INTERNATIONAL  »  EURO 2020  »  INTERVIU

EXCLUSIV Boloni explică de ce a ales Ungaria la Euro 2020: „Din România nu mă caută nimeni!” + declarație tare despre Ronaldo

Ladislau Bölöni, 68 de ani, explică de ce a ales să urmărească meciurile de la Budapesta și nu pe cele de la București în timpul Euro 2020.
Ladislau Bölöni, 68 de ani, explică de ce a ales să urmărească meciurile de la Budapesta și nu pe cele de la București în timpul Euro 2020.

Articol de - Publicat vineri, 25 iunie 2021 08:02 / Actualizat vineri, 25 iunie 2021 10:17

Ladislau Bölöni, 68 de ani, explică de ce a ales să urmărească meciurile de la Budapesta și nu pe cele de la București în timpul Euro 2020.

Fostul selecționer al României Ladislau Bölöni a urmărit de la Budapesta figura frumoasă pe care reprezentativa Ungariei a făcut-o în „grupa morții” cu Franța, Portugalia și Germania, maghiarii ratând la mustață calificarea în „optimile” Euro 2020. 

Trupa lui Marco Rossi a ținut în șah campioana Europei 84 de minute, dar a pierdut 0-3 într-un final de coșmar, a scos un egal cu campioana mondială, Franța (1-1) și a fost la șase minute de o victorie imensă în fața Germaniei, la München, 2-2, după ce a condus de două ori. Loți comentează meciurile turneului final pentru jurnalul Nemzeti Sport.

Ladislau Bölöni: „Ungaria are o infrastructură demnă pentru Europa”

- Bună ziua, domnule Bölöni! Încep cu o curiozitate de-a mea. De ce ați ales să urmăriți meciurile de la Budapesta și nu pe cele de la București?
- Pentru că din România, de ani de zile nu mă caută nimeni. Cu unele excepții, printre care te afli și tu.

- Ce sentimente sunt la Budapesta, după ce Ungaria a ratat dramatic calificarea? Frustrare sau mândrie?
- În primul rând, mândrie. Sigur, este și o stare de tristețe, pentru că ungurii au simțit că au fost aproape de o calificare dintr-o grupă infernală. Spre deosebire de Euro 2016, când au câștigat grupa cu Islanda, Portugalia și Austria.

- La noi, Pițurcă a fost criticat dur după ce naționala României a făcut 0-0 cu Franța, vicecampioana mondială, și 1-1 cu Italia, campioana mondială, la Euro 2008, dar a pierdut meciul decisiv cu Olanda, 0-2. Care e diferența?
- Nu știu dacă pot să fac eu comparații. Eu nu-mi amintesc ce statut avea atunci România. Oare trecea printr-o perioadă foarte bună, să emită pretenții, sau nu? În orice caz, fotbalul maghiar vine după o perioadă deosebit de tristă ca rezultate, iar acum încep să se vadă eforturile făcute de Guvern pentru sport. Au o infrastructură demnă pentru Europa. Sigur, nu putem să strigăm deja „Victorie!”, dar așa simt.

„Marco Rossi, un antrenor inteligent”

- Ministrul tineretului și sportului de la noi, Eduard Novak, recomandă FRF modelul Ungariei.
- Toată lumea din Ungaria este mândră de rezultatele obținute la ultimele două Campionate Europene, dar atenție însă, nici ei nu s-au mai calificat la Mondiale! S-au făcut pași înainte, dar mai e mult până să vorbim despre Ungaria în fotbalul mare. Să fie clar, nu sunt expert în fotbalul maghiar, și acum cunosc mai bine fotbalul românesc.

- Ce v-a impresionat la naționala Ungariei?
- În primul rând am văzut schimbarea de atitudine a jucătorilor și o simbioză între echipă și suporteri. Publicul a fost fantastic, dornic de fotbal de înalt nivel. Incontestabil este și meritul antrenorului italian Marco Rossi, un tip inteligent.

- Apropo de Marco Rossi. Mircea Lucescu l-a propus la naționala României, iar Anghel Iordănescu a spus că e o prostie să punem iar antrenor străin. Ce părere aveți?
- Nu mă bag în discuțiile lor. Nu comentez.

„Entuziasmul meu față de Franța s-a mai estompat”

- Era normal să fie eliminate Germania sau Portugalia și să meargă mai departe Ungaria?
- După hârtie, nu. Însă rezultatele sunt cele care contează, iar Ungaria a fost foarte aproape de calificare, a condus de două ori Germania. De aceea, tristețea este normală.

