INTERNATIONAL  »  EUROPA LEAGUE  »  CORESPONDENȚĂ DIN EREVAN

ALASHKERT - FCSB // 5 lucruri inedite despre Armenia: au inventat bancomatele și au proiectat MIG-urile! + Legătura haioasă cu Tom și Jerry

Luther Simjian, inventatorul bancomatelor
Luther Simjian, inventatorul bancomatelor

Articol de - Publicat miercuri, 24 iulie 2019 12:32

FCSB joacă manșa tur din turul 2 preliminar al Europa League cu Alashkert, la Erevan, capitala Armeniei, care reprezintă una dintre cele mai vechi civilizații din această lume.

  • Jurnalistul Gazetei Sporturilor Andrei Crăițoiu se află în Erevan (Armenia) de unde transmite cele mai noi informații legate de partida dintre  Alashkert și FSCB.
  • Meciul Alashkert - FCSB va avea loc joi, de la ora 20:00, liveTEXT pe GSP.RO și în direct la Protv.

Vremea de la Erevan e asemănătoare cu cea de la București. E sufocant la orele prânzului, dar Armenia este o țară ce merită descoperită pas cu pas. Chiar dacă nu face parte din Europa, Armenia a început să crească în ultimii ani din punct de vedere al turismului.

Lumea vine să viziteze clădirile superbe și locurile cu conotații istorice. Țara se bucură de o cultură vastă și bogată, precum și de numeroase personalități care au marcat istoria omenirii.

Chiar și la București are loc în fiecare an, la început de august, un festival stradal armenesc. Vizitatorii pot mânca preparatele specifice armenilor și de a cunoaște cele mai importante repere istorice ale țării.

Gazeta Sporturilor a aflat lucruri inedite despre Armenia, țara în care steliștii vor juca pentru prima dată un meci european în istoria echipei, iar multe dintre realizările și curiozitățile specifice acestui popor sunt de semnalat.

1. AU INVENTAT BANCOMANTELE

Luther Simjian este un inventator armean ce deţine patentul a peste 200 de invenţii. Multe dintre acestea, precum bancomantele, au revoluţionat lumea modernă. Primul bancomat l-a construit în anul 1969 pentru City Bank of New York. Acesta a murit la 92 de ani, în 1997. În cariera sa a lucrat ca fotograf și chiar a inventat o cameră foto.

2. CEL MAI VECHI PANTOF

Străvechea opincă, datată de către cercetători cu o vechime de circa 5.500 ani, a fost confecţionată din piele de oaie, avea șireturi şi se presupune că a fost manufacturată în Epoca de Cupru. Pantoful pentru piciorul drept de mărimea 37 ar fi fost purtat de un bărbat de până în 50 de ani, în trecere prin munţi.

3. AU PROIECTAT MIG-URILE

Artem Mikoyan, proiectant armean de avioane stabilit în Rusia, a realizat în parteneriat cu Mikhail Gurevich multe dintre faimoasele avioane militare MIG. Numele avioanelor reprezintă de fapt alăturarea dintre numele celor doi inventatori, Mi venind de la Mikoyan şi G de la Gurevich.

russia mig 29 01
Un MiG 29 modern, staționat în Armenia, foto: kurdishdailynews.org

4. AU INVENTAT MUZICA DIN TOM ȘI JERRY

Coloana sonoră pentru scena de fugărit din pisică și șoricel se intitulează „Dansul săbiilor” și este compusă de către Aram Khachaturian, unul dintre cei mai importanţi compozitori armeni ai secolului al XX-lea. Khachaturian a compus balete, creații simfonice, sonate, cântece, romanțe, coruri, muzică pentru teatru și film.

5. CEL MAI MARE MAMUT DIN ISTORIE

Mamutul de stepă a trăit acum 600.000 de ani şi avea 5.3 metri înălţime şi 9 metri lungime! Descoperit prima dată în Armenia, acesta a fost descris în anul 1857 de către paleontologul scoţian Hugh Falconer drept cel mai mare mamifer terestru din istorie.

mamut1
foto: animalzoo.ro

Vezi și:

EXCLUSIV VIDEO+FOTO Tănase și Coman stau în cel mai mare hotel, situat în centrul Erevanului » Cum arată camerele jucătorilor și a lui Bogdan Andone

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (5)
badeadorian
badeadorian  •  24 Iulie 2019, 15:39
Postat de Dan Bujor pe 24 Iulie 2019, 15:27

MIG-ul ala nu e in nicio Armenie, e unul din Fortele Aeriene Poloneze!

Are pilotul o iubita armeanca si a dat o fuga .... :)))

2486550471388544
Dan Bujor  •  24 Iulie 2019, 15:27

MIG-ul ala nu e in nicio Armenie, e unul din Fortele Aeriene Poloneze!

vnelu02
vnelu02  •  24 Iulie 2019, 15:13
Postat de paul801 pe 24 Iulie 2019, 14:37

n-ai cu cine, armenii sunt desculti rau, doar i-am vazut anul trecut cu CFR-ul, atunci cand nu inventasera astia nimic, caci nu ajunsese cancerul asta din fotbalul romanesc sa joace pe acolo.din curiozitate, pe acolo un ''jurnalist'', pe cat se vinde?

Un "jurnalist" precum crăiţoiu se oferă gratis, doar să fie băgat în seamă.

Vezi toate comentariile (5)
Comentează