INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  KOSOVO

ANALIZĂ Kosovo, naționala paradoxurilor » Giresse a convocat mai puțini jucători decât Iordănescu, dar mai scumpi

Sursă foto: ffkkosova.com
Sursă foto: ffkkosova.com

Articol de - Publicat joi, 08 iunie 2023 07:07 / Actualizat joi, 08 iunie 2023 09:34

Următorul meci al naționalei României în preliminariile Euro 2024, cel de la Priștina, cu Kosovo, ar putea fi o cheie extrem de importantă care să deschidă ușa spre calificare. 

  • Kosovo - România are loc pe 16 iunie, de la 21:45, liveTEXT pe GSP.ro și în direct la TV pe Antena 1

Mai ales în contextul în care echipa lui Alain Giresse (70 de ani) a înregistrat două rezultate contradictorii, a remizat în Israel (1-1), cu una dintre echipele care vizează locul secund, dar a terminat cu același scor și acasă, partida cu modesta Andorra.

Leo Messi, interviul momentului: „Vreau să vă spun de ce nu m-am întors la Barcelona. Dacă era vorba de bani, eram deja în Golf”
MERCATO
Leo Messi, interviul momentului: „Vreau să vă spun de ce nu m-am întors la Barcelona. Dacă era vorba de bani, eram deja în Golf”

23 de jucători din lotul kosovarilor, mai scumpi decât 26 din lotul României 

De fapt, Kosovo chiar este o echipă a contradicțiilor, a paradoxurilor. Ocupă doar locul 107 în clasamentul FIFA, penultimul dintre componentele grupei I de calificare, devansând doar Andorra (153). 

Echipa lui Edward Iordănescu este pe 46, doar sub Elveția (12), departe de Israel (78) și Belarus (98). Și totuși, ca valoare de piață a loturilor, kosovarii sunt mai bine cotați decât „tricolori”.

Kosovo a convocat doar 23 de jucători, iar valoarea lor însumată este cu aproape 17 milioane de euro peste cea a României, care are 26 de jucători pentru această acțiune! Un paradox care se explică prin faptul că jucătorii din Kosovo evoluează la echipe de club puternice. La Napoli, Young Boys și Galatasaray, campioane în acest sezon, sau Burnley, câștigătoare detașată a Campionship, dar și la alte echipe puternice din Ligue 1 sau Primera. 

Avem și noi campioni în lot, toți de la Farul, plus doi promovați în Serie A, Drăgușin și Pușcaș, de la Genoa, dar concluzia e că și la acest capitol viitorii adversari stau mult mai bine. Chiar dacă și Stanciu e campion en titre, câștigând în decembrie campionatul din China, cu Wuhan (acum pe locul 8).

La echipe probabile, Kosovo are jucători cu o cotă de piață mai mult de dublu peste fotbaliștii din naționala României

Diferența în favoarea kosovarilor crește spectaculos când este vorba despre formațiile de start pentru întâlnirea de la Pristina de pe 16 iunie. Doar doi jucători de la gazde, căpitanul echipei, Rrahmani (Napoli), și golgheterul lor, Muriqi (Mallorca), valorează împreună 40 de milioane de euro, mai mult decât posibila garnitură de start a „tricolorilor”! 

Și situația ar fi la fel chiar dacă Edward Iordănescu i-ar folosi de la început pe Hagi, Cicâldău și Pușcaș, mai bine cotați fiecare decât Man, Mihăilă, respectiv Alibec. Și la capitolul experiență la nivel de jocuri la națională, tot kosovarii conduc detașat, chiar dacă au și ei mulți debutanți. 

Cei 23 de adversari adună 558 de partide internaționale, pe când cei 26 de „tricolori”, numai 364. Și totuși, acest Kosovo, care pe hârtie arată foarte bine, nu a putut învinge acasă Andorra, ceea ce ne dă speranțe că, pe teren, România ar putea obține cele 3 puncte.

