INTERNATIONAL  »  EURO 2024  »  UNGARIA - ESTONIA 1-0

VIDEO + FOTO GSP a asistat la Ungaria - Estonia, primul meci după anunțul afișării steagului Ungariei Mari » Cine a iscat întreaga dispută: „O mângâiere politică pentru ei”

FOTO: Răzvan Luțac (GSP.ro) +25   FOTO
FOTO: Răzvan Luțac (GSP.ro)

Articol de - Publicat joi, 23 martie 2023 22:40 / Actualizat joi, 23 martie 2023 22:54

La primul meci al maghiarilor după cazul Ungaria Mare, 1-0 cu Estonia, facțiunea dură a fanilor maghiari a afișat steagul Ungariei Mari pe Puskas Arena. Asta după ce Federația maghiară a reconfirmat că-i va lăsa pe fani cu steagurile și harta Ungariei Mari. Dar atât. Lumea de rând n-a avut treabă cu însemnele, ci doar ultrașii „vizați de mesajul federației”,

Oameni fericiți, care își fac poze-n grupuri și își cumpără magneți cu echipa de aur din anii '50. Fulare simple, cu stema țării, a Federației ori steagul tricolor. Suporteri din Estonia care împart masa de foosball cu maghiari și sute, mii de copii, invitați gratuit să vadă echipa națională a lui Szoboszlai și Sallai. Pe spatele lor scrie Honved, Dunakeszi, Budafok.

Un „tricolor” i-a dat replica lui Hagi și se ia de Iordănescu: „Dacă-s invizibil, mă autopropun! Singura șansă e să joc pentru Moldova, că oricum îmi plac moldovencele”
PROTEST
Un „tricolor” i-a dat replica lui Hagi și se ia de Iordănescu: „Dacă-s invizibil, mă autopropun! Singura șansă e să joc pentru Moldova, că oricum îmi plac moldovencele”

GSP a asistat la Ungaria - Estonia, pe colosul „Ferenc Puskas”

Zeci de steaguri agățate pe mărețul „Ferenc Puskas”, arenă de 67.000 locuri care își deschide toate inelele și e trei sferturi plină la un meci amical! Și, undeva la peluză, un steag care a inflamat România de două zile.

Gazeta Sporturilor a fost la Ungaria - Estonia, primul meci după scandalul Ungaria Mare. Iar Ungaria Mare a fost într-un singur loc. În galerie.

FOTO: Răzvan Luțac (GSP.ro)
FOTO: Răzvan Luțac (GSP.ro)
FOTO: Răzvan Luțac (GSP.ro)
FOTO: Răzvan Luțac (GSP.ro)
FOTO: Răzvan Luțac (GSP.ro)
+21 FOTO

În rest, în Ungaria, subiectul a trecut aproape neobservat. Ziarele au alocat spații mici, aproape inexistente. „O mângâiere politică pentru niște ultrași", au comentat oamenii din tribune. Cum se traduce asta?

Fotbalul ca unealtă politică

Ungaria încearcă, de cel puțin un deceniu, să șteargă impresia unui Nottingham Forest al fotbalului la nivel de națională. O echipă cu două finale de Campionat Mondial (‘38, ‘54), sigur, ambele pierdute, însă o performanță fără seamăn în vecini. Însă una pierdută în alb-negru.

Investițiile masive în Academia Puskas, rezultatele încurajatoare din Liga Națiunilor - o promovare în primul eșalon valoric - și calificări la ultimele două ediții de Euro au schimbat puțin imaginea unui fotbal care trăia doar din amintiri.

La Budapesta, fotbalul a început să atragă. Din kilometru în kilometru au răsărit stadioane noi, Ferencvaros, MTK și cel național, iar echipa națională a ajuns să vândă și 30.000 de abonamente. Uriaș.

Există însă o categorie de fani ai naționalei mai reci cu promisiunile interne. Ei observă cum, din vedetele naționalei, doar unul, Sallai, a debutat la Puskas. Szoboszlai (Austria), Orban (născut și crescut în Germania, a jucat exclusiv acolo) și chiar noile speranțe Kerkez (Austria și Italia) și Csoboth (Portugalia) s-au format "afară".

"În Ungaria, fotbalul e folosit politic de la nivel înalt. S-au scris atâtea rânduri despre pasiunea premierului Viktor Orban", întăresc maghiarii care au discutat cu GSP. Iar amintirile secolului trecut sunt la tot pasul.

Istoria nu se lasă

La câteva sute de metri de centrul orașului, pe strada Rumbach Sebestyen, un perete întreg este acoperit de un rezultat care a șocat fotbalul pe când părinții actualilor internaționali maghiari erau doar niște copii.

Pe 25 noiembrie 1953, Ungaria zdrobea Anglia la ea acasă, pe Wembley, cu 6-3. Era abia a doua înfrângere a inventatorilor fotbalului pe teren propriu. Îi bătuse doar Irlanda acolo.

O pagină uriașă din Nepsport, "Sportul Popular" din Ungaria, și imagini cu un gol și o săritură a magnificului din poartă, Gyula Grosics, sar în ochi oricui trece prin zonă.

După nici un an, Ungaria ajungea în finala CM. Era deja campioană olimpică. Celălalt magnific, Puskas, e nume de orice. De la stadion la bar pe "pietonalele" din zona de baruri a capitalei Ungariei. Dar și de academie.

Cum s-a ajuns la cazul Ungaria Mare

Aproape de Budapesta, academia "Ferenc Puskas" se întinde chiar în spatele casei părintești a premierului Orban. "E o legendă că sportul și politica nu merg mână în mână, iar Ungaria e cel mai bun exemplu", spune alt maghiar contactat de ziar.

Orban este și prieten foarte bun cu președintele federației maghiare (MLSZ), Sándor Csányi. Ultimul e vicepreședinte UEFA și cel care a girat, practic, mesajele MLSZ referitoare la liberul acces al fanilor cu simbolurile Ungariei Mari.

Marți, 21 martie 2023, Federația maghiară a anunțat că suporterii pot veni cu simbolurile sus-numite la meciurile cu Estonia, amical, și Bulgaria, din preliminariile Euro. Șefii fotbalului maghiar susțineau că unda verde ar fi venit de la UEFA și FARE, departamentul antidiscriminare al forului european.

Contactată de GSP, presa din România și FRF, UEFA a negat ferm acest lucru. Însă maghiarii au întărit, a doua zi, că nu retrag anunțul inițial. "E o mișcare pur politică", spun, la Budapesta, cei care cunosc fenomenul.

„Fanii, folosiți politic”

„Asta în condițiile în care inflația e la cote alarmante, chiar dacă a scăzut puțin. Iei lucruri de 4 ori mai scumpe decât în România”, completează ei. Așa că, spun maghiarii, comunicatul federației ar putea fi exact ceea ce au zis și spectatorii. O mângâiere politică.

„Fanii de fotbal de extremă-dreapta sunt folosiți de ani de zile de partidul de guvernământ maghiar în scopuri politice. Ultrașii afișează adesea bannere înainte de meciuri care întăresc mesajul actual al partidului de guvernământ maghiar: aceștia își bat joc adesea de homosexuali, de valorile occidentale, de Black Lives Matter și de mișcarea LGBTQ", ne spune Csaba Lukacs, un jurnalist etnic maghiar din România stabilit la Budapesta.

FOTO: Răzvan Luțac (GSP.ro)
FOTO: Răzvan Luțac (GSP.ro)
FOTO: Răzvan Luțac (GSP.ro)
FOTO: Răzvan Luțac (GSP.ro)
+21 FOTO

Un urmăritor al meciurilor echipei naționale ale Ungariei, el dă și exemple.

„Prezența extremei drepte la meciurile echipei naționale este atât de răspândită încât, înainte de meciul echipei maghiare din Germania din 2022, brigada Carpathian Brigade a făcut o postare specială pe Facebook în care le cerea membrilor săi să își acopere tatuajele care sunt "incompatibile cu legile locale".

O referire la dreptul penal german, care interzice afișarea simbolurilor extremiste, în special a celor asociate cu neonaziștii. Tot în dreptul Carpathian a apărut  și steagul Ungariei Mari.

Doar în peluză

Cu un an înainte, chiar Viktor Orban le-a cântat în strună fanilor de extremă dreaptă. El a menționat că fanii maghiari care i-au fluierat și huiduit pe jucătorii irlandezi care au îngenuncheat în momentul Black Lives Matter "au fost provocați" de gestul acestora. Știrea a fost abordată, pe larg, de presa din Insule.

Apoi, Orban a apărut cu un fular cu Ungaria Mare la ultimul meci al naționalei de la Budapesta din 2022.

Iar la meciul amical cu Estonia, primul de după anunțul Federației maghiare, singura hartă vizibilă a fost cea de la peluză.

FINAL » Ungaria - Estonia 1-0

Ungaria: Dibusz - Lang, W. Orban, At. Szalai - Bolla, Kalmar, Vecsei, Kerkez - Sallai, Szoboszlai - Adam 
Selecționer: Marco Rossi 

Estonia: Hein - Kuusk, Paskotsi, Baranov - Ojamaa, Shein, Vassijev, Sinyavskiy, Pikk - Kait, Sappinen 
Selecționer: Thomas Haberli

Käit, ce ocazie!

