INTERNATIONAL  »  EURO 2012  »  STADIOANELE PENTRU EURO 2012

GALERIE FOTO Ei sînt gata! Poznan are primul stadion Elite din Polonia

Stadionul din Poznan este din catgoria Elite +12   FOTO
Stadionul din Poznan este din catgoria Elite

Articol de GSP - Publicat miercuri, 15 iunie 2011 00:00 / Actualizat miercuri, 15 iunie 2011 16:23

Arena care va găzdui meciuri importante de la Euro 2012 a fost modernizată din banii Primăriei, costurile totale fiind de 160 de milioane de euro

Primii la finiş! Cu excepţia gazonului şi a unor construcţii anexe din jurul stadionului, la Poznan poate începe fotbalul. Arena echipelor KKS Lech şi Warta e prima de tip "Elite" terminată în Polonia. A fost construită în 1980, lucrările durînd 12 ani. Pentru Euro 2012, a fost extins de la 27.000 la 40.000 de locuri şi îmbunătăţit. Renovarea a costat 160 de milioane de euro şi s-a încheiat în septembrie anul trecut, cu un concert de inauguare al lui Sting şi Royal Symphonic Orchestra.

Scaune care povestesc meciul
Pînă vor sosi miile de fani de la Euro, Miejski Poznan poate fi vizitat ca un obiectiv turistic în sine, în fiecare marţi şi miercuri, printre ghizi numărîndu-se şi jurnalişti locali. Una dintre particularităţile arenei din Poznan constă în atenţia acordată spectatorilor cu dizabilităţi. Există 266 de locuri în tribune special amenajate pentru fanii în scaun cu rotile, cu deficienţe de auz, de vedere şi chiar pentru nevăzători. Dispozitive ataşate fotoliului le povestesc spectatorilor tot ceea ce se petrece pe teren şi în tribune.

Leduri, mătase şi "oase de peşte"
Arena are saloane spa, magazine de sport şi produse organice, săli de fitness. În pauze, fanii au de ales între 2 restaurante, un bar, o cafenea, 27 de chioşcuri cu mîncare. Lîngă arenă, sînt în curs de construcţie un teren de antrenament, în spatele tribunei I, şi un pasaj care să asigure ieşirea fără scîntei a celor două galerii. În proiect se află, de asemenea, un hotel şi o clădire de birouri.
Pe structura de oţel a acoperişului, care cîntăreşte 7.000 de tone, a fost întinsă membrana semitransparentă a acoperişului. Pare gata să se evapore de pe "oasele de peşte" metalice care o susţin. În realitate, rezistă la temperaturi între -30 de grade şi 70 de grade Celsius. Sub acoperiş sînt fixate cele 195 de proiectoare LED - consumă puţin şi luminează mult.

Măsuri antihuligani
O singură problemă, dar veche de peste 30 de ani, mai au organizatorii din Poznan: huliganii locali. Aceştia au anunţat deja răfuieli cu rivalii din celelalte oraşe poloneze gazde la Euro 2012, mai ales cu ultraşii de la Legia Varşovia.

Primăria a cerut forţe de ordine suplimentare din capitală, a organizat campanii antirasism şi antiviolenţă. Stadionul este dotat cu un sistem de securitate ultraperformant: camere, turnicheţi, filtre peste filtre la intrare. Şi degete ţinute cruciş pentru ca în tribune să răsune, după orchestra lui Sting, doar cîntecele galeriilor.

10.000 de metri pătraţi are zona comercială a stadionului din Poznan
82 de turnicheţi şi 149 de camere de supraveghere au fost instalate pe arena din Poznan
31 de camere TV vor filma fiecare meci de la Euro 2012


Criterii pentru Elite
Pentru ca un stadion să intre în clasa Elite, a patra şi cea mai înaltă categorie din ierarhizarea UEFA, trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
- nocturnă de 1.400 de lucşi
- minimum 8.000 de locuri în tribune, 500 la sectorul VIP şi 100 la masa presei
- aria rezervată sectorului VIP - 200 mp, aria rezervată mass-media - 200 mp
- vestiarul arbitrilor - 20 mp
- parcare VIP de 150 de locuri
- trebuie să existe spaţii pentru cel puţin două studiouri TV, 25 de fotografi, 25 de posturi de comentator şi sală de conferinţă de 75 de locuri

* "Naţional Arena" din Bucureşti a fost proiect să se încadreze în clasa Elite.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (14)
gyx4u
gyx4u  •  31 Iulie 2011, 18:50

Frumos

cneius
cneius  •  16 Iunie 2011, 15:33

"cu exceptia gazonului...poate incepe fotbalul" ce aiurea suna, nu?

cristian_feisbucc
cristian_feisbucc  •  15 Iunie 2011, 20:52
Postat de cr7thebest pe 15 Iunie 2011, 18:33

frumos stadion ..mai ales vestiarele .... defapt tot e frumos ... oare la noi daca ne-ar alege ca tara organizatoare la Euro am face stadioane pt euro???Nu cred ca nu avem cu cine pt ca toti fura....si cum se lucreaza la noi mai bine te lasi pagubit...

Prietene nu te alege nimeni sa organizezi un Campionat European daca nu ai stadioane, sau proiecte serioase si garantii pe bune prin care sa dovedesti ca acele stadioane vor fi gata la timp. Cu alte cuvinte nu fine UEFA si pune degetul pe harta Europei ca sa aleaga o tara, care se presupune ca ar fi obligata sa organizeze ceva ce nu vrea. O supozitie proasta pusa de tine. Inca o replica: FRF a venit cu micutul proiect Finala UEFA Europa League si a primit acceptul pentru a organiza aceasta finala. La momentul acela stadionul nu exista, insa proiectul da. Acum stadionul e aproape gata si este sigur ca Bucurestiul va fi gazda finalei. Daca tu iti faci treaba asa cum trebuie, PUTEM!!!

Vezi toate comentariile (14)
Comentează
Close