INTERNATIONAL  »  EURO 2020  »  EURO 2020

Ghidul „Simon Kjaer”: cursul FIFA pentru prim ajutor în cazul jucătorilor prăbușiți pe teren ca Eriksen

Simon Kjaer // FOTO: Guliver/GettyImages +21   FOTO
Simon Kjaer // FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat duminica, 13 iunie 2021 10:11 / Actualizat duminica, 13 iunie 2021 10:21

Intervenția exemplară a căpitanului Danemarcei, Simon Kjaer, a impresionat asistența meciului Danemarca - Finlanda 0-1. 

Fundașul a făcut semne agitate imediat după prăbușire și i-a acordat primul ajutor colegului său. Exact așa începe cursul de 13 lecții oferit de FIFA fotbaliștilor după cazul Marc-Vivien Foe, camerunezul decedat în timpul Cupei Confederațiilor din 2003

Problemele cardiace și prăbușirile fotbaliștilor pe gazon au reprezentat momente care au bulversat fotbalul mondial în ultimele două decenii.

Ghidul „Simon Kjaer”: cursul FIFA pentru prim ajutor în cazul jucătorilor prăbușiți pe teren

De la decesele lui Marc-Vivien Foe, Miklos Feher sau Patrick Ekeng până la cazuri în care fotbalistul a fost salvat, precum Christian Eriksen sau Fabrice Muamba, incidentele au tras un semn de alarmă la FIFA.

Organizația, care a atras controverse de-a lungul timpului în probleme precum corupția ori organizarea unor turnee finale, a început să monitorizeze cazurile de fotbaliști căzuți pe gazon.

Și, mai mult de-atât, a făcut un ghid în 13 pași pe care orice fotbalist îl poate parcurge pentru a se putea apropia de intervenția exemplară a căpitanului Danemarcei, Simon Kjaer.

Cel care a intervenit pentru ca Christian Eriksen să nu-și înghită limba și i-a chemat, cu gesturi largi, pe oamenii din staff-ul medical.

Un detaliu: cei doi buni prieteni sunt rivali în campionat. Eriksen joacă la Inter Milano, Kjaer la AC Milan. Afectat de eveniment, Simon a cerut schimbarea în repriza a doua a meciului, la 3 minute după golul finlandez.

+17 FOTO

Ce spunea medicul-șef FIFA

În 2014, medicul-șef al FIFA, cehul Jiri Dvorak, a făcut o prezentare a studiilor și a programului pentru canalul oficial al federației internaționale.

Astfel, Dvorak l-a dat exemplu pe Muamba, fotbalist englez de origine congoleză prăbușit pe gazon în timp ce evolua la Bolton Wanderers și salvat după o intervenție rapidă a medicilor.

„Trebuie să fim mereu pregătiți că așa ceva se poate întâmpla. În cazul Muamba, medicii și paramedicii au fost pregătiți. Au știut ce să facă. Într-un astfel de caz, ai 2 minute, 120 de secunde, să intervii corect”, a spus Dvorak.

Care s-a referit, în primul rând, la identificarea momentului. „Căderea unui fotbalist fără să fie lovit trebuie să ne facă să ne gândim la un stop cardiac. Trebuie să ai planul pregătit, dar și echipamentul, cum ar fi defibrilatorul. Pe care să-l știi și să folosești”.

Un arbitru nu trebuie să dea drumul meciului fără defibrilator. E ceva ieftin care salvează vieți
 - Jiri Dvorak, medic șef FIFA în 2014

Ce capitole are cursul FIFA

Astfel, FIFA a făcut un curs de 13 lecții prin care oricine poate afla lucuri despre apariția stopului cardiac și despre intervenția în sine.

Disponibil pe site-ul FIFA Medical Network, el conține următoarele capitole:

  • Incidență; 
  • Cauze; 
  • 11 pași de intervenție; 
  • Depistare și prevenție; 
  • Pregătire; 
  • Recunoașterea incidentului;
  • Resuscitarea cardiopulmonară (CPR); 
  • Utilizarea AED (defibrilator);
  • Transportul;
  • Urmări;
  • Concluzii;
  • Test

De exemplu, Kjaer e văzut făcând CPR în primele secunde după depistarea incidentului. FIFA susține că a insistat în aceste cazuri după ce, la un meci de la Cupa Confederațiilor din 2003 (organizată de FIFA), camerunezul Marc-Vivien Foe a murit pe teren.

VIDEO: totul despre Anglia - Croația, următorul meci tare de la EURO 2020

Mai multe știri despre Christian Eriksen:

Val de reacții după momentul șocant prin care a trecut Christian Eriksen: „O zi care ar trebui să ne amintească cât de prețioasă este viața”

Marca, copertă superbă după momentul șocant de la Copenhaga: „Avem deja campionii de la EURO”

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (1)
amicu
amicu  •  13 Iunie 2021, 10:24

Cursurile de prim-ajutor se trebui sa fie obligatorii încă de la copii și juniori. Și antrenorii ar trebui să participe. Pentru că la anumite competiții nu ai parte de asistență medicală adecvată. Și în școli aceste cursuri ar trebui sa fie obligatorii

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close