INTERNATIONAL  »  EURO 2016  »  TURCIA - OLANDA 3-0

ANALIZĂ Decăderea lalelor » Un fost internațional batav le dă o soluție disperată olandezilor: "Duceți-vă la psihiatru!"

Memphis Depay (în alb), revelația Olandei la ultimul Mondial, e acum o imensă dezamăgire. Atacantul lui Man. United a fost strivit de turci
// Foto: AFP
Memphis Depay (în alb), revelația Olandei la ultimul Mondial, e acum o imensă dezamăgire. Atacantul lui Man. United a fost strivit de turci // Foto: AFP

Articol de - Publicat marti, 08 septembrie 2015 00:00

Oranje e într-o situație disperată, aproape eliminată! Willem van Hanegem, fost mare internațional batav, crede că mai există doar o soluție.

Portocaliii, locul 4 în grupă, după o "dublă" de coșmar, 0-1 cu Islanda și 0-3 cu Turcia, au atins limita minimă. "Cluburile noastre nu mai înseamnă nimic, «naționala» era ultima speranță", spune Van Hanegem, vicecampion mondial în 1974. Concluzia: "La anul, fără Euro, și economia va bubui!".

Din 2001 n-a mai fost Olanda atît de departe de un turneu final. Atunci, cu Van Gaal selecționer, n-a prins Mondialul asiatic. Acum, cu Hiddink la start și Blind la final, "portocala mecanică" pare la fel de dezintegrată și soarta sa mai stă într-un fir de ață, în afara barajului pentru Euro. Doar un miracol o mai salvează! Franța 2016 poate dispărea la fel ca Franța 1984. Atunci a fost ultima oară cînd Țara Lalelelor n-a văzut Euro.

Batavii sînt pe locul 4, la două puncte în spatele Turciei. După un traseu detestabil în preliminarii, cu 4 eșecuri în 8 meciuri, ultimele două la rînd, cu un singur punct în 5 partide împotriva principalilor adversari (Islanda, Cehia și Turcia), în fața cărora au marcat numai două goluri! Nici unul tur-retur cu Islanda! Înfiorător!

Un asemenea dezastru nu putea rămîne fără ecou.

PRESA: "Costisitoare eroare de judecată"

Ziariștii olandezi au dat cu Oranje de pămînt. "«Leul» a rămas în chiloți! Și-a bătut joc singur de el!", a titrat De Telegraaf pe copertă, completînd la interior: "Ce rușine! Europa rîde de noi!".

"O uriașă greșeală. A plecat Hiddink, iar conducerea federației a dat «naționala» pe mîna lui Blind, un antrenor neexperimentat. O costisitoare eroare de judecată care a destabilizat total Olanda"
Valentijn Driessen, șef Fotbal De Telegraaf

Algemeen Dagblad, al doilea cotidian ca influență, remarcă: "Nu mai contăm!". Iar De Volkskrant conchide: "Zero! Lipsă de calitate, de spirit de echipă, de curaj, fără viteză și fără pregătire fizică".

LEGENDELE: "Somn în iarbă cu pantofi frumoși"

Gloriile portocalii au fost și mai dure. Johan Cruyff spune: "Nu mai știm să atacăm, nu mai știm să ne apărăm, formația noastră joacă de-a latul în loc să caute profunzimea". Big J desființa "naționala" în martie: "Nimeni nu face ce trebuie. Sîntem o rușine, îmi rănesc ochii privind Olanda. Îi lăsăm pe cei lipsiți de creativitate să conducă jocul, ceea ce e de neiertat".

"Marea noastră problemă? "Educația incorectă. A fotbaliștilor și antrenorilor. Trebuie să regîndim planul, e nevoie de schimbare. Suferim! Echipele de club sînt slabe în Europa, campionatul e mediocru, iar acum și «naționala». Să ne trezim odată!"
Johan Cruyff, în martie

Willem van Hanegem, și el vicecampion mondial în 1974, ca și Cruyff, lovește: "Jucătorilor nu le pasă decît de ei. Priviți-l pe Memphis! Pare un Goldfinger cu pantofiorii lui frumoși în picioare. Dar cu ce ajută Oranje? Cu somn! Doarme în iarbă!".

Nu terminase: "Cluburile noastre nu mai înseamnă nimic, «naționala» era ultima speranță. În vara lui 2016, și economia va bubui fără Euro!". Unica soluție pentru internațional, anunță Wim: "Duceți-vă la psihiatru!".

63%din cei 39.000 de olandezi participanți la un sondaj De Telegraaf cred că jucătorii sînt de vină pentru căderea "naționalei"

88%dintre suporterii batavi susțin că Oranje nu se mai califică la Euro 2016 (23.000 votanți în De Telegraaf)

Cum răspund cei puși la zid?

JUCĂTORII - Stupefiant: "Karma e de vină"

Unele dintre vedete admit că trec printr-un moment jenant. Lipsa de formă a lui Van Persie, Sneijder și Memphis Depay sau accidentările lui Robben au sufocat Olanda. "Mă simt îngrozitor, teribil. Noi ne-am făcut singuri această campanie dificilă. Mai dificilă ca niciodată", a declarat Van Persie. Însă Sneijder e deja resemnat, găsind o explicație stupefiantă jocului foarte slab și previzibil: "Karma! Ghinion!".

SELECȚIONERUL - "Eu nu-mi dau demisia"

Danny Blind, 54 de ani, care mai fusese antrenor principal doar un sezon la Ajax (2005-2006) înainte de a prelua "naționala" în august, este pus la îndoială după numai două meciuri, 0-1 cu Islanda și 0-3 cu Turcia. El însă nu își va da demisia: "Nu renunț. Putem reconstrui Olanda".

FEDERAȚIA - "Ratarea Euro n-ar afecta bugetul, doar imaginea"

Întrebat ce se va întîmpla dacă selecționata nu va prinde barajul, Bert van Oostveen, directorul executiv KNVB, a replicat: "Ratarea Euro n-ar afecta bugetul, sîntem foarte atenți cu finanțele federației, nu depindem de turnee finale". Totuși, ceva mai important se va pierde: "Dacă vom lipsi din Franța, la o competiție cu 24 de echipe, imaginea noastră va fi grav afectată".

"Fotbalul olandez a avut mereu fluctuații. Cînd am fost sus, cînd am fost jos. Probabil că acum baza noastră de selecție e prea subțire. Și nu mai sîntem atît de buni pe cît credem sau sperăm"
Bert van Oostveen, director executiv federație

Așteaptă un eșec al Turciei

Ca să agațe barajul în ultimele două runde ale grupei A, Olanda are nevoie de o minune: ea să cîștige ambele meciuri, cu Kazahstan (d) și Cehia (a), iar Turcia să piardă una dintre partide. În Cehia sau acasă cu Islanda. De ce? Pentru că, avînd două puncte avans și avantajul "directelor" (1-1 și 3-0), Turcia se poate califica și cu o victorie și un egal.

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (1)
dynamic
dynamic  •  08 Septembrie 2015, 09:17

Lalelor? Vai de voi...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează