INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  ROMÂNIA

Sorescu este cel mai polivalent tricolor » Fotbalistul a jucat pe cinci posturi la națională

Deian Sorescu/ foto: Cristi Preda (GSP)
Deian Sorescu/ foto: Cristi Preda (GSP)

Articol de - Publicat duminica, 26 martie 2023 13:12 / Actualizat duminica, 26 martie 2023 13:54

Deian Sorescu (25 de ani) este cel mai polivalent fotbalist de la echipa națională a României. Consacrat ca fundaș dreapta, jucătorul de la FCSB a evoluat fundaș stânga în Andorra, la victoria României cu 2-0. Este al cincilea post pe care a fost folosit Sorescu în cele 10 meciuri în tricoul primei reprezentative: fundaș dreapta, fundaș stânga, mijlocaș stânga, extremă dreapta și stânga.

Selecționerul Edward Iordănescu (44 de ani) a recurs la titularizarea lui Sorescu în flancul stâng al defensivei forțat de problemele la gleznă acuzate Raul Opruț, cu două zile înaintea meciului.

Dumitru Dragomir a făcut praf naționala României: „Doamne! Haos total! Nu am mai văzut așa ceva” + „Unii nu știu cum îi cheamă cu buletinul în mână”
Andorra - România 0-2
Dumitru Dragomir a făcut praf naționala României: „Doamne! Haos total! Nu am mai văzut așa ceva” + „Unii nu știu cum îi cheamă cu buletinul în mână”

De altfel, postul de fundaș stânga i-a dat mari bătăi de cap lui Iordănescu încă de la alcătuirea lotului. Bancu și Vătăjelu, indisponibili, n-au intrat în discuție, iar Camora s-a accidentat înaintea reunirii. Astfel, Opruț devenise prima opțiune de fundaș stânga. 

Sorescu era pregătit să joace titular ca extremă stânga, acolo unde a apărut în cele din urmă Dennis Man.

„Opruț nu era sută la sută și atunci l-am tras pe Deian Sorescu, care a mai jucat acolo. Un jucător cu experiență”, a explicat selecționerul. După transferul de la Dinamo la Rakow, Sorescu a jucat numai mijlocaș dreapta și stânga în campionatul Poloniei. În acest sezon, la FCSB, Deian a evoluat 9 meciuri fundaș dreapta și doar unul fundaș stânga, în confruntarea cu Farul (2-3), când a fost schimbat la pauză.

Nici eu nu mă așteptam să joc fundaș stânga! Glumesc, am tot vorbit înaintea meciului, știam situația. Îmi pare rău de colegii care au simțit ceva la picioare, repet, o mai spun, atât timp cât voi putea, voi juca pe orice post sunt solicitat. Eu zic că a fost bine. Mai puțin important cine pe ce post joacă. Important e să ne strângem și să căutăm victoria la orice meci

- Deian Sorescu, fotbalist România

Deian Sorescu a debutat ca fundaș dreapta la echipa națională

Deian Sorescu a debutat ca fundaș dreapta la echipa națională, în mandatul lui Mirel Rădoi. A jucat acolo două meciuri, titular, amicalele legate cu Georgia (1-2, 2 iunie 2021, Ploiești) și cu Anglia (0-1, 6 iunie 2021, Middlesbrough).

Apoi, Rădoi l-a pus pe Rațiu fundaș dreapta, iar pe Sorescu l-a reprofilat mijlocaș și extremă stânga, deși piciorul său de bază este dreptul, pentru a-și fructifica mai bine capacitatea de efort, viteza și calitățile tehnice.  

Deian Sorescu a jucat extremă dreapta în primul meci sub comanda lui Edi Iordănescu

La prima apariție în echipă sub comanda lui Edward Iordănescu, Sorescu a fost folosit extremă dreaptă, la meciul cu Finlanda (1-0), din Liga Națiunilor. După aceea, Edi l-a mutat în flancul stâng de atac, unde a jucat pe picior schimbat.

M-am obișnuit să evoluez fundaș dreapta, post pe care am jucat în trecut și la națională. Acolo e locul care-mi place cel mai mult

- Deian Sorescu, declarație pentru GSP, 10 septembrie 2021

Meciurile și posturile lui Deian Sorescu la națională

Meci Post Minute jucate Index InStat Selecționer
România - Georgia 1-2 (amical) fundaș dreapta 90244M. Rădoi
Anglia - România 1-0 (amical) fundaș dreapta 66247M. Rădoi
Islanda - România 0-2 (prelim. CM 2022)mijlocaș stânga68210M. Rădoi
România - Liechtenstein 2-0 (prelim. CM 2022) extremă stânga 12202M. Rădoi
Macedonia - România 0-0 (prelim. CM 2022) extremă stânga 74199M. Rădoi
România - Finlanda 1-0 (Liga Națiunilor) extremă dreapta 79230E. Iordănescu
România - Muntenegru 0-3 (Liga Națiunilor) extremă dreapta 32194E. Iordănescu
Finlanda - România 1-1 (Liga Națiunilor) extremă stânga 79235E. Iordănescu
România - Bosnia 4-1 (Liga Națiunilor) extremă stânga 56201 E. Iordănescu
Andorra - România 0-2 (prelim. CE 2024) fundaș stânga 90272E. Iordănescu

10 selecțiiare Deian Sorescu la echipa națională a României

VIDEO. Deian Sorescu, declarații după partida câștigată de tricolori în Andorra: „Trebuie să o luăm pas cu pas”

Citește și:

Cornel Dinu, acid ca întotdeauna: „România nu a confirmat. A câștigat împotriva unei reprezentative a Predealului împreună cu Sinaia”
Andorra - România 0-2
Cornel Dinu, acid ca întotdeauna: „România nu a confirmat. A câștigat împotriva unei reprezentative a Predealului împreună cu Sinaia”
Deși a marcat, Denis Alibec a fost criticat de un fost internațional: „Noi nu am avut vârf”
Andorra - România 0-2
Deși a marcat, Denis Alibec a fost criticat de un fost internațional: „Noi nu am avut vârf”

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (1)
parpalache
parpalache  •  26 Martie 2023, 14:34

Bietul baiat!Din mijlocaș ofensiv-Rednic-de nevoie- la folosit fundaș lateral-de preferința pe stânga!Și așa se face, ca atunci când joaca fundaș-toata lumea sa zica ca...nu e fundaș și ca e mijlocaș!Iar atunci când joaca mijlocaș, toata lumea sa zica ca...mai bine joaca ca fundaș!Iar laudele aste pe GSP, nu pot sa insemne decât ca jupânul din Pipera, vrea sa-l faca„marfa”și l-a pus pe MM sa dea tonul la cântec presei!Ca așa se fac afacerile!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează