INTERNATIONAL  »  CONFERENCE LEAGUE  »  VIKING - FCSB

CORESPONDENȚĂ GSP Cum să construim un stadion fără să risipim banii? Ne învață Norvegia! Arena lui Viking, incomparabil mai ieftină decât cele din București

Panoramă din dronă realizată ieri de fotoreporterul GSP aflat în Norvegia, cu stadionul aflat la doar câțiva pași de celebrele fiorduri din Marea Nordului +4   FOTO
Panoramă din dronă realizată ieri de fotoreporterul GSP aflat în Norvegia, cu stadionul aflat la doar câțiva pași de celebrele fiorduri din Marea Nordului

Articol de , - Publicat miercuri, 24 august 2022 07:59 / Actualizat miercuri, 24 august 2022 11:01

În Norvegia, o țară infinit mai scumpă decât România, arena lui Viking a costat 20 de milioane de euro, cu un preț mediu sub 1.260 de euro pentru fiecare loc din tribune. Acest randament e de peste 3 ori și jumătate mai mare decât pe Arena Națională și mai mult de dublu decât pe noul Giulești sau pe Ghencea.

  • Viking - FCSB (2-1 în tur), returul play-off-ului Conference League, e programat joi, 25 august, de la ora 20:00 (ora României), live pe GSP.ro și televizat de Pro TV.
  • Reporterul Dan Udrea și fotoreporterul Ionuț Iordache sunt corespondenții Gazetei Sporturilor în Stavanger (Norvegia) și transmit cele mai importante informații pentru cititorii GSP.RO.

Arena care va găzdui meciul retur dintre Viking și FCSB versus stadioanele construite în România în ultimii ani. O comparație pe care GSP o face după ce a văzut marți locul unde se va juca joi manșa secundă din play-off-ul Conference League. 

Cum se ridică în Norvegia un stadion de la zero, cât costă, care e prețul mediu per scaun versus modul în care se procedează în România? Sunt doar câteva dintre întrebările la care această comparație încearcă să răspundă.

Prețul stadionului pe care joacă Viking, șocant de mic! 

Prima și cea mai șocantă diferență e cea referitoare la preț. Deși Norvegia e o țară extraordinar de scumpă, arena lui Viking a însemnat un efort financiar de 20 de milioane de euro. 

Iar capacitatea nu e nici mică, nici foarte mare, mai precis 15.900 de locuri. Ceea ce produce un cost mediu, pentru fiecare loc pe scaun, de 1.257 de euro.

Unde se plasează această medie lângă stadioanele din țara noastră? Cel mai bine din punctul de vedere al randamentului preț-investiție. Stadionul din Stavanger a avut un preț de construcție de peste 3,5 ori mai mic decât Arena Națională. 

Raportul e incomparabil chiar și cu arenele Arcul de Triumf, Steaua și Rapid, unde s-a cheltuit mult mai mult. Aproape toate stadioanele din provincie, indiferent că au fost inaugurate de curând sau în urmă cu un deceniu, tot sunt sub cel din Norvegia ca eficientizare a investiției.

Mircea Lucescu și Dinamo Kiev au ratat grupele Ligii, după un nou eșec dur cu Benfica » Surpriza serii, produsă în Serbia + Cine a obținut biletele pentru grupele UCL
REZULTATE
Mircea Lucescu și Dinamo Kiev au ratat grupele Ligii, după un nou eșec dur cu Benfica » Surpriza serii, produsă în Serbia + Cine a obținut biletele pentru grupele UCL

Două curiozități ale Viking Arena

Din punctul de vedere al modului în care arată arena, lucrurile nu sunt ieșite din comun. Viking Arena nu e cu nimic impunător, însă are două lucruri atipice pentru modul general în care se ridică acest gen de stabilimente în restul Europei:

1. Distanța dintre rândurile cu scaune e foarte mare, astfel că oferă un confort mare spectatorilor, mai ales atunci când trebuie să intre sau să iasă, trecând prin fața celui care e deja așezat.

2. Pe lângă faptul că n-are pistă, e complet închis cu tribune, iar acestea au fost amplasate de așa natură încât în orice loc ai avea bilet, vizibilitatea e perfectă.

Cum să construim un stadion fără să risipim banii? Ne învață Norvegia! Arena lui Viking, incomparabil mai ieftină decât cele din București
Interiorul stadionului e tapetat cu o mulțime de fotografii ce amintește de performanțele lui Viking

Viking Arena, mult mai ieftin decât stadioanele din România

STADIONCÂT A COSTATCAPACITATEPREȚ PER LOC
Arcul de Triumf37.000.0008.24.512
Arena Națională240.000.00055.64.316
Steaua95.000.00031.253.04
Sepsi Arena25.000.0008.42.976
Rapid38.500.00014.12.73
Tg. Jiu28.000.00012.52.24
Ion Oblemeco52.000.00030.51.704
Cluj Arena44.000.00030.21.456
Viking Arena20.000.00015.91.257

* prețurile sunt în euro

2 stadioane noi din România,construite în ultimul deceniu, sunt sub prețul mediu per loc al arenei lui Viking: cel din Arad (1.100 de euro pe loc) și cel al Petrolului (1.150 pentru fiecare loc)

Bilete între 50 și 175 de lei pe Viking Arena, dar nu se pot cumpăra cu cash! 

Tichetele scoase la vânzare de Viking au avut prețuri care au variat între 50 și 175 de lei. Cele mai ieftine au fost destinate studenților, în vreme ce copiii până în 18 ani au acces gratuit. 

Există și o ofertă specială, pentru un bilet care costă 70 de euro și care include pe lângă un loc bun în stadion și un burger cu carne de vită. Există o condiție impusă de club în privința achiziționării biletelor: niciunul nu poate fi cumpărat cu bani cash, ci se achită exclusiv cu cardul.

Viking - FCSB se va juca pe cel mai prost teren sintetic! Inclusiv jucătorii și antrenorii norvegieni se plâng de calitatea lui

Mai multe știri despre Viking - FCSB:

Cine transmite Viking - FCSB și CFR Cluj - Maribor + duelul Craiovei cu Beer Sheva, netelevizat în acest moment!

Antrenorul lui Viking, interviu exclusiv pentru GSP: „Ne vom apăra și joi, așa ar face și Steaua dacă ar da peste Barcelona, nu?”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (35)
DMT1000
DMT1000  •  25 August 2022, 12:31

Poate gresesc, dar intra si pretul terenului la calcul? Stavanger nu suporta comparatia cu Bucurestiul sau Clujul

matei007
matei007  •  24 August 2022, 17:45

Total neprofesionist din partea Gazetei si a lui Dan Udrea in special sa nu specifice faptul ca acel stadion a fost construit acum 20 de ani. Este drept ca Arena Nationala a avut un cost exorbitant, insa daca ne uitam la inflatie, galopanta in special in domeniul constructiilor, arenele construita de CNI (Craiova, Giulesti, Steaua si Arcul de Triumf) au avut un cost foarte bun. Daca vreti un exemplu recent dintr-o tara scumpa, de ce nu va uitati cat a costat stadionul din Luxemburg, inaugurat anul acesta? 100m euro la 10,000 de locuri.

albvioletforever
albvioletforever  •  24 August 2022, 15:52

Pretul otelului in Norvegia a crescut de 5 ori intre 2003 si 2021. https://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=iron-ore&months=240&currency=nok Acelasi stadion construit acum ar costa vreo 60 milioane euro. Nu ne invata Norvegienii nimic.

Vezi toate comentariile (35)
Comentează