INTERNATIONAL  »  EURO 2020  »  ELVEȚIA - SPANIA 1-1, 1-3 D.PEN.

FOTO Spania, în semifinale la Euro! Elveția pierde dramatic după lovituri de departajare

Spania a învins-o pe Elveția în sferturile EURO 2020, 4-1 după lovituri de departajare (1-1 după prelungiri). +27   FOTO
Spania a învins-o pe Elveția în sferturile EURO 2020, 4-1 după lovituri de departajare (1-1 după prelungiri).

Articol de - Publicat vineri, 02 iulie 2021 21:44 / Actualizat vineri, 02 iulie 2021 22:28

Spania a învins-o pe Elveția în sferturile EURO 2020, 3-1 după lovituri de departajare (1-1 la finalul prelungirilor).

  • Spania va juca în semifinale cu Belgia/Italia.

Programul complet de la EURO 2020

Elveția - Spania 1-1, 1-3 la lovituri de departajare » Cronică: Sommer time? Nu! Eroul a fost Unai!

Spania, în semifinale, la penalty-uri, portarul său apărând două lovituri de pedeapsă. Elveția, incredibilă, s-a luptat până la capăt. Dar extraordinarul ei goalkeeper, poate cel mai bun la Euro, a fost depășit în cele din urmă.

Primul "sfert" de Euro, la Sankt Petersburg, cu Ovidiu Hațegan rezerva arbitrului englez Michael Oliver. Față în față, echipele care au câștigat cele mai frumoase meciuri ale acestui turneu final.

+23 FOTO

Înlocuitorul căpitanului, autogol!

Elveția, condusă de Franța cu 1-3 când mai erau doar zece minute înainte de final, a egalat în ultima clipă, 3-3, învingând la București la penalty-uri, 5-4. O calificare în premieră pentru echipa lui Petkovici".

Pentru Spania, a fost invers. La Roja a avut 3-1 în fața Croației, dar a pierdut avantajul spre sfârșit (84-90+2). A dominat însă prelungirile, 5-3!

Jocul a început exact cum era de așteptat. Cu posesia prelungită a ibericilor, adversarii așteptând contraatacul. Aceasta era strategia helvetă, numai că planul s-a năruit încă din start. După un corner, Jordi Alba a tras și Zakaria a deviat în propria poartă. Sommer, nicio șansă. 0-1 (8). Tocmai Zakaria, înlocuitorul căpitanului Granit Xhaka, suspendat, și-a dat autogol. A treia eroare similară de care a profitat formația lui Lucho Enrique.

Multe cornere helvete

La 0-1, roș-albii erau obligați să atace, să facă presing, să alerge mai mult. Nu era ușor. Ei călătoriseră cel mai mult la Euro: 13.400 de kilometri pentru cele cinci întâlniri! Și, mai rău, s-a accidentat și Embolo, unul dintre oamenii de forță ai ofensivei.

Încurajată de nelipsitul Manolo, faimosul toboșar cu bască, Spania a păstrat posesia, dar nu mai era 75%, ca la jumătatea primei reprize, ci numai 66%, după 45 de minute. Elvețienii, tot mai prezenți în joc, cu multe cornere, totuși, fără șut pe poartă. Nici spaniolii nu găsiseră prea mult spațiul porții, dar ei marcaseră. Un gol putea fi suficient pentru a juca semifinalele. Oare?

Roșul care a aprins jocul

Iată și prima mare ocazie a jucătorilor lui Petkovici! Cum altfel? La un corner! Cap Zakaria, la o palmă de bară (56). Încă una, Zuber (64), primul lor balon pe poartă. A salvat Unai.

Roșul se vedea tot mai mult, tot mai periculos. Golul era aproape, părea inevitabil. Iar tabela s-a schimbat: o nesincronizare în apărarea albilor, Laporte a respins în Pau Torres. Și, dintr-o dată, Shaqiri a rămas singur, în centrul careului, în poziție de șut. Nu a ezitat o clipă. 1-1 (68). Shaq Attack! Și 2-1 pentru ei la mingi cadrate.

Să elimine Elveția și Spania, după Franța? Ar fi chiar impresionant! Numai că, în plin elan al echipei sale, Freuler a stricat tot. S-a aruncat cu ambele picioare asupra balonului și gleznelor lui Gerard Moreno. Eliminare directă (77)!

0-8 la șuturi pe poartă în prelungiri!

În 10, Țara Cantoanelor nu mai putea plonja în atac. Dar nici n-a cedat. Prelungiri! A fost asediu spaniol. Opt șuturi pe poartă în extra time. 10-2 în total! Degeaba! Sommer a apărat divin.

Penalty-uri. A doua oară la rând pentru elvețieni. Ibericii rataseră 6 lovituri de pedeapsă înainte. Primele două, Ramos, pe 14 noiembrie 2020, la 1-1 cu Elveția în Nations League. Blocate de Sommer.

Sergio nu era la Euro, însă Sommer, da! Și spaniolii au irosit primul 11 metri. Bară, Busquets! A apărat însă Unai la Schar! Și Sommer, la Rodri. Și Unai, în fața lui Akanji! Incredibil. Portarii au fost eroii. Iar Vargas a tras peste. Dacă transforma Oyarzabal, Spania se califica. Gooool! 3-1, La Roja în semifinale!

126 de selecțiia adunat până azi Sergio Busquets, la egalitate în istoria Spaniei cu Zubizarreta. În top 5 mai sunt 180 - Ramos, 167 - Casillas, 133 - Xavi și 131 - Iniesta

15 meciuriare Jordi Alba în fazele finale de la EURO, la egalitate cu Silva și Ramos. Lideri sunt Iniesta și Cesc, cu 16

4 goluriare Shaqiri la EURO, mai multe decât orice alt jucător din istoria Elveției

10 interventiia avut Sommer contra Spaniei, record la Euro 2020

Executarea loviturilor de departajare:

  • Busquets - ratare (bară)
  • Gavranovic - gol
  • Olmo - gol
  • Schar - ratare (lovitură parată)
  • Rodri - ratare (lovitură parată)
  • Akanji - ratare (lovitură parată)
  • Moreno - gol
  • Vargas - ratare (peste)
  • Oyarzabal - gol

Elveția - Spania 1-1, 1-3 la lovituri de departajare

Elveția - Spania, echipele de start

Elveția: Sommer - Elvedi, Akanji, Rodriguez - Widmer, Freuler, Zakaria, Zuber - Shaqiri - Embolo, Seferovic
Selecționer: Vladimir Petkovic

Spania: U. Simon - Azpilicueta, Laporte, Pau Torres, J. Alba - Koke, Busquets, Pedri - F. Torres, Morata, Sarabia
Selecționer: Luis Enrique

Stadion: St Petersburg (Rusia)
Arbitru: Michael Oliver (Anglia)

Tot ce trebuie să știi înainte de Ucraina - Anglia

Citește mai multe știri de la Euro 2020:

Ungaria, în alertă! Antrenorul propus în locul lui Rădoi: „Am ofertă pe masă!”

Favorita lui Mirel Rădoi la Euro 2020: „Își păstrează mereu principiile de joc”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (69)
leu.mr
leu.mr  •  02 Iulie 2021, 23:05

Ar fi fost ceva sa-i scoata si pe spanioli dar au fost prea obositi fizic si probabil psihic

sameoldstuff
sameoldstuff  •  02 Iulie 2021, 22:44
Postat de sameoldstuff pe 02 Iulie 2021, 22:41

Îi bat italienii de le sună apa din cap. Au școala fotbalului, le mai dau două boabe!

Buni rău, bădie. :))

sameoldstuff
sameoldstuff  •  02 Iulie 2021, 22:41

Îi bat italienii de le sună apa din cap. Au școala fotbalului, le mai dau două boabe!

Vezi toate comentariile (69)
Comentează