INTERNATIONAL  »  CONFERENCE LEAGUE  »  WEST HAM - FCSB

FCSB are ca model Steaua » Roș-albaștrii dau peste a doua favorită la câștigarea Conference League

Sabin Ilie a marcat al doilea gol al meciului
Sabin Ilie a marcat al doilea gol al meciului

Articol de , , - Publicat luni, 05 septembrie 2022 08:48 / Actualizat luni, 05 septembrie 2022 13:17

Joi, trupa lui Nicolae Dică pare victimă sigură în fața lui West Ham, însă FCSB are un exemplu la îndemână, petrecut în urmă cu 23 de ani, când Steaua reușea o dublă senzațională în fața „ciocănarilor", pe care îi elimina în Cupa UEFA, deși englezii aveau chiar mai multe nume sonore decât echipa de azi

  • West Ham - FCSB se joacă joi, de la ora 22:00. Meciul va fi liveTEXT pe GSP.ro și televizat pe Pro TV

FCSB debutează joi în grupa de Conference League, iar adversarul e unul de calibru, West Ham United. Olaru și compania au o cotă imensă pentru a reuși să scoată ceva pozitiv din acest meci: cotă 10.00 pentru victorie la Londra și 5,75 pentru o remiză.

Cine transmite la TV meciurile West Ham - FCSB și Ballkani - CFR Cluj, debutul în grupele Conference League
TELEVIZARE
Cine transmite la TV meciurile West Ham - FCSB și Ballkani - CFR Cluj, debutul în grupele Conference League

Diferența dintre cele două cluburi e imensă, de la nivelul competiției interne în care evoluează până la bugetul de salarii, cel cheltuit pe achiziții, dar și cota fotbaliștilor. FCSB are însă un exemplu în istorie, oferit de Steaua în urmă cu 23 de ani, chiar împotriva lui West Ham United.

Cine evolua la West Ham contra Stelei: Frank Lampard, Rio Ferdinand, Sinclair, Wanchope, Di Canio

Atunci, în turul 2 al Cupei UEFA, s-a jucat în sistem eliminatoriu, iar Steaua a reușit o surpriză imensă. A eliminat trupa londoneză, fără să piardă vreunul dintre cele două jocuri.

Turul a fost în Ghencea, unde Steaua a avut o prestație strălucitoare și s-a impus de o manieră categorică, scor 2-0, grație golurilor lui Laurențiu Roșu și Sabin Ilie.

Succesul a fost uriaș, mai ales având în vedere numele mari și foarte mari care evoluau la acel moment la West Ham. Printre aceștia, Rio Ferdinand, Lampard, Trevor Sinclar, Wanchope, Paolo Di Canio. La West Ham era atunci inclusiv Joe Cole, care avea numai 18 ani și care ulterior avea să devină un mare fotbalist în Albion.

La englezi se afla și Marc-Vivien Foe, camerunezul de națională, care a fost cumpărat în 2002 de Manchester City și care avea să decedeze subit la doar 28 de ani! Antrenorul „ciocănarilor” era un nume important, Harry Redknapp, care se afla la al 6-lea sezon consecutiv ca „principal” la West Ham.

Steaua ajunsese în turul 2 al Cupei UEFA după ce le eliminase pe Levadia Maardu și pe LASK Linz, în vreme ce West Ham câștigase Cupa UEFA Intertoto, după ce se impusese în una dintre cele 3 finale, în fața lui Metz, scor 0-1 și 3-1.

La retur, disputat în noiembrie, pe Upton Park, Steaua a făcut un joc defensiv perfect și a rezistat timp de 90 de minute. S-a terminat 0-0, iar West Ham era eliminată din competiție. Roș-albaștrii au mers în turul următor, unde au pierdut cu Slavia Praga, 1-4 la Praga și 1-1 în Ghencea. 