Echipa probabilă România (4-2-3-1): Târnovanu (FCSB) - Rațiu (Huesca), R. Drăgușin (Genoa), Burcă (CFR Cluj), Opruț (Hermannstadt) - D. Olaru (FCSB), T. Băluță (Farul) - D. Man (Parma), N. Stanciu (Wuhan Three Towns), Fl. Coman (FCSB) - Alibec (Farul)

Echipa probabilă Kosovo (4-3-3): Murici (Burnley) - Vojvoda (Torino), Rrahmani (Napoli), M. Kryeziu (Zurich), Paqarada (St. Pauli) - Celina (Stoke City), Fazliji (St. Pauli), Muslija (SC Padeborn) - Zhegrova (Lille), Muriqi (Mallorca), Rashica (Galatasaray)

87,60 milioane eurolot Kosovo (23 jucători)

70,95 milioane eurolot România (26 jucatori)

Valoare echipa probabilă a României: 

  • Târnovanu 1,5
  • Rațiu 1,5
  • R. Drăgușin 5
  • Burcă 4
  • Opruț 0,8
  • D. Olaru 5,3
  • T. Băluță 2
  • D. Man 4
  • N. Stanciu 6,5
  • Fl. Coman 2,5
  • Alibec 0,9*

*Sumele din dreptul jucătorilor sunt exprimate în milioane euro. Total: 34 mil euro. 

Valoare echipa probabilă a Kosovo: 

  • Murici 12
  • Vojvoda 5
  • Rrahmani 25
  • M. Kryeziu 0,6
  • Paqarada 1,5
  • Celina 2,5
  • Fazliji 0,8
  • Muslija 1,2
  • Zhegrova 7
  • Muriqi 15
  • Rashica 7,5*

*Sumele din dreptul jucătorilor sunt exprimate în milioane euro. Total: 78,1 mil. euro. 

43,1 milioane euroar valora echipa probabilă a României cu jucătorii cel mai bine cotați, în componența: Moldovan - Cr. Manea, R. Drăgușin, Burcă, Sorescu - M. Marin, D. Olaru - I. Hagi, N. Stanciu, Cicâldău - G. Pușcaș

Cel mai bine cotați 5 jucători din lotul Kosovo

JucătorCotăEchipă de club
A. Rrahmani25Napoli
Muriqi15Mallorca
Murici12Burnley
Rashica7,5Galatasaray
Zhegrova7Lille

Cel mai bine cotați 5 jucători din lotul României

JucătorCotăEchipa de club
N. Stanciu6,5Wuhan
D. Olaru5,3FCSB
R. Drăgușin5Genoa
I. Hagi5Rangers
Moruțan5Pisa

Kosovo este o contracandidată și are acest statut argumentat. Vorbim despre o echipă care are jucători în League 1, în Primera, în Serie A, jucători care au produs performanțe în acest sezon.

-Edward Iordănescu, selecționer România

Citește și: 

Edi Iordănescu a luat decizia în privința lui Ianis Hagi » Ce se va întâmpla în Kosovo

Merita Andrei Ivan să fie convocat la națională? » Gică Craioveanu: „Cred că Edi Iordănescu are ceva cu el”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
mehigh_ms
mehigh_ms  •  08 Iunie 2023, 11:07
Postat de cirus11 pe 08 Iunie 2023, 10:09

Chestia este ca locul in clasamentul nationalelor nu se modifica imediat, dureaza ani buni... Cu ce jucatori are Kosovo o sa tot urce, e aproape inevitabil, daca nu mai fac gafe ca in meciul cu Andorra. Noi in schimb suntem mult prea sus in clasament fata de ce meritam... ca lot.

sunt peste noi ca valoarea lotului.. daca ne uitam si pe unde joaca kosovari te intrebi cam cate ne dau .. partea proasta ca noi nu jucam nimic..

cirus11
cirus11  •  08 Iunie 2023, 10:09

Chestia este ca locul in clasamentul nationalelor nu se modifica imediat, dureaza ani buni... Cu ce jucatori are Kosovo o sa tot urce, e aproape inevitabil, daca nu mai fac gafe ca in meciul cu Andorra. Noi in schimb suntem mult prea sus in clasament fata de ce meritam... ca lot.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează