INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  ROMÂNIA - KOSOVO 2-0

Președintele CNCD, mesaj clar după scandalul din România - Kosovo: „Aştept ziua în care aceşti suporteri vor fi daţi în judecată”

FOTO: Raed Krishan +36   FOTO
FOTO: Raed Krishan

Articol de - Publicat miercuri, 13 septembrie 2023 09:06 / Actualizat miercuri, 13 septembrie 2023 10:02

Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a reacționat după scandalul de la meciul România - Kosovo (2-0), din preliminariile EURO 2024.

  • România e pe loc calificabil în grupa I, doi, cu un punct deasupra Israelului și la două lungimi distanță de liderul Elveția
  • România mai are de jucat cu Belarus (deplasare), Andorra (acasă), Israel (deplasare), Elveția (acasă)
  • Israel mai are de jucat cu Elveția (acasă), Kosovo (deplasare), România (acasă), Andorra (deplasare)

Csaba Asztalos a explicat de ce mesajul „Kosovo e Serbia” al ultrașilor români a provocat scandal în timpul partidei și cere ca suporterii vinovați să fie acționați în instanță.

Nu s-a văzut la TV » Portarul lui Kosovo, semne obscene către fanii României după finalul meciului
România - Kosovo 2-0
Nu s-a văzut la TV » Portarul lui Kosovo, semne obscene către fanii României după finalul meciului

Președintele CNCD, reacție după scandalul de la România - Kosovo

„Nu au ce căuta aceste mesaje geopolitice în sport. UEFA nu permite transmiterea mesajelor politice pe stadioane. Sportul este sport şi atunci politica se manifestă în afara stadioanelor, în studioul de televiziune. 

Iar spectatorii contează foarte mult pentru echipa națională. A juca fără spectatori înseamnă o pierdere foarte mare şi financiară, dar în principal şi de susţinere a echipei naționale. Da, este o problemă de imagine. 

Eu aştept ziua în care aceşti suporteri, care sunt filmaţi, vor fi daţi în judecată şi să răspundă inclusiv financiar pentru faptele lor, pentru că nu se mai poate așa”, a spus Csaba Asztalos la Antena 3, citat de OrangeSport.

România - Kosovo, întrerupt 49 de minute

Ultrașii radicali din „Uniți sub Tricolor” au scandat „Kosovo e Serbia” și au afișat două bannere care l-au făcut pe „central” să oprească meciul în minutul 18. 

Scandalul era anunțat de la ora 15:47. „La meciul tur din Pristina, imnul nostru a fost huiduit îndelung de întregul stadion, iar suporterii români au fost ținta injuriilor continue și a jignirilor repetate ale suporterilor kosovari, o mare parte din fani fiind evacuați, arestați, agresați și amendați doar pentru că au afirmat un adevăr istoric subliniat și la nivel de stat, a venit vremea returului”. A fost mesajul ultrașilor.

FRF, Jandarmeria și firma de pază n-au reacționat. Ultrașii au intrat pe stadion fără probleme, au fluierat copios imnul celor din Kosovo și au scandat de mai multe ori „Serbia, Serbia”. Apoi, în minutul 17, au afișat două bannere. Jandarmeria, la fel de pasivă. 

„Basarabia e România” și „Kosovo je Srbija”, plus din nou scandări „Ole, ole, ole, ola, Kosovo e Serbia”. Și a venit momentul în care „centralul” francez Willy Delajod a oprit meciul. 

A chemat echipele la marginea terenului, scandările au continuat și a decis suspendarea partidei! Degeaba s-a dus Stanciu să-i calmeze pe huligani, aceștia au continuat să scandeze.  Mai multe dispozitive de jandarmi au mers spre peluză, nici de această dată n-a existat o finalitate. 

După 30 de minute, Răzvan Burleanu, Gabriel Bodescu și Radu Vișan au coborât pe teren pentru discuții cu oficialii UEFA. O delegație s-a dus din nou la ultrași, moment în care au început să scandeze „Ole, ola, reprezentăm România”, totul în corul de fluierături al întregului stadion.  După 40 de minute de la oprire, echipele au ieșit de la vestiare. A urmat o încălzire și după alte 9 minute s-a reluat partida.

VIDEO Concluziile lui Alex Cicâldău după partida tensionată de pe Arena Națională: „Încercau să ne provoace”

Citește și 

Abordare din alt unghi: „Să o spunem pe-aia dreaptă: schimbările făcute de Edi Iordănescu ne-au adus punctele cu Elveția și Kosovo”

Declarațiile zeflemitoare date de Moruțan au stârnit polemica între Edi Iordănescu și Mihai Stoica: „Îmi vine să o iau razna pe drum! Ce vrea omul ăsta de la noi?”

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (62)
DoarDiviziaB
DoarDiviziaB  •  13 Septembrie 2023, 20:12

Stimabile! Daca geopolitica nu are ce căuta în sport atunci Rusia trebuia să participe la campionat și în cupele europene. De asemenea daca un stat nerecunoscut de ONU este membru UEFA atunci și Donbass trebuie sa fie tara din UEFA. Înțelegeți aspectul sau sunteți prea îndoctrinat? La fel Transnistria trebuie sa fie federație și acceptată un UEFA. De asemenea Osetia. Kosovo nu reprezintă nimic în plus față de cele de mai sus, cel puțin în ochii țării de unde ești. Nu poți judecat pe cineva, așa cum vrei, ținând cont că susține un punct de vedere pe care România îl are. Totul a pornit de la golanismul separatiștilor kosovari care au huiduit imnul României la meciul tur. Atunci nu ați mai ieșit în presă. ***.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Dontlookbackwithanger
Dontlookbackwithanger  •  13 Septembrie 2023, 17:00
Postat de unurtr pe 13 Septembrie 2023, 14:30

ADEVĂRUL doare, așa-i?

Lasă netul și balivernele! Că dacă îți dau un test te lovești singur!

Trotsky
Trotsky  •  13 Septembrie 2023, 15:45
Postat de litovoi pe 13 Septembrie 2023, 10:30

Că ne place sau nu strămoșii albanezilor erau în Balcani de mii de ani când au venit slavii. Slavii ca și alții mai la nord au mușcat mai mult decât au putut să înghită. Ce au cucerit slavii cu săbiile au luat înapoi albanezele cu uterele. Ce pretenție să avem de la haimanalele din peluză să știe istoria altora când ei nu o știu pe a propriei țări.

da mah, erau un fel de traci, dar erau protocrestini si apoi crestini pana au venit otomanii si i-au convertit cu forța

Vezi toate comentariile (62)
Comentează