Doi jucători din Liga 1 au fost pe foaia de joc a meciului dintre Ungaria și Estonia, scor final 1-0. Rapidistul Mattias Käit, folosit din primul minut pe postul de închizător, și FCSB-istul Joonas Tamm. Stoperul a fost rezervă. 

Käit a ratat una dintre cele două mari ocazii ale Estoniei. În minutul 63, o minge respinsă după un corner a ajuns la el. A șutat la colțul scurt de la 17 metri, însă balonul a trecut puțin pe lângă. Maghiarii au înscris singurul gol al partidei într-un mod asemănător, prin Martin Adam de la Ulsan Hyundai (41). În minutul 71, Sallai a ratat un penalty.

UPDATE 20:30 / Steagul Ungariei mari, afișat de brigada dură a galeriei

„The Carpathian Brigade”, cea mai dură facțiune a galeriei maghiare, a afișat un mesaj care conținea steagul Ungariei Mari. Ulterior, după doar un minut, l-au acoperit.

Jocul de-a v-ați ascunselea a continuat, până într-un final, când imaginea a rămas vizibilă pe stadion. În jurul steagului apare și un mesaj, în limba maghiară: „Csak Egyutt”, în traducere „doar împreună”.

Doar în sectorul „The Carpathian Brigade” a apărut imaginea care a iscat polemici în ultimele zile. Restul suporterilor, peste 35.000, s-au comportat exemplar.

UPDATE 19:55 / Fanii maghiari nu intră în jocul Federației

Fanii prezenți pe Puskas Arena sunt la curent cu doleanțele Federației de la Budapesta, dar nu par impresionați. 

„A fost o mâgâiere politică pentru un grup de ultrași. De aceea nu veți vedea oameni de rând cu acele însemne. Oamenii obișnuiți nu sunt interesați de politică, vin aici pentru fotbal", ne-a declarat un spectator.

FOTO: Răzvan Luțac (GSP.ro)
FOTO: Răzvan Luțac (GSP.ro)
FOTO: Răzvan Luțac (GSP.ro)
FOTO: Răzvan Luțac (GSP.ro)
+21 FOTO

UPDATE 19:25 / Lumea se strânge la stadion

Primii care își fac apariția la stadion sunt copiii de la școlile de fotbal. Sunt îmbrăcați similar, în echipamente negre, fără însemne. 

Sunt cozi mari la casele de bilete, fiind așteptați peste 30.000 de spectatori.

Citește și alte știri din fotbalul internațional: 

Opinie Marius Mărgărit » Dobre, de-a v-ați ascunselea cu adevărul!

Mihai Stoichiță crede că naționala U21 a României poate deveni campioană europeană: „Asta e părerea mea”

Playtech: TRAGEDIE! Doliu URIAȘ în politica din România! A MURIT în urmă cu puțin ...

Ianis Hagi și Dennis Man, în centrul atenției la reunire » Ținute extravagante alese de „tricolori”


Comentarii (57)
stefdomi
stefdomi  •  24 Martie 2023, 10:21
Postat de SzoltBotta pe 23 Martie 2023, 21:06

Este doar o întrebare de om fără cultură, Carpații se afla și pe teritoriul Ungariei plus pe cel al altor 6 tari, dar de, războinici de tastatura cu zero cultură.

Aveți voi Carpați cum aveți și Transilvania: urme în visele voastre umede de oameni cu cultură și războinici reali, nu de tastatură :))

d.veselu
d.veselu  •  24 Martie 2023, 09:37
Postat de 22cea pe 24 Martie 2023, 01:33

Da' pe aia mai parpaliti din galeria voastra cand intentionati sa-i dati afara din tara ?

Mulți au plecat singuri, fără să-i dea cineva 'afară'. :-))). Au 'job-uri' pe dincolo. D-aia zicea Aditză că "suntem mai mulți pe net decât pe stadion". :-(((. Oricum... noi - ăștia "mai parpaliți" - suntem 'peste tot acasă' :-))) (cum spune și imnul echipei favorite a postacului suprem adriann).

v1ad
v1ad  •  24 Martie 2023, 09:28

Doar un ziarist gsp poate sa creada ca fularele si bannerele cu Ungaria mare se fac si se vand in cele 2 zile de cand a venit decizia controversata. Iti propun sa mergi inapoi peste vreo 2 ani. Apropo, ai auzit secui sa vrea autonomie cand e intrebat de vreun reporter?

Vezi toate comentariile (57)
Comentează