CASETA MECIULUI TUR: Steaua - West Ham 2-0, 21 octombrie 1999

Marcatori: L. Roșu (40), S. Ilie (57)

STEAUA: Ritli - Reghecampf, Duro, Baciu, Miu, Bordeianu - Dănciulescu (90 Ogăraru), Lincar, L. Roșu - Ciocoiu (90 Luțu), S. Ilie (76 M. Luca). 
Antrenor: Emeric Ienei. 
Rezerve neutilizate: Hotoboc, Lăcătuș, Marius Iordache, Chiorean

WEST HAM: Hislop - Lomas, Potts (62 Margas), Rio Ferdinand, Ruddock - Lampard, Marc-Vivien Foe, Moncur - Wanchope, Di Canio (55 Joe Cole), Sinclar. 
Antrenor: Harry Redknapp

Stadion: Steaua
Spectatori: 12.500

Sezon catastrofal intern pentru Steaua

Deși a reușit să o elimine pe West Ham, Steaua a făcut un campionat dezastruos. A terminat în 2000 abia pe locul 4, sub Ceahlăul Piatra Neamț, la o distanță de nu mai puțin de 27 de puncte în spatele campioanei Dinamo. Cum în Cupa României a pierdut încă din „optimi”, 0-1 cu Universitatea Craiova, Steaua rata accesul în cupele europene pentru sezonul 2000-2001. 

Linia de clasament în Divizia A a conținut nu mai puțin de 13 înfrângeri, dintre care unele șocante: 1-5 cu Petrolul, 0-4 cu Gloria Bistrița, 0-4 cu FC Argeș, 0-3 cu FC Național. 

Indicațiile lui Ienei: „Atenție mare la Di Caprio!”

Antrenor principal la Steaua era, la ora acelor meciuri cu West Ham, Emeric Ienei. Avea aproape 63 de ani și se afla la finalul carierei de tehnician. La sfârșitul anului avea să fie înlocuit cu Victor Pițurcă, iar el trecea pe banca echipei naționale, pe care a condus-o la turneul final al Campionatului European din 2000, când România a trecut de o grupă teribilă, cu Anglia, Germania și Portugalia, fiind eliminată în „sferturi” de Italia. 

În pregătirea meciului cu West Ham, Ienei a produs o gafă memorabilă, povestită ulterior de unii dintre elevii săi de atunci. Dorind să le atragă atenția jucătorilor privind calitățile lui Paolo Di Canio, Ienei l-a numit pe atacantul italian DiCaprio, celebrul actor american. 

9 a fost loculpe care a terminat West Ham în Premier League în sezonul în care a fost eliminată de Steaua în Cupa UEFA, la 36 de puncte în spatele campioanei Manchester United

7 a fost pozițiape care s-a clasat West Ham în Anglia, în campionatul trecut, la 37 de puncte în spatele campioanei Manchester City

Doar două echipe sunt văzute victime mai sigure

În tot tabloul zilei de joi în Conference League, a treia competiție europeană intercluburi, meciul dintre West Ham și FCSB e văzut de casele de pariuri în Top 3 cele mai dezechilibrate. Englezii au o cotă în jur de 1,25 pentru un succes, la fel cu mizele din disputa Villarreal - Lech Poznan. 

Doar două confruntări conțin favorite mai clare: Basel - Pyunik Erevan, în care elvețienii au 1,12 la victorie și Fiorentina - Riga, trupa din Florența având doar 1,14 în cazul în care se va impune. 

432 de milioane de euroe cota jucătorilor lui West Ham, conform transfermarkt, cu Declan Rice lider ca valoare, 80 de milioane de euro

32,5 milioane de euroe cota lotului lui FCSB, cel mai valoros fiind Darius Olaru, 5,5 milioane euro

West Ham, a doua favorită la câștigarea Conference

CLUBCOTA LA CÂȘTIGAREA TROFEULUI
Villarreal5,5
West Ham8
Fiorentina15
FC Koln25
Nice25
Alkmaar25
Slavia Praga35
Anderlecht40
.... 
CFR75
... 
FCSB100

Și FCSB, și West Ham sunt la retrogradare

Meciul direct de joi le găsește pe West Ham și FCSB cu situații extrem de complicate în campionatul intern. Englezii au ratat aproape complet startul sezonului în Premier League și sunt pe antepenultimul loc, având doar 4 puncte după 6 etape. 

În ultima rundă, au pierdut derby-ul londonez cu Chelsea, scor 1-2, după ce au condus grație golului marcat de Michail Antonio. Chilwell (76) și Havertz (88) au întors soarta jocului, iar West Ham a bifat al 4-lea eșec. Și FCSB stă extrem de rău în Liga 1, are numai 7 puncte în 7 etape și e pe locul 13, dar are două meciuri restante, cu Botoșani (deplasare) și derby-ul cu CFR (acasă). 

Citește și alte știri despre FCSB:

Ilie Dumitrescu nu l-a iertat pe Becali pentru mazilirea lui Rața: „«Vrei să mă trimiți înapoi la Voluntari, dă-mi 50-60 la sută din salariu, că ești șmecher»” + MM: „Ce putem face? Proprietarul ia deciziile”

Jucătorul regretat de Mihai Stoica: „E o pierdere foarte mare”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (14)
rumunek
rumunek  •  05 Septembrie 2022, 15:38
Postat de MonteCristo76 pe 05 Septembrie 2022, 14:21

Va salut! In articol ati mentionat ce nume mari erau la englezi, dar nu ati facut comparatia, intre ce avea Steaua in teren atunci, si ce are FCSB acum! :)

Numele alea mari inca nu erau mari. Lampard a devenit mare la Chelsea, Rio Ferdinand la MU. West Ham era un club de mijlocul clasamentului, dar cu academie foarte bună. De aceea era si Joe Cole la 18 ani in teren. Premier League era inca o liga ce atragea doar fotbalisti de clasa dupa 30 de ani din Europa, asa cum era Di Canio. Departe de ce a devenit intre timp, exceptand bineinteles transferurile de la Man. United.

19sevilla86
19sevilla86  •  05 Septembrie 2022, 15:12

Din nou tripleta gsp isi dezinformeaza cititorii. FCSB nu o poate avea ca model Steaua pt ca este chiar Steaua, aceeasi echipa care a scos WH in 1999! Doar cineva rau intentionat nu poate vedea acest adevar incontestabil ca este vorba de aceeasi echipa cu alt nume, dar cu istoria, traditia, palmaresul, masa de suporteri, intacte! Un jurnalist sportiv care se respecta si respecta meseria si cititorii nu recurge la minciuna, dezinformare, ci merge la sursa, la organismele oficiale, care in fotbal sunt UEFA FIFA FRF si LPF si toate acestea spun ca Steaua este acum FCSB Cine spune ca Steaua nu ar fi FCSB? Simplu: o decizie a ICCJ, dupa ce toate instantele intiale au spus altceva; o interventie cu caracter de cenzura a CNA; ordinul de zi pe unitate al ultimei cazarmi sportive bolsevice din UE-CSA; presiunile celor cateva sute de fanatici din galeria UM02301. Prea putin ca un jurnalist, un ziar serios, sa deturneze adevarul. Deci Steaua este acum FCSB, aceeasi echipa cu numele schimbat, asa cum s-a mai intamplat de 4 ori in istoria de 75 de ani a acestei echipe. Scrieti adevarul nu mai mergeti, cu mare placere, dupa fenta cazarmii bolsevice expirate!

MonteCristo76
MonteCristo76  •  05 Septembrie 2022, 14:21

Va salut! In articol ati mentionat ce nume mari erau la englezi, dar nu ati facut comparatia, intre ce avea Steaua in teren atunci, si ce are FCSB acum! :)

Vezi toate comentariile (14)
Comentează