- Franța a arătat ca o mare favorită?
- În primul meci, da, când a învins Germania. Apoi, entuziasmul meu s-a mai estompat în ceea ce privește Franța. În schimb, mi-a plăcut foarte mult Italia, care a arătat o coeziune de grup fantastică. Belgia și Anglia sunt alte echipe care au jucat bine în grupe.

- Vom avea meciuri foarte tari pe o jumătate de tablou, cu Belgia, Portugalia, Italia, Franța, Croația, Spania, iar câștigătoarea „optimii” Anglia - Germania devine favorită la finală, pe cealaltă jumătate. Cine iese campioană?
- Acest dezechilibru mă deranjează mult. Spre exemplu, Belgia pentru a câștiga titlul trebuie să câștige de patru ori Euro. „Optimi” cu Portugalia, „sferturi” cu Italia, semifinală cu Franța, finală cu Anglia sau Germania. Oare nu se putea face tragere la sorți pentru a exista un echilibru mai logic? Fotbalul și spectatcolul trebuie să iasă învingător, asta e cel mai important!

„Pe Cristiano Ronaldo îl întâlnești mai ușor la piață decât să-l prinzi la telefon”

- Cu fostul dumneavoastră jucător Cristiano Ronaldo v-ați întâlnit la Budapesta?
- Nu. Regulile au fost foarte, foarte stricte. În Portugalia sunt din nou probleme cu virusul și nimeni nu a putut să se apropie de cantonamentul lor și nici ei n-au avut voie să iasă.

- Nici la telefon n-ați vorbit?
- Ronaldo e mai greu de prins la telefon decât să te întâlnești cu el la piață.

- Cristiano a egalat recordul lui Ali Daei, 109 goluri la națională.
- Sunt foarte bucuros pentru el. Sigur va depăși acest record. Mi-ar fi plăcut să depășească recordul chiar aici, la Budapesta. Nu-i rău deloc, a marcat cinci goluri în trei meciuri.

- Apropo, din ce tribună ați urmărit meciurile? La București, Hagi și Popescu au fost trimiși la tribuna a II-a, iar federalii au stat cu politicienii la oficială.
- Am stat într-o lojă, invitat ca expert al ziarului Nemzeti Sport. Nu sunt la curent cu subiectul de la București, e problema Federației și a celor de la UEFA.

Euro la indigo » Eric a recreat golul marcat de Lewandovski cu Suedia

Citește mai multe știri de la Euro 2020: 

Ioana Cosma, după experiența la Euro: „Au curs criticile! Fetele mi-au spus să las fotbalul bărbaților”
GSP LIVE
Ioana Cosma, după experiența la Euro: „Au curs criticile! Fetele mi-au spus să las fotbalul bărbaților”
Basarab Panduru a făcut echipa ideală a grupelor Euro 2020: „Ce revelație?! Cum de nu l-a văzut nimeni până acum?”
ECHIPA IDEALĂ
Basarab Panduru a făcut echipa ideală a grupelor Euro 2020: „Ce revelație?! Cum de nu l-a văzut nimeni până acum?”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (3)
c_o_r
c_o_r  •  25 Iunie 2021, 17:29
Postat de progressive pe 25 Iunie 2021, 11:01

Episodul ungurilor imi aminteste de nationala noastra la Euro 2008 eram in grupa atunci cu Italia, Franta si Olanda. Daca nu rata Mutu acel penalty cu Italia eram calificati.

Mai mult decât penalty-ul lui Mutu a contat, poate, delăsarea cu care s-a jucat meciul cu Olanda... A fost o senzație de... „ne-am făcut datoria, nu ne-am făcut de râs, acum hai acasă că am deja sejurul rezervat”...

leu.mr
leu.mr  •  25 Iunie 2021, 12:37

Intr-adevar este inghesuiala de echipe mari pe o jumatate de tablou, spre deosebire de cealalta. Anglia sau Germania (poate si Olanda) au sansa sa intilneasca un adversar epuizat fizic si psihic in finala ...

progressive
progressive  •  25 Iunie 2021, 11:01

Episodul ungurilor imi aminteste de nationala noastra la Euro 2008 eram in grupa atunci cu Italia, Franta si Olanda. Daca nu rata Mutu acel penalty cu Italia eram calificati.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează