INTERNATIONAL  »  CONFERENCE LEAGUE  »  FCSB

ANALIZĂ GSP FCSB primește lovitură după lovitură: misiune complicată pentru grupele Conference!

FOTO: Raed Krishan
FOTO: Raed Krishan

Articol de , - Publicat luni, 22 mai 2023 14:24 / Actualizat luni, 22 mai 2023 14:37

Ratarea titlului îi va aduce FCSB-ului un traseu mult mai greu în tentativa de a ajunge în grupele Conference League ♦ În tururile 2 și 3, FCSB va fi cap de serie, nu însă și în play-off, unde ar putea da peste echipe imposibil de eliminat precum Bilbao, Atalanta, Leverkusen, Lille, Fenerbahce, AZ Alkmaar.

FCSB n-a pierdut doar titlul în urma înfrângerii suferite duminică seara la Ovidiu, ci și posibilitatea de a avea șanse mari să joace pentru al doilea an consecutiv în grupele unei competiții europene. 

Din postura de campioană, ar fi avut un traseu mai mult decât accesibil, măcar pentru accederea în grupele Conference League. În noua postură însă, de vicecampioană, va intra pe un alt drum. Infinit mai dificil și care se anunță aproape imposibil.

Echipa va lua startul în turul 2 preliminar din Conference. Unde va fi sigur cap de serie. Ceea ce îi va aduce un avantaj major, evitând nume precum Gent, Bruges, Fenerbahce, PAOK Salonic. 

Adversara din această fază a competiției se va alege dintr-o listă de 44 de formații. Majoritatea sunt extrem de la îndemână. Câteva exemple: Santa Coloma, Milsami, Torshavn, Gzira etc. Există însă și formații în fața cărora FCSB ar putea avea dificultăți majore. Sunt echipe provenite din țări cu un fotbal bun, precum Danemarca, Turcia, Elveția, Polonia, Suedia, Croația.

Iar ne-a salvat Hagi
editorial
Iar ne-a salvat Hagi

FCSB, misiune complicată pentru grupele Conference!

În cazul în care se va califica, FCSB va fi tot în urna favoritelor și la tragerea la sorți pentru turul 3. În ciuda unui coeficient care s-a prăbușit și care în prezent e de numai 11.000, echipa având în anii trecuți chiar și peste 30.000, FCSB va fi cap de serie sigur și în turul 3. Atâta doar că în cazul în care va avea ghinion s-ar putea întâlni cu Hajduk Split sau Austria Viena.

Totuși, pe hârtie, FCSB va fi în play-off. Aici însă lucrurile devin aproape imposibile. Vor intra în competiție toate formațiile provenite din primele 5-6 campionate ale Europei. Iar cluburile ar fi, unele dintre ele, de neatins din perspectiva unei calificări. Exemple: Bilbao, Bayer Leverkusen, Atalanta, Lille, Fenerbahce, AZ Alkmaar. 

Variantele la îndemână sunt cele în care FCSB ar avea, probabil, cel mult 50% șanse. Exemple: Viktoria Plzen, Partizan Belgrad, Lech Poznan, Bodo Glimt, Maccabi Tel Aviv.

Cum ar arăta cel mai ușor traseu pentru FCSB

  • Turul 2: Differdange (Luxemburg)
  • Turul 3: Petrocub (Rep. Moldova)
  • Play-off: Lech Poznan (Polonia)

Cum ar arăta un traseu mediu

  • Turul 2: Levski Sofia (Bulgaria)
  • Turul 3: Lillestrom (Norvegia)
  • Play-off: Partizan Belgrad (Serbia)

Cum ar arăta cel mai greu traseu

  • Turul 2: Demirspor (Turcia)
  • Turul 3: Aris Salonic (Grecia)
  • Play-off: Athletic Bilbao (Spania)

În acest sezon european, FCSB a ajuns în grupele Conference după ce a trecut de 3 echipe: Saburtalo (Georgia), Dunajska Streda (Slovacia) și Viking (Norvegia). Un traseu asemănător în 2023-2024 ar putea avea loc doar cu foarte multă șansă la tragerile la sorți pentru cele 3 tururi.

Peste 40% din buget a fost asigurat de UEFA

Prezența în grupele Conference League e o miză financiară extrem de importantă pentru FCSB. În 2022, din totalul veniturilor raportate de club, peste 30% a fost acoperit din încasările provenite de la UEFA, pentru participarea în Europa. Strict pentru accederea în grupele UECL și pentru cele două puncte făcute acolo, dar și pentru cota de market pool, FCSB s-a ales cu 4,8 milioane de euro. 

Aici s-au adăugat 1,7 milioane de euro, rețeta din biletele celor 6 meciuri disputate pe teren propriu în Conference. Rezultă un total de 6,5 milioane de euro. Veniturile totale au fost de 14,9 milioane de euro, ceea ce înseamnă că parcursul european s-a apropiat de 50% din buget.

CFR Cluj va fi cap de serie și în play-off

Cu totul altfel stau lucrurile pentru CFR, în cazul în care va ajunge și ea să ia startul în Conference League. Datorită unui coeficient care e de două ori și jumătate mai bun decât cel al FCSB-ului, clujenii ar fi în urna capilor de serie inclusiv în barajul pentru grupe. 

Caz în care ar avea mai multe posibilități cât de cât accesibile. Exemple: Omonia Nicosia, AEK Larnaca, Spartak Trnava, Rosenborg, ȚSKA Sofia, Rijeka. Dacă va avea însă ghinion, ar putea da peste nume precum Beșiktaș sau Panathinaikos, ultima pierzând titlul în Grecia cu o etapă înainte de final.

Când se joacă în Conference League

  • Turul 2: 27 iulie - 3 august
  • Turul 3: 10 august - 17 august
  • Play-off: 24 august - 31 august

21 iuniee data la care toate cele 3 reprezentante ale României în Conference League își vor afla adversarele din turul 2 preliminar

FCSB în Europa în ultimul deceniu

SezonGrupe
2013-2014Champions League
2014-2015Europa League
2015-2016N-a fost
2016-2017Europa League
2017-2018Europa League
2018-2019N-a fost
2019-2020N-a fost
2020-2021N-a fost
2021-2022N-a fost
2022-2023Conference League

Citește și: 

Florinel Coman are drum liber spre străinătate » Ce clauză de reziliere are în noul contract: „Dacă pleacă suntem varză și praf!”

Decizii cât un titlu! » Cum l-a surclasat Hagi pe Becali + Dialog incredibil Charalambous - reporter

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (47)
1945sv0509
1945sv0509  •  23 Mai 2023, 12:31

De ce credeti ca 10sb poate ajunge in grupele CL ?

calugarul.antim.gaina
calugarul.antim.gaina  •  23 Mai 2023, 07:56
Postat de Barna pe 22 Mai 2023, 18:18

fcsb s-ar califica în grupe doar dacă în toate cele 3 tururi preliminare ar da de Botoșaniul lui Eftime!

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

calugarul.antim.gaina
calugarul.antim.gaina  •  23 Mai 2023, 07:55

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (47)
Comentează