporul! In special oltenii bățoşi care se cred buricul pamantului.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează