INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  MOLDOVA - POLONIA 3-2

ANALIZĂ Revelația moldovenească » De la 0-8 cu Danemarca în 2021 la 3-2 cu Polonia în 2023: „Nu visăm la calificare, dar ne putem depăși limitele”

Foto: Federația Moldovenească de Fotbal
Foto: Federația Moldovenească de Fotbal

Articol de - Publicat miercuri, 21 iunie 2023 13:02 / Actualizat miercuri, 21 iunie 2023 13:16

După campania eșuată pentru Mondiale, ultimul loc, un punct și golaveraj 5-30, Moldova are deja cinci puncte în preliminariile Euro, remizînd cu Cehia (0-0) și învingând Polonia (3-2). Selecționerul Serghei Cleșcenco (51 de ani) a dezvăluit secretul ultimei victorii: „I-am întrebat ce mai putem pierde în afara onoarei?”

În urmă cu doi ani, în preliminariile Mondialului, Moldova era devastată! Ultimul loc, cu un singur punct, 1-1 cu Feroe acasă, spulberată de Danemarca, 0-12 în total (0-8 în deplasare), învinsă și de Feroe (1-2) și având un golaveraj șocant: 5-30. 

A primit în medie trei goluri pe meci! Atunci era selecționer italianul Roberto Bordin, actualul antrenor al lui Sheriff Tiraspol, dat afară de la națională după un singur an. Un 2021 de coșmar!

Farul a transferat un dublu campion european cu Portugalia: „Vreau în grupele Ligii și să cucerim din nou titlul!”
FARUL
Farul a transferat un dublu campion european cu Portugalia: „Vreau în grupele Ligii și să cucerim din nou titlul!”

Republica Moldova, o națională de 15 milioane. Polonia valorează 220!

Actuala campanie, pentru EURO 2024, a început însă la fel ca precedenta. 1-1 la Chișinău cu aceeași Feroe! Pe bancă era alt selecționer, Serghei Cleșcenco, 51 de ani, ex-golgheter al naționalei.

Următorul joc, prima surpriză, 0-0 în fața Cehiei. Iar acum, 3-2 contra Poloniei, după 0-2 la pauză. Numărul 171 în topul FIFA a depășit numărul 21!

Moldova, echipa cu un lot a cărui valoare totală e estimată la 15,35 milioane de euro (potrivit transfermarkt.de, Polonia atinge 219,3 milioane), cei mai scumpi fiind Ion Nicolaescu (Beitar Ierusalim) și Vadim Rață (Voluntari), singurii cu o cotă de un milion, are cinci puncte după patru etape și e pe locul 3, deasupra Poloniei.

Serghei Cleșcenco, selecționerul naționalei Moldovei: „Calificarea pare ceva ireal”

Înaintea confruntării cu polonezii, Cleșcenco spunea: „Nu poți aștepta miracole de la o formație ca a noastră. Nu am fost niciodată aproape de o calificare la un turneu final. Nici nu visăm la calificare, pare ceva ireal. Dar, punctual, ne putem depăși limitele în anumite partide, ca la 0-0 cu Cehia".

Selecționerul a dezvăluit secretul de la pauză, la 0-2: „Am avut o discuție scurtă. I-am întrebat ce mai putem pierde în afara onoarei. Le-am cerut să lupte pentru onoare. Nu doar atât. 

Am vrut să stea mai sus pe teren, să punem mai multă presiune aproape de careul advers. Aceasta este explicația revenirii. Și faptul că băieții au crezut în ei".

3internaționali moldoveni care au jucat marți evoluează în România: portarul Răilean (Dej), atacanții Damașcan (Voluntari) și Postolachi (UTA). Căpitanul Rață (Voluntari) a lipsit, accidentat

Ion Nicolaescu, golgheterul all-time al naționalei Moldovei

MVP a fost Ion Nicolaescu, vârful lui Beitar. La doar 24 de ani, a devenit cel mai prolific jucător în istoria naționalei Moldovei. Cu „dubla" de marți, a ajuns la 12 goluri în 35 de meciuri. L-a depășit chiar pe actualul selecționer, Cleșcenco (11 în 69 de partide). 

Moldova, ești victorioasă când oamenii fac echipă unită! Naționala Moldovei a demonstrat în meciul cu Polonia că doar prin multă muncă, dedicare și luptă până în ultima clipă putem obține rezultate foarte bune. Putem inversa în favoarea noastră orice scor, putem capta atenția și admirația celor din jur!


 - Maia Sandu, președinte Republica Moldova

Citește și: 

Maia Sandu, mesaj pentru naționala Moldovei, după succesul cu Polonia: „Putem inversa în favoarea noastră orice scor!”

Moldoveanul care a jucat pe „Old Trafford” vrea s-o scoată pe Farul din UCL + lecții pentru România: „E o schimbare de mentalitate la naționala noastră”

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (2)
dobrin
dobrin  •  21 Iunie 2023, 16:51

Sa fi facut Edi 0-0 cu Cehia si 3-2 cu Polonia cred ca nu-i mai ajungeam nici cu prajina la nas.

unurtr
unurtr  •  21 Iunie 2023, 15:51

La cotă 150 pentru 2/1 cred și eu că este revelație...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează