INTERNATIONAL  »  CONFERENCE LEAGUE  »  FCSB - NORDSJAELLAND

Afacerea Nordsjaelland: Gigi Becali e un pitic în comparație cu următoarea adversară europeană!

În prim-plan: Mohammed Kudus, în perioada de la Nordsjaelland // foto: Imago Images
În prim-plan: Mohammed Kudus, în perioada de la Nordsjaelland // foto: Imago Images

Articol de , , - Publicat marti, 08 august 2023 07:43 / Actualizat marti, 08 august 2023 07:55

Nordsjaelland, următoarea adversară a FCSB-ului în Conference League, a investit enorm în ultimul deceniu și a creat astfel o afacere uriașă. Danezii au încasat o sută de milioane de euro doar în ultimii șapte ani de pe urma jucătorilor pe care i-au vândut, mulți dintre ei crescuți în club.

Becali l-a scos la mezat pe Florinel Coman cu un preț oficial de cinci milioane de euro, dar nimeni nu achită suma aceasta ca să-l ia pe atacantul-vedetă de la FCSB. Nordsjaelland se descurcă mai bine, cu mult mai bine pe piața transferurilor.

Adversara din Conference League a roș-albaștrilor nu e o formație cu o mare tradiție de succes, dar a izbutit să creeze o afacere uriașă. 

A contat și priceperea danezilor, însă baza acestui business au constituit-o banii foarte mulți, peste o sută de milioane de euro investiți în proiectul „Right to dream”, unul pe care l-a finanțat un afacerist egiptean, Mohamed Mansour.

Veste proastă pentru FCSB: un titular e OUT » Cum ar putea arăta primul „11” la turul cu danezii
FCSB - Nordsjaelland
Veste proastă pentru FCSB: un titular e OUT » Cum ar putea arăta primul „11” la turul cu danezii

Afacerea Nordsjaelland: peste o sută de milioane din vânzări!

Întreg proiectul conține școli de fotbal în Danemarca, în Egipt și în Ghana, plus clubul Nordsjaelland. Echipa pe care o va întâlni FCSB în turul al treilea preliminar din Conference League a încasat o sută de milioane de euro de pe urma fotbaliștilor pe care i-a vândut în ultimii șapte ani!

Mulți dintre jucători fuseseră dezvoltați în club, deci nu necesitaseră achitarea unor sume pentru transferuri. În aceeași perioadă, din 2016 până în prezent, Becali a vândut fotbaliști în valoare de 50 de milioane de euro, deci o jumătate din valoarea pe care a generat-o Nordsjaelland.

Gigi nu a mai vândut bine în ultima vreme, nu a primit oferte convenabile nici pentru Coman, nici pentru Olaru, nici pentru Octavian Popescu. Din motivul acesta a încetat să mai cumpere fotbaliști foarte scumpi, a plătit doar 600.000 de euro pentru Ngezana, stoperul adus de la Kaizer Chiefs, din Africa de Sud.

Nordsjaelland încasează și plătește mai mult

Alimentată cu banii din vânzarea jucătorilor, Nordsjaelland e capabilă să și plătească mult. Danezii au cumpărat în vara aceasta doi fotbaliști pentru care au dat cinci milioane de euro. L-au luat pe vârful Ingvartsen, de la Mainz, cu trei milioane de euro, și au mai achitat două milioane de euro în schimbul stoperului Lucas Hey, de la Lyngby. 

Oricând a mai fost vorba despre achiziționarea unor fotbaliști scumpi, Becali a repetat că nu-și asumă riscul de a fi angajat în niște cheltuieli prea mari, care să pună în pericol existența clubului. „Dinamo, Rapid, Vaslui au ajuns în insolvență, în faliment, eu nu mă-ntind mai mult decât îmi permit” a fost explicația lui Gigi.

Vedeta: Mohammed Kudus

Unul dintre cele mai valoroase produse ale lui Nordsjaelland a fost Mohammed Kudus, un atacant ghanez pe care Ajax îl vinde acum la Brighton. Danezii îl dăduseră în Olanda în 2020 și încasaseră șase milioane de euro. 

Trupa din Amsterdam îl vinde în Anglia cu 40 de milioane de euro, iar Nordsjaelland a mai păstrat procente în schimbul cărora va mai încasa nouă milioane de euro și va ajunge, astfel, la 15 milioane de euro primite în schimbul ghanezului. 

Kudus a marcat 11 goluri în 30 de partide în care a evoluat pentru Ajax în sezonul trecut din campionatul olandez. Transferul lui la Brighton e ca și făcut, urmează doar să fie oficializat. Clubul englez l-a achiziționat recent și pe Mazilu, de la Farul, însă românul a costat numai trei milioane de euro. 

Explicație pentru succesul danezilor: „Se pricep să aleagă jucătorii”

Mario Nicolae, fostul director sportiv al lui Dinamo, lucrează acum pentru Vejle, o formație nou-promovată în prima ligă daneză. Nicolae explică de ce au succes danezii: „Salariile nu sunt foarte mari în campionatul de aici, cred că pe la opt mii de euro lunar ar fi media pentru un jucător. Un salariu de 15.000 de euro lunar e chiar mare!”. 

La FCSB, Florinel Coman câștigă 30.000 de euro lunar și mai există, în Liga 1, multe salarii de 20.000 de euro net lunar. 

„Secretul succesului este că danezii se pricep să aleagă fotbaliștii, reușesc să-i vadă pe cei talentați înainte să-i vadă alții și le dezvoltă valoarea datorită condițiilor foarte bune pe care le au cluburile”, completează Nicolae.

17 milioane de euroa încasat Nordsjaelland când l-a vândut pe Kamaldeen Sulemana la Rennes, cea mai mare sumă pe care au primit-o danezii în schimbul unui fotbalist. Rennes l-a luat în iulie 2021 și după doi ani l-a vândut la Southampton cu 25 de milioane de euro

Citește și: 

Becali, ordin pentru Charalambous și Pintilii: „Le-am zis «Vreau să-mi găsiți loc pentru el»” » S-au conformat la meciul cu CFR Cluj

Mihai Stoica, scut în fața fotbalistului criticat de la FCSB: „E greu de înțeles impactul lui!” + ce spune despre Compagno

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (60)
Eu2306
Eu2306  •  09 August 2023, 14:15
Postat de Yuri_macel pe 09 August 2023, 08:06

Nu-mi bat capul cu tine. N-am nici chef nici vreo obligatie sa te invat limba romana…un inapt doua inapti

A ta m ... te-a facut mai pr057 decat prevede legea...da-o in judecata ca de baloane nu era cazul pe atunci ,probabil...asta daca ai peste 30...daca nu ,este explicabila prostia

Akirox
Akirox  •  09 August 2023, 10:04

Danemarca este la ani lumina fata de noi. FC Copenhaga matura cu toata superliga noastra + ca ei se califica in UCL mai mereu, iar in general, echipele daneze in general sunt o prezenta constanta in cupele europene unde ajung in faze destul de avansate. Jucatorii danezi in general sunt foarte cautati, joaca in campionate de top, iar nationala e o prezenta constanta la Euro/WC. Si pentru cei care nu inteleg ce putere fotbalistica e Danemarca in fotbal, Manchester United a platit in urma cu cateva zile 75 de milioane de euro pentru Rasmus Hojlund in timp ce noi ne bucuram ca a avut Morutan meciuri in picioare in Serie B.

vivi.napoca1_
vivi.napoca1_  •  09 August 2023, 09:24
Postat de troll_csA_de_LaCluj pe 08 August 2023, 09:32

Presa din românia înainte de STEAUA-cfr:Acum să-i vedem ,împotriva cfr-ului.Acum e adevăratul test.E prima echipă puternică cu care joacă.Aici se vede dacă au valoare.Presa din românia după meciul STEAUA-cfr:Au câștigat pentru că erau obosiți cfr-ul.Au întâlnit o echipă care a jucat joi în turcia.Presa din românia înainte de STEAUA-Nordjaelland:Acum să-i vedem,împotriva danezilor.Acum e adevăratul test.Aici se vede dacă au valoare.Presa din românia după STEAUA-Nordjaelland:to be continued.....

CS.Tirgoviste - STEAUA 1- 1 !

Vezi toate comentariile (60)
Comentează